Na hlavný obsah

Pokračujúci konflikt na Ukrajine sledujeme online aj počas soboty

Útoky Ruska pokračujú.

Pokračujúci konflikt na Ukrajine sledujeme online aj počas soboty
Mapa ukazuje miesta známych ruských vojenských útokov a pozemných útokov na Ukrajine po tom, čo Rusko oznámilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Už tretie ráno po sebe sa obyvatelia ukrajinského hlavného mesta Kyjeva prebúdzajú za zvukov explóziou, zatiaľ čo k samotnému mestu sa blížia postupujúce ruské invázne jednotky. Počas celej noci na sobotu (26. 2.) sa v Kyjeve ozývali nielen výbuchy, ale aj streľba na predmestí aj blízko centra mesta.

Rusko v noci na sobotu podľa očakávaní vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. Tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k národu v piatok prisahal, že Ukrajinci budú bojovať za svoju vlasť.

Konflikt vypukol po tom, čo vo štvrtok (24. 2.) oznámil ruský prezident Vladimir Putin podľa jeho slov „vojenskú operáciu“ na Ukrajine.

Sledujeme dianie online:

2.07 h

Ukrajinské hlavné mesto zažíva ďalšiu temnú noc (27. 2.) plnú explózií a varovania poplašných sirén, informujú novinári, ktorí sú na mieste tri dni po začiatku ruskej ofenzívy. Kyjevom otriasli krátko pred 01.00 (polnoc SEČ) dva veľké výbuchy.

1.38 h

Ukrajinské ozbrojené sily naďalej čelia na mnohých miestach silným útokom ruskej armády zo všetkých smerov, uviedla agentúra DPA. Podľa správ sa okrem hlavného mesta Kyjeva bojuje v Charkove, Chersone či Luhanskej oblasti.

Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády bol zastavený ťažký ruský útok pri meste Charkov. Ruským jednotkám sa ale naopak podarilo postúpiť pri meste Cherson na juhu. Ťažké boje hlásili tiež v Luhanskej oblasti na východe krajiny. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, uviedla DPA.

Podľa novinárov zažíva ukrajinské hlavné mesto Kyjev ďalšiu temnú noc plnú explózií a varovania poplašných sirén. Z mesta Vasylkiv južne od Kyjeva je hlásený požiar zásobníka ropy. Podľa starostky ho ostreľovanli raketami.

0.10 h

Európska komisia (EK) sa spoločne s lídrami najľudnatejších krajín Európskej únie, Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou dohodla na snahe odpojiť vybrané ruské banky od globálneho systému SWIFT, ktorý je kľúčový pre medzinárodné finančné transakcie. Oznámila to v sobotu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

22.40 h

Sľúbil som ukrajinskému prezidentovi, že podporíme ich vstup do EÚ, napísal na facebooku slovenský premiér Eduard Heger. „Slovensko sa bude zasadzovať aj o integráciu Ukrajiny do štruktúr EÚ a NATO. Ukrajina dokazuje každý jeden ťažký deň bojov, že patrí do európskeho spoločenstva hodnôt a demokracie, patrí do EÚ.“

22.10 h

YouTube a Meta znemožnia ruským štátnym médiám a ďalším kanálom získavať na ich platformách peniaze z reklamy, informuje ČT24.

21.40 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu predpoludním navštívi obec Ubľa a tamojší hraničný priechod, aby sa oboznámila so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici.

Prezidentka na mieste odovzdá materiálnu pomoc – dar Slovenskej aliancie moderného obchodu Slovenskému Červenému krížu, ktorého dobrovoľníci na hranici pomáhajú samospráve a ľuďom utekajúcim pred vojnou.

21.30 h

Zelenskému zavolal aj pápež František, aby vyjadril bolesť nad utrpením napadnutej krajiny. „Svätý Otec vyjadril najhlbšiu bolesť pre tragické udalosti, ktoré sa dejú v našej krajine,“ uviedlo veľvyslanectvo na twitteri.

21.12 h

Prvé tzv. hotspoty zriadia v priebehu nedele v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc, informuje Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Rezort upozorňuje, že hotspoty nebudú slúžiť ako ďalšie hraničné priechody. Fungovať by mali nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni. „O počte zriadených hotspotov bude operatívne rozhodovať Koordinačný štáb MV SR, ktorý vychádza z aktuálnych potrieb na základe monitorovania situácie,“ uviedli z ministerstva.

21.10 h

Vládny kabinet sa mimoriadne zíde aj v nedeľu. Rokovať začne od 13.30 h, informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. Program rokovania vlády zatiaľ nie je zverejnený.

20.40 h

Ruský podnikateľ Roman Abramovič vydal vyhlásenie, v ktorom oznámil svoj odchod z pozície majiteľa anglického futbalového klubu FC Chelsea. „Zverujem správcom charitatívnej nadácie Chelsea správu a starostlivosť o Chelsea FC,“ napísal.

Abramovič patrí k ruským oligarchom a ľuďom blízkym Putina.

20.33 h

Ukrajinská armáda vyhodila do vzduchu všetky železničné trate spájajúce Ukrajinu s Ruskom. Informovala o tom Ukrajinska Pravda.

20.30 h

V Košiciach už zorganizovali viacero zbierok na pomoc našim susedom. Trvanlivé potraviny či drogéria putujú na hranice aj priamo na Ukrajinu. Pomôcť neváhalo mnoho ľudí, medzi nimi matky s malými deťmi, mladí ľudia aj starší.

Ľudia už od ranných hodín prinášali na zberné miesta trvanlivé potraviny, drogériu a ďalšie potrebné veci.

20.15 h

V európskych mestách v sobotu tretí deň po sebe vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, aby protestovali proti invázii ruských síl na Ukrajinu. Na demonštrácii v Tallinne sa podľa odhadu polície zišlo cca 30 000 ľudí, vyše 10 000 účastníkov mali protesty v Helsinkách a v Berne.

Tisíce ľudí zvolávali protivojnové heslá v Mníchove a Frankfurte nad Mohanom, pred sídlom OSN v Ženeve, vo Viedni, v Ríme alebo v Marseille. Demonštrovalo sa aj v Prahe.

19.44 h

Nemecká vláda zmenila názor a pošle Ukrajine zbrane. Kancelár Scholz na twitteri oznámil, že krajina poskytne 1 000 protitankových zbraní a 500 rakiet Stinger.

19.43 h

Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny je od soboty prístupný špeciálny informačný web ua.gov.sk. Nájdu tam najdôležitejšie informácie.

Stránka zatiaľ ponúka odpovede na často kladené otázky – napríklad čo sa bude diať po prekročení hraníc, kde hľadať dočasné útočisko, možnosti práce alebo zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Ďalej obsahuje kontakty na políciu, hasičov, zdravotnú službu či ukrajinskú ambasádu. Sú tam aj informácie pre žiadateľov o azyl a informácie o hraničných priechodoch.

19.40 h

Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet.

Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli „urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života“, uviedol dánsky denník Ekstra Bladet.

Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník. Zranení boli aj napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty.

19.30 h

Nemecko podporilo uvalenie „cielených a funkčných“ obmedzení na členstvo Ruska v medzinárodnom platobnom systéme SWIFT. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková a minister hospodárstva Robert Habeck v spoločnom vyhlásení uviedli, že vláda pracuje na „obmedzení vedľajších škôd“ reštrikcií „takým spôsobom, aby zasiahli správnych ľudí“.

Nemecko je poslednou krajinou Európskej únie, ktorá upustila od opozície k tomuto sankčnému opatreniu v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu.

19.28 h

Slovenské hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

„Prijímame opatrenia, aby sme im už na hraničných priechodoch poskytli účinnú pomoc. Štát bude spolu s partnermi zabezpečovať transport osôb z hranice. Prichádzajúci budú dostávať informačné materiály a v prípade potreby bude zabezpečená zdravotná pomoc Ministerstvom zdravotníctva SR a Slovenským červeným krížom,“ priblížil.

19.21 h

Slovenskí hotelieri združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa pridali k iniciatíve Kto pomôže Ukrajine? a utečencom ponúkajú pomoc vo forme ubytovania, prepravy či teplého jedla.

Majitelia hotelov, penziónov či gastroprevádzok, ktorí chcú poskytnúť ubytovanie, stravu či inú formu pomoci, môžu AHRS kontaktovať prostredníctvom mailu pomahame@ahrs.sk.

19.20 h

Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, ktorú postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. V sobotu o tom informovala televízna stanica ruskej armády Zvezda, na ktorú sa odvolala nemecká tlačová agentúra DPA.

19.18 h

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 % Slovákov. Ďalších 25 % zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1 000 respondentov v piatok.

19.02 h

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) rozhodnutie o vyradení ruských televíznych staníc z programovej ponuky podporuje a operátorom ponúka konzultácie, uviedla hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková s tým, že platná legislatíva neumožňuje okamžitý zákaz šírenia ruských televíznych staníc.

Návrh zákona o mediálnych službách, ktorý je v parlamente, by mal v takýchto prípadoch umožniť regulátorovi reagovať pružnejšie.

19.00 h

Pozrite si večerné Správy RTVS na našom facebookovom profile.

18.35 h

Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí, píše AFP.

18.30 h

Ruské vládne webstránky, medzi nimi Kremľa či ministerstva obrany, naďalej nefungujú. Jasné dôvody výpadkov podľa spravodajskej televízie CNN nie sú známe, no medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila, že webstránky napáda ona.

„Anonymous má pretrvávajúce operácie na udržiavanie vládnych webových stránok .ru offline a na poskytovanie informácií ruskému ľudu, aby sa mohol zbaviť Putinovej štátnej cenzúry,“ uviedla skupina na sociálnej sieti twitter s tým, že tiež pracuje na tom, aby „udržala Ukrajincov online“.

18.03 h

Na Ukrajine podľa odhadov žije 9 000 až 12 000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti alebo majúcich slovenský pôvod. Slováci na Ukrajine tvoria autochtónne obyvateľstvo prevažne v Zakarpatskej oblasti, informoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

„Táto bezprecedentná agresia rozhodne mení celý svet. Chceme vyjadriť podporu Slovákom žijúcim na území Ukrajiny, ukrajinskému národu aj všetkým národnostiam, pre ktorých je Ukrajina ich domovom a vlasťou,“ uviedol predseda ÚSŽZ Milan Ján Pilip.

18.01 h

Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine upozorňuje občanov, že za propagáciu vojny hrozí 10 až 25 rokov, ba až doživotie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete.

„Kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje či inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až 25 rokov či trestom odňatia slobody na doživotie,“ poukazuje polícia na príslušný paragraf Trestného zákona.

17.48 h

Slovensko pomôže ukrajinským utečencom príspevkom na ubytovanie a dočasným útočiskom. Prvá mimoriadna pomoc spočíva podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v tom, že od budúceho týždňa bude priamo na hranici možné pre utečencov z Ukrajiny získať takzvané dočasné útočisko.

Druhý balíček predstavuje príspevok na ubytovanie za každého utečenca Ukrajiny, ktorého ktokoľvek na Slovensku ubytuje bez ohľadu na to, či to bude fyzická, právnická osoba, majiteľ penziónu, samospráva či charita.

17.28 h

Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine „všetkými smermi“ po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP.

17.23 h

Na Donbase v sobotu počas ruského ostreľovania zahynulo 19 civilistov a dalších 73 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Interfax Ukrajina o tom informoval predstaviteľ oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko.

Uviedol, že ide o údaje zaznamenané do 17.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Spresnil tiež, že v meste Voľnovacha prišlo o život 15 ľudí. Ďalších päť, vrátane jedného dieťaťa, bolo zranených. Štyria ľudia zahynuli v Sartani, kde je tiež deväť zranených, vrátane dieťaťa. O 58 zranených informovali úrady z Mariupolu. Zvyšní zranení sú hlásení z dvoch ďalších miest.

16.53 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval v sobotu západné krajiny, ako napríklad Nemecko, za prejavy „neústupčivého egoizmu“ tvárou v tvár vojny, ktoré Rusko vedie na Ukrajine. Podľa Morawieckeho sú potrebné skutočne „zdrvujúce sankcie“, informovala agentúra AFP.

„Dnes nie je čas na akýsi neústupčivý egoizmus, svedkom ktorého sme v istých západných krajinách vrátane Nemecka, žiaľ,“ povedal Morawiecki v Berlíne pred schôdzkou so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

16.49 h

Pre ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu vyšli v sobotu v celej Európe do ulíc tisíce ľudí. Demonštrácie sa konali pred sídlom OSN v Ženeve, vo Viedni, v Ríme, Marseille, ale aj pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave či v Prahe.

Večer sa pripravuje veľký protest v Paríži. Ľudia s ukrajinskými vlajkami kričali protivojnové heslá, vo Viedni s emotívnymi prejavmi vystúpili Ukrajinci žijúci v Rakúsku. Informovala o tom agentúra APA.

Demonštrovalo sa aj v Berne, Bazileji, Vilniuse, Istanbule, Nikózii či Düsseldorfe. Ďalšie protestné akcie sa uskutočnia večer.

16.28 h

Autobusový dopravca Arriva Michalovce začal v piatok večer zabezpečovať bezplatný odvoz ukrajinských utečencov z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Spravil tak po dohode s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nom. Sme rodina) a v koordinácii s predstaviteľmi ukrajinskej ambasády.

16.27 h

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom necestovať do Moldavska. Súvisí to s rozhodnutím moldavskej vlády o vyhlásení výnimočného stavu v krajine a dočasnom uzavretí vzdušného priestoru Moldavska pre eskaláciu napätia na území susednej Ukrajiny.

16.26 h

Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu.

Celkovo rozdali civilistom v Kyjeve 25 000 automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane.

„Kyjev sa ubráni,“ povedal Monastyrskyj. Dodal, že je hrdý, keď vidí, ako ľudia bránia svoje mestá, dediny, ulice a domy. „Organizujú sa sami, nedochádza k rabovaniu ani k lúpežiam,“ doplnil.

16.23 h

Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie invázie na Ukrajinu silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. „My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území,“ uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi.

16.07 h

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu požiadal svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova počas sobotňajšieho telefonického rozhovoru o ukončenie ruského útoku na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters. Podľa AFP Lavrovovi povedal, že ďalšia vojenská eskalácia nikomu nepomôže.

16.05 h

Do soboty sa prihlásilo na pomoc ukrajinským utečencom viac ako 70 dobrovoľníkov. Tých zapoja do zdravotníckych tímov v tzv. hotspotoch na hraničných priechodoch v prípade, že hraničné priechody nebudú zvládať nápor Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

16.00 h

Niektorým českým občanom prišli SMS s výzvou predvolania na ministerstvo obrany. „Pokiaľ vám príde správa tohto typu, nevenujte jej pozornosť a odosielateľa blokujte. Ide o falošnú správu! Jej cieľom je iba šíriť paniku. Česká republika a jej občania sú v bezpečí,“ upozorňuje ministerstvo obrany ČR na twitteri.

15.49 h

Premiér Eduard Heger poďakoval nemeckej a holandskej vláde za prísľub vojenskej pomoci. Ako poznamenal, protiraketový systém Patriot je presne to, čo teraz Slovensko potrebuje.

„Môžeme výrazne zvýšiť ochranu vzdušného priestoru. Strategické objekty vrátane našich jadrových elektrární a chemických továrni musíme dôkladne chrániť,“ napísal na facebooku.

15.43 h

Agresia režimu ruského prezidenta Vladimira Putina nebude smerovať na členské štáty EÚ alebo NATO. Útok Ruska na členský štát NATO by totiž zatiahol do vojny aj štáty z ostatných kútov sveta, a to by už malo charakteristiky svetového konfliktu. Myslí si to politológ Gabriel Eštok.

„NATO je stále najväčšou vojenskou silou a pre Rusko by bol takýto krok zničujúci. Potrebné je dodať, že aj pre celú Európu. Z rovnakého dôvodu NATO nevyslalo a nevyšle na Ukrajinu vojská Aliancie. Ak bude Rusko v agresívnej politike pokračovať, tak to bude do krajín, ktoré nie sú členskými štátmi NATO a nie sú súčasťou kolektívnej obrany,“ vysvetlil Eštok pre agentúru SITA.

15.40 h

Pred ruským veľvyslanectvom v Prahe sa v sobotu konal protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Demonštranti sa tam stretli s priaznivcami ruského režimu. Situácia sa vystupňovala a skončila potýčkou. Zasahujúci policajti zadržali dvoch proruských účastníkov pre podozrenie z trestných činov proti ľudskosti a mieru, informoval spravodajský server Novinky.cz.

15.37 h

V súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajine je tu naďalej dezinformačná vojna, prostredníctvom ktorej sa Ruská federácia pokúša ovplyvniť vnímanie reality u občanov Slovenskej republiky. Upozornila na to polícia v sobotu (26. 2.) na facebooku. Ponúka sedem rád, ako postupovať, aby sa ľudia nestali obeťami takéhoto útoku.

15.28 h

Rozhodnutie vylúčiť Rusko z globálneho platobného systému SWIFT bude hotové do niekoľkých dní, povedal v sobotu (26. 2.) agentúre Reuters guvernér jednej z centrálnych bánk v eurozóne. Zdá, že proti tomuto kroku už nezostáva žiaden silný odpor.

Podporu pre sankcie EÚ proti Rusku v sobotu vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán. „Podporujeme všetky sankcie, takže nebudeme nič blokovať. To, na čom sa premiéri Európskej únie dokážu dohodnúť, prijmeme a podporíme,“ povedal.

14.58 h

Čo je systém Patriot, ktorý príde aj na Slovensko? Ide o obranný systém s antiraketami, ktorý dokáže detekovať, sledovať a ničiť lietadlá vrátane bezpilotných, riadené strely aj taktické balistické strely.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) v sobotu oznámil, že Nemecko dodá na Slovensko tento systém na posilnenie protivzdušnej obrany.

14.39 h

Taliansky premiér Mario Draghi zatelefonoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby mu dal jasne najavo, že talianska vláda podporuje všetky kroky zamerané na odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Ani Maďarsko neblokuje vylúčenie Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, napísal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na facebooku.

Návrh vylúčiť Rusko zo systému SWIFT má podľa Zelenského už takmer úplnú podporu medzi členskými krajinami EÚ. „Dúfam, že Nemecko a Maďarsko budú mať odvahu podporiť toto rozhodnutie,“ zaželal si.

14.37 h

Estónsko sa pridá k Poľsku a Českej republike a uzatvorí svoj vzdušný priestor pre Rusko v súvislosti s jeho útokom na Ukrajinu, oznámila v sobotu vláda v Tallinne.

„Estónsko sa pridáva k iniciatíve Poľska a zakáže všetkým ruským leteckým spoločnostiam využívanie nášho vzdušného priestoru,“ povedal minister hospodárstva Taavi Aas pre rozhlasovú stanicu ERR. Ako dodal, v tejto súvislosti sa už pripravuje aj návrh príslušného rozhodnutia.

14.30 h

Ozbrojené sily na základe rozhodnutia vlády nasadili 580 vojakov na pomoc policajnému zboru a colnej a finančnej správe v štyroch sektoroch východnej hranice SR.

Priamo na deviatich vytypovaných miestach na hranici a na existujúcich hraničných priechodoch plnia vojaci úlohy podľa potreby policajného zboru. Zároveň na mieste držia zásahové tímy pre prípad potreby navýšenia počtov na konkrétnom úseku štátnej hranice. Súčasťou nasadených síl je aj päť taktických tímov civilno-vojenskej spolupráce – špecialisti, ktorí vytvárajú potrebný „komunikačný most“ medzi vojenskými a civilnými  zložkami.

14.24 h

Košický samosprávny kraj začína v sobotu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké s poskytovaním humanitárnej pomoci, a to prostredníctvom dobrovoľníkov z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.

„Pre vojnových utečencov sme už otvorili turistickú ubytovňu v Sobranciach, otvorený je aj bývalý školský internát vo Veľkých Kapušanoch, pripravená je aj telocvičňa Strednej odbornej školy vo Veľkých Kapušanoch, kam boli dovezené matrace, prikrývky a ďalšie vybavenie. Dnes by sme mali spustiť aj prevádzku turistickej ubytovne vo Viničkách,“ informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

14.21 h

So stupňovaním ukrajinskej krízy narastá nebezpečenstvo, že by sa ruská armáda mohla zamerať na satelity, aby prerušila komunikáciu a služby amerického polohovacieho systému GPS. Ohrozené môžu byť pritom vládne, ako aj komerčné družice.

Podľa serveru spacenews.com pred tým varoval šéf amerického Národného úradu pre prieskum (NRO), ktorý je jednou z tajných služieb Spojených štátov.

14.16 h

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) by mal odstrániť mŕtve telá „tisícok“ Rusov zabitých počas invázie na Ukrajinu a vrátiť ich do Ruska, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovala BBC. Povedala, že ide o telá „tisícok okupantov“ a „humanitárnu potrebu“.

14.15 h

Vyslanie vojakov NATO na východnú hranicu SR vníma generál vo výslužbe Pavel Macko ako nevyhnutný krok. „Pokiaľ ide o strely Patriot, sú nevyhnutné, nemáme protiraketovú obranu,“ povedal v relácii Sobotné Dialógy na Rádiu Slovensko.

14.12 h

Francúzske námorné sily v noci na sobotu v Lamanšskom prielive zadržali nákladnú loď nesúcu automobily, ktorá smerovala do ruského mesta Petrohrad. Zastavená nákladná loď by podľa vyjadrenia francúzskych úradov mohla mať spojitosť s ruskými záujmami, proti ktorým sú namierené sankcie EÚ.

14.04 h

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (25. 2.) pozastavil ofenzívu na Ukrajine, ale v sobotu ju opäť obnovil, pretože podľa Kremľa Kyjev odmietol okovania. Informuje o tom agentúra Reuters.

13.40 h

„Hlas nebude vytĺkať politické body a vojnový konflikt nebude predmetom vnútropolitického súperenia. Budeme podporovať všetky opatrenia k tomu, aby sme to zvládli,“ vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v Sobotných Dialógoch na Rádiu Slovensko.

Podľa šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej sa Rusko bojí jedine tvrdej sily a je za najprísnejšie sankcie – odpojenie od platobného systému SWIFT. Sankcie musia byť také, aby čo najviac zaboleli Rusko. Ukrajina tomu čelí sama, nás to bude bolieť, je to ale minimálna cena za to, ako to bolí Ukrajincov. Mali by sme prijať tvrdé sankcie, Rusko by malo byť odpojené od Swiftu,“ vyjadrila sa Remišová.

14.01 h

Celkovo 27 krajín, vrátane štátov Európskej únie, USA a Spojeného kráľovstva súhlasilo s navýšením vojenskej a zdravotníckej pomoci Ukrajine. Informuje o tom televízia Sky News. Britský minister obrany Ben Wallace v piatok (25. 2.) večer zorganizoval virtuálnu darcovskú konferenciu zameranú na pomoc Ukrajine.

13.35 h

Rusko v reakcii na krok Bulharska, Poľska a Českej republiky zakázalo ich leteckým spoločnostiam vstup do ruského vzdušného priestoru. Ruský úrad pre civilné letectvo uviedol, že im bude zastavené lietanie na jeho územie a nad jeho územím.

13.27 h

Ministerstvo obrany SR nepovoláva civilné obyvateľstvo v rámci záloh ani mobilizácie. Uviedol o šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a vyjadrenia o mobilizácii označil za klamstvá. Vyzval ľudí, aby im nepodliehali.

„Dostal som dnes od rána správy, zjavne ide o koordinovaný systém strašenia ľudí, že prebieha mobilizácia civilného obyvateľstva a že sa majú Slováci hlásiť do služby a keď to tak nebude, hrozia vysoké tresty. Je to klamstvo,“ povedal. Deklaroval, že všetky bezpečnostné zložky budú krok po kroku pátrať po ľuďoch, ktorí dezinformácie spustili.

13.17 h

Poľská futbalová hviezda Robert Lewandowski podporuje rozhodnutie bojkotovať kvalifikačný zápas proti Rusku.

„Je to správne rozhodnutie. Neviem si predstaviť hrať zápas proti Rusku v čase ozbrojenej agresie na Ukrajine. Ruskí futbalisti a fanúšikovia za to síce nie sú zodpovední, ale nemôžeme predstierať, že sa nič nedeje,“ uviedol Lewandowski na sociálnej sieti.

13.15 h

V Kyjeve vyhlásili zákaz vychádzania od 17.00 do 8.00. Oznámil to starosta mesta Vitalij Klyčko. Zákaz vychádzania v týchto časoch platí do pondelkového (28. 2.) rána, napísal na sociálnej sieti.

13.00 h

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Reagoval na sériu sankcií proti Rusku oznámených západnými krajinami, ktoré označil za známku „politickej bezmocnosti“. Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP.

Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie, na ruskej sociálnej sieti VK napísal, že možno nastal čas „zamknúť ambasády“ a „môžeme na seba pozerať cez ďalekohľady a puškohľady“.

12.51 h

Pri zvládaní migračnej vlny na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha vojnovým utečencom aj Gréckokatolícka cirkev na Slovensku. Hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič priblížil, že na hraničných priechodoch pomáhajú gréckokatolícki bohoslovci, kňazi a veriaci z prihraničných farností a Gréckokatolíckej charity Prešov.

12.38 h

Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté Západom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Uviedol to v sobotu bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je aktuálne podpredsedom bezpečnostnej rady. 

12.31 h

Česká vláda schválila v sobotu ďalšiu pomoc Ukrajine pre boj s ruskou agresiou. Tá pozostáva z guľometov, samopalov, ostreľovacích pušiek, pištolí a zodpovedajúcej munícii za 188 miliónov českých korún. Ministerstvo obrany bezprostredne zabezpečí dopravu na miesto, ktoré určí ukrajinská strana. Oznámila to ministerka obrany Jana Černochová.

12.22 h

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za „napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny“. Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta. Informuje o to agentúra AFP.

Roskomnadzor vo svojom vyhlásení viacero nezávislých médií vrátane televízie Dožď a nezávislých novín Novaja Gazeta obvinil zo šírenia „nespoľahlivých spoločensky významných nepravdivých informácií“ o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o úmrtiach civilistov.

12.10 h

Rozhodnutie vylúčiť Rusko z globálneho platobného systému SWIFT bude urobené do niekoľkých dní, povedal agentúre Reuters guvernér jednej z centrálnych bánk v eurozóne. Podobne sa vyjadrila aj litovská premiérka Ingrid Šimonytéová, ktorá uviedla, že západní partneri sa približujú k rozhodnutiu odstrihnúť Rusko od systému.

12.00 h

Na Rádiu Slovensko môžete od 12.10 h počúvať reláciu Sobotné dialógy. K situácii na Ukrajine sa budú vyjadrovať ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

11.56 h

Ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO a zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na území Slovenska. Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO. Nemecko-holandská jednotka prinesie aj systém protivzdušnej obrany Patriot.

Naď uviedol aj to, že Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. 

11.52 h

Výškovú obytnú budovu v ukrajinskej metropole Kyjev zasiahla v sobotu raketa. Pri výbuchu, o ktorom sme v našom online spravodajstve informovali už skôr, utrpelo zranenia najmenej šesť civilistov.

Podľa hasiča Petra Prokopova, ktorý sa podieľal na záchranných prácach, zasiahlo budovu na juhozápadnom okraji mesta, neďaleko Medzinárodného letiska Kyjev-Žuľany, medzi 16. a 21. poschodím. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

11.43 h

Vládna pomoc Ukrajine bude podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) zahŕňať:

  • 10 miliónov litrov nafty
  • 2,4 milióna litrov leteckého benzínu
  • 12 000 kusov 120 mm munície

11.38 h

„To, že sa dejú takéto útoky na civilistov na Ukrajine, spôsobuje, že na Slovensko prichádza veľká vlna občanov. V tomto momente sú to ženy a deti,“ uviedol po vyhlásení mimoriadnej situácie premiér Eduard Heger (OĽANO).

Vyzval občanov, aby zotrvali v jednote a súdržnosti, je to „správne podaná ruka nášmu susedovi“. Ľudia na Slovensku sa podľa neho nemajú čoho báť. „Je veľkým šťastím, že sme súčasťou bloku NATO,“ skonštatoval. Vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám.

11.31 h

Ministerstvo vnútra SR zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Pomoc je možné poskytnúť na mail pomocpreukrajinu@minv.sk a prostredníctvom telefónneho čísla +4212/48 59 33 12.

Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci, ako je šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny či na ponuky ubytovania.

11.25 h

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v sobotu potvrdil, že Veľvyslanectvo SR v Kyjeve naďalej zostáva funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina.

„Som hrdý na našich diplomatov a kolegu z ministerstva obrany, ktorí zostávajú v Kyjeve, lebo sami požiadali o to, aby tam vo veľmi zložitých podmienkach pomohli našim občanom, ktorí hľadajú útočisko na našom veľvyslanectve. Aj teraz sa tam nachádzajú a spolu s nimi aj občania iných krajín EÚ a aj mimo EÚ. Pomôžeme v rámci kapacít na veľvyslanectve komukoľvek,“ vyhlásil.

Situáciu v Kyjeve permanentne vyhodnocujú. „Naši diplomati si zaslúžia podporu celého Slovenska,“ dodal na facebooku.

11.22 h

Ruské sily v rozpore so svojimi tvrdeniami nemajú pod kontrolou mesto Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to povedal námestník britského ministra obrany James Heappey. Zdôraznil pritom, že podľa britského zhodnotenia situácie sa Rusom zatiaľ nepodarilo ovládnuť na Ukrajine žiaden z cieľov stanovených na prvý deň invázie (štvrtok 24. 2.).

11.05 h

Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

10.59 h

Do Poľska prišlo už približne 35 000 utečencov z Ukrajiny, unikajúcich pred ruskými útokmi. Oznámila to poľská vláda, na ktorú sa v sobotňajšej správe odvoláva tlačová agentúra DPA. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) medzitým potvrdil, že z Ukrajiny od štvrtkového začiatku ruského útoku odišlo viac než 120 000 utečencov.

10.47 h

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda. O darovanie materiálu požiadala Ukrajina.

10.43 h

Poľská futbalová reprezentácia pre útok ruských vojsk na Ukrajinu nenastúpi v kvalifikácii MS proti Rusku. Oznámil to šéf zväzu Cezary Kulesza.

10.38 h

Zamestnancov ukrajinského veľvyslanectva v Moskve evakuujú do Lotyšska. Či pracovníci ukrajinskej diplomatickej misie už do tejto pobaltskej krajiny prišli, hovorca lotyšskej diplomacie Janis Bekeris z bezpečnostných dôvodov odmietol oznámiť. „Bola to ich prosba, ochotne sme súhlasili. Pomáhame im v tomto procese a pomáhame v tom, aby sa tu usadili,“ povedal.

10.24 h

Česká vláda schválila zaslanie ďalej vojenskej pomoci Ukrajine. Ako oznámilo ministerstvo obrany v Prahe, ide o guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a príslušnú muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún.

Podľa vyjadrenia ministerstva česká vláda zabezpečí aj okamžitú dopravu tejto pomoci na miesto, ktoré si určí ukrajinská strana.

10.15 h

Polícia SR pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu zaznamenala na východnej hranici denne 1 444 vstupov. V súčasnosti ich za posledných 24 hodín vybavila 10 526. „Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín,“ špecifikoval policajný hovorca Michal Slivka.

10.00 h

Informácie o vojne na Ukrajine vnímajú aj mladí ľudia a dokonca aj deti. Najmä tie mladšie môžu mať ťažkosti so spracovaním zložitých emócií. Psychológovia radia nezamlčiavať vojnu pred deťmi, ale ani ich priveľmi nezavaliť informáciami. Základom je otvorená komunikácia o pocitoch. Podrobnosti sme rozobrali v reportáži vo večerných Správach RTVS.

9.45 h

Košickú záchrannú službu posilnia záchranári z Brna. Pre českú spravodajskú televíziu ČT24 to uviedla hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhomoravského kraja Michaela Bothová, podľa ktorej dve lekárske posádky z Brna, teda dvaja lekári a dvaja záchranári, vyrazili ako výpomoc na Slovensko už v sobotu.

Dôvodom má byť personálny výpadok po tom, čo až desať členov košickej záchranky z Ukrajiny povolali do služieb ukrajinskej armády, vysvetlila Bothová.

9.43 h

Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabili 3 500 ruských vojakov a zajali ďalších 200, oznámila v sobotu ukrajinská armáda.

Okrem toho zničili 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 530 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Ťažké boje sú podľa nej v rôznych častiach krajiny. V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele.

9.24 h

Ruský hokejista Alexander Ovečkin prelomil mlčanie o konflikte na Ukrajine a vyslovil prosbu o mier. „Prosím, už žiadna vojna. Nezáleží na tom, kto v nej bojuje, Rusko, Ukrajina, iné krajiny… Myslím si, že musíme žiť v mieri,“ uviedol hokejový útočník.

Ovečkin je známy podporovateľ Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu. Na otázku, či aj po invázii je jeho podpora Putinovi rovnako silná, Ovečkin odpovedal: „No, je to môj prezident, ale nie som v politike. Som športovec a dúfam, že sa všetko čoskoro skončí. Nechcem vidieť, že sa niekto zranil, že niekoho zabili. Som Rus, no nemôžem to kontrolovať. Nie je to v mojich rukách.“

9.19 h

Jedna z ruských rakiet zasiahla bytový dom v Kyjeve, napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. „Žiadam od sveta úplnú izoláciu Ruskej federácie. Vyhostiť veľvyslancov. Ropné embargo. Zničte ruskú ekonomiku. Zastavte vojnových zločincov Ruskej federácie!“ vyhlásil na twitteri.

9.14 h

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko uviedol, že raketa, ktorá v sobotu zasiahla obytný dom v Kyjeve, nikoho nezabila. Dodal, že Rusko klame o tom, že neostreľuje civilnú infraštruktúru. Takto podľa neho zasiahli minimálne štyridsať objektov.

9.08 h

Evakuačná kolóna Veľvyslanectva SR z Kyjeva prekročila hranice Rumunska. Pridali sa k nim aj zástupcovia Slovinska, uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na facebooku.

9.05 h

Rada prokurátorov SR zasiela prezidentovi Ukrajinskej asociácie prokurátorov list, v ktorom vyjadruje silnú podporu ukrajinským prokurátorom v ich úsilí čeliť porušeniu zásad medzinárodného práva a zaistiť uchovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a slobody Ukrajiny.

„Rovnakú podporu a solidaritu vyjadruje rada prokurátorov všetkým obyvateľom Ukrajiny,“ hovorí predseda rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

8.47 h

Zelenskyj v sobotu ráno zverejnil na twitteri ďalšie video, na ktorom sám seba natočil v uliciach Kyjeva. Snažil sa tak vyvrátiť nepravdivé informácie zo sociálnych sietí, že sa vzdal. Uviedol, že ráno hovoril s francúzskym prezidentom a že na ceste sú ďalšie zbrane a vybavenie od partnerov Ukrajiny.

„Nový deň na diplomatickom fronte začal konverzáciou s Emmanuelom Macronom. Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!“ napísal Zelenskyj.

8.43 h

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje núdzové ubytovanie pre utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Aktuálne je pripravených prvých takmer 200 lôžok. Kraj má k dispozícii školský internát pri Strednej odbornej škole polytechnickej a služieb vo Svidníku, informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

8.36 h

Správy na sociálnych sieťach naznačujú, že k ránu prepukli v uliciach Kyjeva skutočné boje, explózie a streľba sa blížia k centru, upozornil web BBC News. Tvrdé boje sa podľa agentúr zvádzajú na prístupoch k hlavnému mestu a na jeho predmestiach.

8.23 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválila Národná rada SR, informoval jej hovorca Martin Strižinec.

8.12 h

Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí „okamžitej vojenskej pomoci“ Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Šéfovi diplomacie Antonymu Blinkenovi dal pokyn, aby poskytol okamžitú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 250 miliónov dolárov „bez ohľadu na akékoľvek ustanovenie zákona“.

8.04 h

Zelenskyj v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na americké médiá. „Boj je tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP. Tá sa odvoláva na vysokopostavený zdroj v tajných službách priamo prítomný pri rozhovore.

7.59 h

Ukrajinci v piatok vo veľkom hľadali na internete jeden konkrétny recept – na Molotovov kokteil. Reagovali tak na výzvu námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarovej, aby civilisti pomohli „odolávať“ ruským inváznym silám.

7.56 h

Ruské nálety sa podľa ukrajinských médií snažia vyradiť tepelnú elektráreň v Kyjeve. Sú počuť výbuchy aj streľba z automatických zbraní. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery horiacich vozidiel na kyjevskej triede Víťazstvo.

Podľa armádneho velenia sa tieto útoky podarilo odraziť. Jednotlivé incidenty sú podľa ukrajinských a zahraničných médií súčasťou prebiehajúcej bitky o ukrajinské hlavné mesto.

7.53 h

Ruské vojenské velenie ohlásilo, že ovládlo mesto Melitopol na juhu Ukrajiny, uviedla agentúra Interfax. Taktiež správy miestnych médií potvrdzujú, že ruské jednotky sú v meste.

Melitopol leží na juhu Zaporožskej oblasti, asi 50 kilometrov od Azovského mora. Ide o druhé najväčšie mesto v tejto oblasti s asi 150 000 obyvateľmi.

7.50 h

Rusko v Bezpečnostnej rade (BR) OSN podľa očakávania vetovalo návrh rezolúcie kritizujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. Pôvodnú verziu rezolúcie pred hlasovaním zmiernili, aby sa zabezpečilo, že Čína, India a SAE nebudú hlasovať proti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet