Na hlavný obsah

Počas omikronovej vlny hrozí nedostatok lekárov. Čo robiť, ak vtedy zistíte, že ste pozitívny?

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo návod.

Počas omikronovej vlny hrozí nedostatok lekárov. Čo robiť, ak vtedy zistíte, že ste pozitívny?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na vrchole omikronovej vlny môžu ochorieť alebo dostať sa do karantény desiatky všeobecných lekárov aj pediatrov. Ministerstvo zdravotníctva so samosprávnymi krajmi pripravilo návod, ako sa vysporiadať s ich prípadným výpadkom.

Na stránke korona.gov.sk pribudli nové možnosti pre pozitívne testovaných pacientov.

Scenár sa opakuje. Ambulancie sú preplnené a telefóny v nich vyzváňajú takmer bez prestávky. Vysoko infekčný variant omikron neminie ani ošetrujúcich lekárov.

Pre COVID-19 budú musieť na pár dní opustiť svoju ordináciu. Čo, ak práve vtedy zistíte, že ste pozitívny?

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po kliknutí na odkaz Môj lekár je nedostupný na stránke korona.gov.sk sa zobrazí zoznam všetkých krajov. Zvoliť treba ten, v ktorom chorý býva a následne sa tak dostane k zoznamu neprítomných lekárov spolu s tými, ktorí ich zastupujú.

„Ľudia nad 18 rokov, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, musia určiť dátum vykonaného testu, ale zároveň aj príznaky. Ak sú vyhodnotení ako nízko rizikoví, v tom prípade je k dispozícii 6 zásad ako postupovať pri svojom ochorení, a teda ako sa liečiť,“ ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Ak systém človeka na základe veku, symptómov alebo chronických ochorení vyhodnotí ako vysoko rizikového pacienta, presmerovaný bude na zoznam krajov.

Rezort zdravotníctva v tomto prípade odporúča ihneď kontaktovať voľného lekára. Podľa Moniky Paluškovej, prezidentky Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, takýto systém zahltí ordinujúcich lekárov.

„Ak kliknete a z celého okresu alebo z polovice kraja sa vám tam objavia ďalší lekári, ktorí majú svojich pacientov a prípadne niekoho zastupujú a vás vôbec nepoznajú, a vy žiadate či už vypísanie PN alebo chcete lieky, tak to je niečo absurdné,“ tvrdí.

Rodičov detí do 18 rokov systém presmeruje na stránku pediatridetom.sk, kde okrem iného nájdu aj postup liečby koronavírusu a iných ochorení.

Na stránke sú aj informácie, ako požiadať o pandemické ošetrovné a nemocenské či o dávky v Sociálnej poisťovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko