Na hlavný obsah

Podľa NATO sa Rusko snaží vytvoriť zámienku na napadnutie Ukrajiny

Stoltenberg: Ruské zámery stále nie sú jasné a čitateľné.

Podľa NATO sa Rusko snaží vytvoriť zámienku na napadnutie Ukrajiny
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Severoatlantická aliancia sa obáva, že štvrtkovými (17. 2.) správami o útokoch ukrajinskej armády v Donbase sa Rusko snaží vytvoriť zámienku na inváziu na Ukrajinu. Po rokovaní ministrov obrany NATO to povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Podľa neho má Rusko napriek svojmu tvrdeniu o sťahovaní jednotiek stále pri hraniciach pripravený dostatočný počet vojakov a techniky na okamžitý útok. Ministri rokovali aj o vytvorení nových stálych jednotiek vo východnom krídle NATO.

„Máme obavy, že sa Rusko snaží vytvoriť zámienku na ozbrojený útok proti Ukrajine. Ruské zámery stále nie sú jasné a čitateľné, „povedal Stoltenberg novinárom.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že armáda už začala sťahovať svoje sily z dočasných cvičení blízko Ukrajiny, podľa Západu však nie sú dôkazy o žiadnom pohybe ruských jednotiek.

Ministri obrany poverili armádnych veliteľov, aby v súvislosti s ruskou aktivitou zvážili možnosť vytvorenia nových stálych jednotiek vo východnom krídle NATO. Podľa Stoltenberga je v hre najmä Rumunsko či ďalšie oblasti čiernomorského regiónu.

Naď: Bezpečnostnú situáciu pozorne sledujeme

Členské krajiny NATO veľmi pozorne a intenzívne sledujú riziko prípadnej ruskej agresie a zvyšujú svoju pripravenosť, povedal vo štvrtok minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

„Na rokovaní sme preto vojenským orgánom NATO zadali úlohu, aby bližšie rozpracovali možnosti ďalšieho posilnenia obrany Aliancie – vrátane jej východného krídla, ktorého súčasťou je aj Slovensko. NATO, ako obranná aliancia, totiž musí predvídať a plánovať aj také opatrenia, ktoré sú nastavené na horší scenár, než je predpokladaný,“ uviedol Naď.

Šéf rezortu obrany zároveň zdôraznil, že posilnenie vojenskej prítomnosti na území ktorejkoľvek členskej krajiny je vždy a jedine predmetom jej suverénneho rozhodnutia. „Čo sa týka nás, bezpečnostnú situáciu pozorne sledujeme a vyhodnocujeme. Počítame s každým scenárom tak, aby sme boli pripravení prijať adekvátne opatrenia v konzultácii so spojencami a v súlade s našim národným rozhodovacím procesom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet