Na hlavný obsah

Počet obetí lavín v Rakúsku stúpol na osem

Niekoľko ľudí sa podarilo zachrániť.

Počet obetí lavín v Rakúsku stúpol na osem
Výstraha pred lavínovým nebezpečenstvom v rakúskych Alpách. Foto: APA

Počet obetí piatkových (4. 2.) lavín na západe Rakúska sa zvýšil zo šiestich na osem, informovala v sobotu (5. 2.) rakúska tlačová agentúra APA. Ďalšie dve obete – 61-ročnú ženu a 60-ročného muža – záchranári objavili už mŕtvych pri nočnej pátracej akcii.

V Tirolsku v nezabezpečenej zóne lyžiarskeho strediska Spiss zomrelo päť ľudí – štyria švédski turisti a rakúsky sprievodca. Vo Vorarlbersku v lyžiarskom rezorte Albona potom pod snehom zahynul štyridsaťtriročný freerider.

Prežil len jeden

V Tirolsku prežil zosuv lavíny iba jeden človek zo šesťčlennej skupiny lyžiarov. O život prišli štyria jeho švédski krajania vo veku 43 až 47 rokov aj štyridsaťdvaročný rakúsky horský sprievodca.

Asi 400 metrov široká masa snehu sa nad lyžiarmi uvoľnila v otvorenom teréne, keď okolo poludnia schádzali z hory Unterer Malfragkopf pri švajčiarskych hraniciach.

Preživšieho zasypalo len čiastočne a dokázal zavolať cez mobilný telefón priateľovi do Švédska, ktorý o lyžiaroch pod lavínou informoval políciu. Rakúsko aj Švajčiarsko na miesto vyslali vrtuľníky. Záchranári dorazili na miesto počas krátkej doby, päť lyžiarov už ale bolo mŕtvych.

Skúsení skialpinisti

Freerider, ktorý sa stal obeťou lavíny vo Vorarlbersku, schádzal s ďalšími tromi ľuďmi vrátane certifikovaného sprievodcu na snouborde cez otvorený terén k dolnej stanici lanovky v Albone. Všetci štyria ľudia v skupine boli podľa polície skúsení a mali lavínové vybavenie.

Vďaka tomu sa trojici už po niekoľkých minútach podarilo pomocou sond lokalizovať zasypaného kamaráta a s pomocou záchranného tímu ho vyslobodiť z hĺbky asi dvoch metrov. Záchranári začali zasypaného lyžiara oživovať už asi 20 minút po páde lavíny, lekár ale nakoniec musel konštatovať jeho smrť.

Lavína so šťastnejším koncom

Ďalšia veľká lavínová nehoda sa v piatok udiala pri tirolskom Söldene. Masa snehu tam zasypala päť nadšencov zimných športov. Všetkých päť ľudí zo snehu vyslobodili a štyroch previezli so zraneniami do nemocnice.

Pre veľké množstvo novonapadaného snehu sa počas štvrtka (3. 2.) a piatka v Rakúsku podľa lavínovej služby utrhlo takmer 60 lavín. Piatok bol čo do tragických dôsledkov lavín najhorší v doterajšej zimnej sezóne, uviedla DPA.

„Je mi z toho smutno, ale som tiež otrasený a hnevám sa, že varovania nepomáhajú,“ povedal šéf tirolskej lavínovej služby Rudi Mair. Už niekoľko dní záchranári upozorňujú na kritické podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet