Na hlavný obsah

Po prekonaní covidu sú ľudia náchylnejší na srdcovocievne ochorenia vrátane mŕtvice

Vyplýva to z americkej štúdie.

Po prekonaní covidu sú ľudia náchylnejší na srdcovocievne ochorenia vrátane mŕtvice
Zdravotník drží pripravené PCR testy na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Ľuďom, ktorí prekonali covid, hrozí aj rok po infekcii zvýšené riziko najrôznejších srdcovocievnych problémov od mozgovej mŕtvice po pľúcnu embóliu. Vyplýva to z výsledkov bádania amerických vedcov publikovaných v pondelok (7. 2.) odborným časopisom Nature Medicine.

Vlády po celom svete by sa podľa autorov článku mali pripraviť na nárast výskytu srdcovocievnych ochorení v dôsledku pandémie.

Štúdia štvorice expertov spätých s Washingtonovou univerzitou v St. Louis a miestnou nemocnicou pre armádnych veteránov mapovala zdravotný stav bezmála 154 000 z tých, ktorí po nákaze koronavírusom prežili prvých 30 dní.

Ich výsledky porovnala s dvoma kontrolnými skupinami, z ktorých jednu tvorilo viac ako 5,5 milióna užívateľov zdravotníckeho systému pre veteránov, u ktorých sa infekcia nikdy nepreukázala.

Na základe ročného pozorovania vedci napríklad odhadli, že u tých, ktorí covid prežili, bolo v 12 mesiacoch po nákaze asi 1,5-krát vyššie riziko mozgovej mŕtvice ako u členov kontrolnej skupiny. Ešte výraznejší rozdiel zistili pri zápalových ochoreniach srdca a osrdcovníka.

Zaťaženie zdravotníctva aj po covide

Riziko myokarditídy odhadli s 95-percentnou istotou ako 3,8-násobné až 7,6-násobné. V roku po prekonaní covidu sú podľa výsledkov štúdie ľudia náchylnejší aj k viacerým ďalším problémom vrátane srdcových zástav, pľúcnych embólií, žilových trombóz a srdcových arytmií.

„Táto miera rizík a záťaží bola evidentná aj u jednotlivcov, ktorí neboli počas akútnej fázy infekcie hospitalizovaní, a narastala podľa typu starostlivosti počas akútnej fázy,“ píše sa v zhrnutí článku. Autori tiež uviedli, že srdcovocievne ťažkosti sa po covide objavovali aj u mladých a pôvodne zdravých ľudí.

„Covid môže viesť k vážnym kardiovaskulárnym komplikáciám a smrti,“ povedal podľa Washingtonovej univerzity vedúci štúdie Ziyad Al-Aly. Podľa jeho tímu zatiaľ dôsledky covidu v tomto smere podrobne nezmapovali, na rozdiel od srdcových komplikácií pri akútnej infekcii.

„Vzhľadom na ich chronický charakter budú mať pravdepodobne tieto choroby dlhotrvajúce dôsledky pre pacientov a zdravotnícke systémy a tiež značné dosahy na ekonomickú produktivitu a strednú dĺžku života,“ uvádza článok v Nature Medicine.

Pandémia podľa neho pravdepodobne výrazne prispeje k rastu záťaže zdravotníckych systémov plynúcej zo srdcovocievnych ochorení. „Vyrovnať sa s výzvami, ktoré prináša covid, bude vyžadovať urgentnú a koordinovanú globálnu stratégiu dlhodobého riešenia,“ dodávajú autori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet