Na hlavný obsah

Počet obyvateľov Košíc klesol, je najnižší za posledných 30 rokov

Odborník tvrdí, že z mesta odchádzajú najmä seniori.

Počet obyvateľov Košíc klesol, je najnižší za posledných 30 rokov
Pohľad na mesto Košice. Foto: TASR

Košičanov za 10 rokov ubudlo. Druhé najväčšie mesto Slovenska stratilo asi 10 000 obyvateľov. V meste podľa údajov zo sčítania žije dokonca menej ľudí než pred 30 rokmi. Podľa odborníka odchádzajú z mesta predovšetkým seniori. Naopak, pre mladších sú Košice čoraz atraktívnejšie.

Anorganickú chémiu okrem Slovenska študovala aj v Francúzsku. Mladá vedkyňa Eva Beňová však v zahraničí neostala. Po štúdiu sa najmä kvôli rodine vrátila do Košíc. Na jednej z univerzít pôsobí ako výskumná pracovníčka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Košice strácajú najmä obyvateľstvo vyšších vekových kategórií s nižším stupňom vzdelania. Získavajú migrantov s vysokoškolským vzdelaním a migrantov vo vekových kategóriách od 25 do 30 rokov,“ povedal Ladislav Novotný z ústavu geografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Miestna a krajská samospráva chce viac mladých ľudí do Košíc prilákať vznikajúcim Inovačným centrom. Bude prepájať samosprávy, univerzity a súkromný sektor. Cieľom je rozvoj high-tech priemyslu.

Podľa odborníkov by však mesto, ak chce prilákať ďalších mladých ľudí, nemalo zabúdať ani na novú výstavbu domov a bytov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny