Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v nedeľu

Invázia ruských vojsk pokračuje.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v nedeľu
Ukrajinský vojak pri zničenej vojenskej dodávke. Foto: SITA/AP

Ukrajinské ozbrojené sily aj v nedeľu (27. 2.) čelia na mnohých miestach silným vojenským útokom ruskej armády zo všetkých smerov. Podľa dostupných správ sa okrem Kyjeva bojuje v Charkove, Chersone či Luhanskej oblasti.

Obyvatelia hlavného mesta, kde až do pondelkového (28. 2.) rána platí zákaz vychádzania, sa ukrývajú v podzemných bunkroch.

Rusko za inváziu čelí čoraz prísnejším sankciám. Západné krajiny v sobotu uviedli, že niektoré ruské banky vyradia z medzinárodného platobného systému SWIFT. 

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Sledujeme dianie online:

22.55 h

Len samotná zmienka o použití jadrových zbraní je taká gigantická nezodpovednosť, že to v mnohom vypovedá o osobnosti, ktorá za ňou stojí,“ komentoval Putinove nariadenie uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je toto nariadenie pre Putina iba spôsobom, ako odviesť pozornosť od toho, čo sa deje na Ukrajine.

22.35 h

Ruské aerolinky Aeroflot oznámili, že rušia všetky lety do Európy. EÚ predtým ohlásila, že uzavrie vzdušný priestor pre ruské stroje.

22.08 h

Bezpečnostná rada OSN v hlasovaní odsúhlasila zriedkavé mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktoré sa bude venovať ruskému útoku na Ukrajinu.

21.35 h

Švajčiarsko bude pravdepodobne nasledovať EÚ a zmrazí účty predstaviteľom Ruska a firmám, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Rozhodnutie by mohlo padnúť už v pondelok na zasadnutí Spolkovej rady, ktorá má vo Švajčiarsku funkciu celoštátnej vlády.

21.10 h

Potvrdzujeme, že sme počas nedele zaznamenali hackerské DDoS útoky na náš spravodajský web spravy.rtvs.sk

21.04 h

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pri konflikte dosiaľ zomrelo 352 civilistov vrátane 14 detí, píše agentúra Reuters. Ďalších 1 684 ľudí vrátane 116 detí je zranených.

20.57 h

Nórsky štátny investičný fond, ktorý je najväčší svojho druhu na svete, sa pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu zbaví všetkých svojich aktív v Rusku. Ide o podiely v 47 firmách a vládne dlhopisy v hodnote zhruba 25 miliárd nórskych korún.

20.55 h

Štáty EÚ sa zhodli na nových avizovaných sankciách proti Rusku. Zakážu prelety ruských lietadiel či prístup bánk k medzinárodným platbám, potrestajú oligarchov.

20.45 h

Košickú záchrannú službu posilnia zdravotníci z Brna. Pomáhať budú vo Veľkých Kapušanoch v blízkosti ukrajinských hraníc. Jedným z dôvodov sú aj chýbajúci štyria pracovníci Košickej záchranky pôvodom z Ukrajiny.

20.42 h

FIFA zatiaľ nevyradí Rusko z kvalifikácie futbalového MS. Do budúcnosti to ale nevylúčila, pokiaľ sa v blízkej dobe výrazne nezlepší situácia na Ukrajine. Futbalová federácia však zakázala Rusku hrať medzinárodné futbalové zápasy pod svojou vlajkou, národný tím má hrať ako RFU na neutrálnom území bez divákov a nemôže používať ani hymnu.

20.38 h

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) oznámil, že ministri vnútra členských krajín EÚ sa na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zaoberali aktiváciou smernice EÚ o dočasnej ochrane.

„Informoval som kolegov o krokoch, ktoré prijala slovenská vláda v uplynulých dňoch, o zmenách v zákonoch o civilnej ochrane, aby sme mohli vyhlasovať mimoriadnu situáciu aj pri zvýšenom prílive utečencov,“ uviedol Mikulec.

20.30 h

Stovky ľudí protestovali v Bielorusku proti invázii Ruska na Ukrajine aj napriek tomu, že autoritárska bieloruská vláda je na strane Moskvy. Protivojnové zhromaždenia sa konali v najmenej 12 bieloruských mestách a obhajcovia ľudských práv hlásili, že policajti zatkli vyše 170 ľudí.

20.07 h

Do krajín Európskej únie už z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie zamierilo 300 000 utečencov, povedala eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová, podľa ktorej sa európsky blok musí pripraviť na milióny ľudí utekajúcich pred vojnou.

20.00 h

Vojna na Ukrajine môže ohroziť plynulosť dopravy v hlavnom meste SR. Dopravný podnik Bratislava zamestnáva mnohých Ukrajincov. V prípade povolávacieho rozkazu počas mobilizácie sú odhodlaní ísť brániť vlasť.

19.46 h

Ľudia na Slovensku nie sú ľahostajní. Jasne dávajú najavo svoj názor a nesúhlas s vojnou. Organizátori festivalu Pohoda zorganizovali na Bratislavskom hlavnom námestí koncert pre Ukrajinu. Chceli tak prejaviť solidaritu s obyvateľmi na Ukrajine. Koncert odvysielala v priamom prenose aj RTVS.

19.40 h

Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, hovorí premiér Viktor Orbán v mimoriadnom rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1.

Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu. „Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim,“ dodal.

19.38 h

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok mimoriadne zasadne v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Zasadnutie sa uskutoční v New York o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ) a bude podľa diplomatov zamerané na rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu na Ukrajine, píše AFP.

19.30 h

RTVS reaguje na mimoriadnu situáciu na Ukrajine a spúšťa 24-hodinový spravodajsko-publicistický program. Dočasne nahradí vysielaciu štruktúru televízneho okruhu Trojka.

19.18 h

Švédsko sa rozhodlo porušiť doterajšiu prax a odsúhlasilo dodávku zbraní na Ukrajinu. Pošle tam okrem iného 5 000 protitankových striel, helmy a štíty. „Švédsko teraz ponúka priamu podporu ukrajinským ozbrojeným silám. Jej súčasťou je 135.000 dávok potravín, 5 000 heliem, 5 000 celotelových štítov a 5 000 protitankových zbraní,“ uviedla švédska premiérka.

Zásielku zbraní na Ukrajinu oznámila tiež dánska vláda. Krajina pošle 2 500 protitankových zbraní. Fínsko zase sľúbilo Ukrajine 2 000 nepriestrelných viest, 2 000 heliem a vybavenie pre poľnú nemocnicu.

19.15 h

Biely dom reagoval na rozhodnutie Putina nariadiť uvedenie „odstrašujúcich zbraní“ do stavu najvyššej pohotovosti. Šéf Kremľa „vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu“, citovala Washington tlačová agentúra DPA.

„Rusko nebolo nikdy ohrozované Severoatlantickou alianciou (NATO), tak, ako nebolo ohrozované ani Ukrajinou,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. „Toto všetko sú výmysly prezidenta Putina a my sa proti tomu vzoprieme. Máme možnosti obrániť sa,“ dodala.

19.13 h

Ruskej agentúre TASS pozastavili členstvo v Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA), informoval výbor EANA. Vo vyhlásení toto svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že TASS v súčasnosti nie je schopný poskytovať nestranné spravodajstvo.

19.05 h

Britský energetický kolos BP sa pre ruskú inváziu na Ukrajinu zbaví svojho pätinového podielu v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť, informovala firma, ktorá bola pod tlakom britskej vlády, aby angažmán v ruskom ropnom gigante ukončila.

Šéf BP Bernard Looney a jeho predchodca Bob Dudley tiež odstúpia zo správnej rady Rosnefti. „Ruský útok na Ukrajinu je aktom agresie, ktorý má na región tragické dosahy. BP sa preto po dôkladnom uvážení rozhodla, že naše zapojenie v Rosnefti, štátom vlastnenom podniku, nemôže ďalej pokračovať,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ BP Helge Lund.

18.54 h

Do ulíc v mestách po celom Rusku vyšli aj v nedeľu ľudia na protest proti invázii na Ukrajinu. Neodradilo ich ani zatknutie stoviek ľudí v predošlých dňoch. Zatknutia pokračovali aj v nedeľu.

Ľudskoprávna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje prípady politicky motivovaného zadržiavania, uviedla, že v 48 mestách počas protivojnových demonštrácií zadržala polícia najmenej 2 063 ľudí. Celkovo počet zadržaných od štvrtka presiahol 5 000.

18.53 h

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCKB) SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály.

Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť, informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara.

18.31 h

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) zabezpečila bezplatnú neodkladnú zubnolekársku zdravotnú starostlivosť utečencom z Ukrajiny. Komora zubných lekárov spustila v nedeľu výzvu registrovaným zubným lekárom, aby sa prihlásili k navrhnutej pomoci bezplatne poskytnúť neodkladnú zubnú starostlivosť.

18.16 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) žiadala vytvorenie bezpečného koridoru vedúceho cez Poľsko s cieľom doručiť dôležitú zdravotnícku pomoc na Ukrajinu.

Zásoby kyslíka v ukrajinských nemocniciach sú nebezpečne nízke. „Väčšine nemocníc sa zásoby kyslíka môžu minúť v priebehu najbližších 24 hodín a niektorým sa už minuli,“ píšu predstavitelia WHO.

18.15 h

Národná rada (NR) SR poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov.

Kollár vo Vyšnom Nemeckom skontroloval, ako Slovensko zatiaľ zvláda migračnú vlnu. Zistil aj nedostatky – chýbajúce sociálne zariadenia, nedostatok sociálnych pracovníkov či problém s parkoviskami. Prebrať to chce na najbližšej koaličnej rade.

18.04 h

Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel, informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala agentúra DPA.

Denysenko opisoval pohyb ruských vojakov cez Ukrajinu. V posledných dňoch sa ruská armáda pri invázii snaží dobyť Kyjev, ktorý jej však odoláva. „Vieme, kam smerujú, a sme pripravení,“ dodal Denysenko.

17.58 h

Európska únia pre šírenie dezinformácií zakáže fungovanie Moskvou podporovanej stanice RT a internetového serveru Sputnik.

17.43 h

EÚ uzavrie vzdušný priestor pre všetky ruské lietadlá vrátane súkromných, povedala von der Leyenová. EÚ tiež bude financovať zbrane pre Ukrajinu.

17.39 h

Alžírska štátna energetická firma Sonatrach je pripravená dodávať Európe viac plynu vzhľadom na možný pokles ruských dodávok v dôsledku vojny na Ukrajine, uviedol jej generálny riaditeľ Toufik Hakkar.

Podľa neho je firma pripravená pumpovať ďalší plyn do EÚ zo svojich prebytkov cez plynovod Tansmed spájajúci Alžírsko s Talianskom

17.37 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útočení na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. Podľa BBC je jeho nákladný priestor taký dlhý, ako bol prvý let bratov Wrightovcov (približne 43 metrov).

Navrhli ho na prepravu raketoplánov, ale v posledných rokoch len zriedkakedy vzlietlo k oblohe. Antonov An-225 s názvom Mrija (po ukrajinsky sen) zničili počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev.

17.33 h

Grécko posiela na Ukrajinu v reakcii na žiadosť ukrajinskej vlády muníciu, útočné pušky a granátomety. Lietadlo C-130 s gréckym vojenským vybavením už priletelo do Poľska a druhé príde neskôr, uviedol predstaviteľ gréckeho ministerstva obrany. Z Medzinárodného letiska Atény odštartovali do Poľska aj dve lietadlá prepravujúce humanitárnu pomoc, ako sú deky a potraviny.

17.12 h

Tisíce ľudí sa zišli v nedeľu popoludní na Václavskom námestí v Prahe, aby podporili Ukrajinu. Zhromaždenie, ktoré sa konalo pod heslom „Stojíme za Ukrajinou“, zvolal spolok Milion chvilek pro demokracii.

Demonštrácii sa podľa polície zúčastnilo približne 80 000 ľudí. Polícia nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku.

17.00 h

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyjadril generálnej prokurátorke Ukrajiny Iryne Venediktovej podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti v Ukrajine.

Na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinskej generálnej prokurátorke tlmočil aj prejavy podpory od prokurátorov a zamestnancov slovenskej prokuratúry a možnosti odbornej a humanitárnej pomoci. „Sme pripravení ju poskytnúť kolegom z ukrajinskej prokuratúry,“ uviedol generálny prokurátor SR.

16.53 h

Ministerstvo dopravy spustilo v nedeľu web stránku www.pomocpreukrajinu.sk Na nej si ľudia, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, môžu vyhľadať ubytovanie. Stránka je rozdelená do troch kategórií – štátne ubytovacie zariadenia, hotelové zariadenia a súkromné ubytovacie zariadenia.

16.41 h

Rusko patrí medzi oficiálne jadrové mocnosti. Podľa údajov Federácie amerických vedcov (FAS) disponujú všetky jadrové mocnosti sveta teraz 12 700 kusmi jadrových hlavíc, z ktorých je asi 3 000 aktívnych. Z nich má podľa FAS zhruba 1 500 Rusko a USA asi 1 400. Francúzsko ich má 280 a Británia asi 120. V prípade Číny údaje nie sú k dispozícii.

16.17 h

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že rozhovory na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa ešte nezačali, ale obe strany sa blížia k miestu stretnutia. Informuje agentúra Reuters.

16.14 h

Budúci týždeň v pondelok alebo utorok by sa malo obnoviť vlakové spojenie medzi Čiernou nad Tisou a ukrajinským Čopom, uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) s tým, že sa tak otvorí ďalší priechod na územie Slovenska z Ukrajiny.

16.13 h

Španielsko oznámilo, že uzatvára svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. Madrid tak nasleduje podobné kroky niektorých európskych štátov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

16.12 h

Lotyšský klub Dinamo Riga oznámil, že už nebude ďalej pôsobiť v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

16.01 h

Za nebezpečnú rétoriku a nezodpovedné správanie označil v nedeľu šéf NATO Jens Stoltenberg rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové sily.

Ukrajina od Severoatlantickej aliancie zároveň dostane ďalšiu podporu najmä v protivzdušnej a protitankovej obrane, povedal Stoltenberg v rozhovore so stanicou CNN.

15.57 h

Ruská polícia zadržala viac ako 900 ľudí na protivojnových protestoch v 44 mestách po celom Rusku. Informuje agentúra Reuters.

15.54 h

Na hranici s Ukrajinou vznikli v nedeľu prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence.

K dispozícii budú 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z územia Ukrajiny, informovalo ministerstvo vnútra.

15.53 h

Spojené štáty oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sa zameriavajú na poskytnutie „naliehavých humanitárnych potrieb Ukrajiny a sú súčasťou našej odpovede na premyslený, nevyprovokovaný a neospravedlniteľný útok“.

Táto nová pomoc bude prúdiť cez mimovládne organizácie a pôjde o „dodávky potravín, bezpečnej pitnej vody, prístreškov, núdzovej zdravotnej starostlivosti, ochrany pred zimou a ďalších potrieb,“ napísal Blinken vo vyhlásení.

15.51 h

Ruskí protivojnoví aktivisti vyšli aj v nedeľu do ulíc od Moskvy po Sibír na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu napriek každodennému zatýkaniu stoviek demonštrantov.

Demonštranti sa schádzali na protestných zhromaždeniach či pochodovali centrami miest, skandujúc „Nie vojne!“ v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti.

15.50 h

Minister dopravy Andrej Doležal predpokladá, že do 24 hodín by sa mohol uzavrieť vzdušný priestor Slovenska pre ruské lety.

15.47 h

Kanada s okamžitou platnosťou uzatvorila svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. „Poženieme Rusko k zodpovednosti za jeho nevyprovokované útoky proti Ukrajine,“ uviedol minister dopravy Omar Alghabra.

15.30 h

Hlavné mesto SR Bratislava v prípade potreby pripraví ubytovanie pre Ukrajincov. „Mesto v spolupráci s mestskými časťami dá k dispozícii kapacitu až tisícok miest na dočasné prenocovanie a prestravovanie sa osôb, ktoré to budú potrebovať,“ uvádza samospráva s tým, že primárne by to boli objekty škôl, kultúrnych domov a iných budov v majetku mesta alebo jeho častí.

15.10 h

Ministerstvo spravodlivosti SR ponúklo vyše 200 ubytovacích miest pre utečencov z Ukrajiny. Zbor väzenskej a justičnej stráže ponúkol v Prešove 153 miest a v liečebno-rehabilitačnom stredisku v Omšení ďalších 65 ubytovacích kapacít.

K iniciatíve sa pripojil aj Krajský súd v Prešove, ktorý je ochotný poskytnúť ďalšie ubytovacie kapacity.

15.09 h

Ministri energetiky EÚ zvolali na pondelok mimoriadne stretnutie v Bruseli. Niektoré členské štáty bloku sú totiž veľmi závislé od dodávok ruského plynu.

EÚ sprísnila svoje sankcie proti Rusku, no nerozšírila ich na energetický sektor. Ruský plyn tvorí vysoký podiel dodávok energie vo viacerých krajinách Únie vrátane Nemecka, Talianska, Maďarska či Slovenska.

15.00 h

Podľa podpredsedu parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) sa zaviedla „cenzúra v rozpore s ústavou“. Povedal to v relácii O 5 minút 12 k parlamentom odobrenej legislatíve v súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine.

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša môžu ľudia pod tlakom dezinformačných portálov „otočiť a hovoriť to, čo hovorí (ruský prezident Vladimir) Putin“, ktorý označuje inváziu ruských vojsk za „vojenskú operáciu“ a „mierovú misiu“.

14.44 h

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach, píše AFP.

14.42 h

Kyjev sa ďalej bráni ruskej vojenskej invázii, v meste nie sú žiadne ruské jednotky, ubezpečil starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko podľa agentúry Reuters. 

14.40 h

Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kade na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ocenila solidaritu Slovákov, ktorí im pomáhajú. Upozornila tiež, že Ukrajina potrebuje veľmi jasný symbol od západného spoločenstva a deklarovala podporu jej vstupu do Európskej únie.

14.36 h

Taliansko oznámilo uzatvorenie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety a pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám vo vystupňovaní sankcií proti Moskve v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

14.28 h

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vojenskému veleniu, aby po „agresívnych“ vyjadreniach krajín NATO uviedlo do vysokého stupňa bojovej pohotovosti jadrové sily. Informuje o tom agentúra Reuters.

14.23 h

Z Ukrajiny už pre ruskú inváziu utieklo najmenej 368 000 ľudí, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Ešte v sobotu (26. 2.) večer úrad OSN hovoril o 150 000 osobách.

Ukrajinci utekajú prakticky do všetkých susedných krajín, najviac – vyše 150 000 – ich prekročilo hranice do Poľska. Desaťtisíce ľudí ale mieria do Maďarska, Rumunska, Moldavska alebo na Slovensko.

14.13 h

Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Pomoc schválila vláda SR na svojom nedeľnom mimoriadnom rokovaní.

Ide o reakciu na sobotný (26. 2.) večerný telefonát premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Spýtal som sa ho, ako vie Slovensko ešte pomôcť. Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia a preto som na nedeľu okamžite zvolal vládu, aby sme mohli čím skôr na žiadosť reagovať,“ vyhlásil ešte v sobotu (26. 2.) predseda vlády.

14.07 h

Pri ruskej vojenskej invázii na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých viac ako 210 ukrajinských civilistov a ďalších vyše 1100 utrpelo zranenia. Uviedla to v nedeľu splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, informovali stanice BBC a Sky News.

13.48 h

Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

„Ukrajina dnes nebojuje iba za seba, bojuje aj za nás, bojujú za hodnoty slobody, demokracie, za právo rozhodnúť sa o svojej budúcnosti. Chceme mier pre Ukrajinu a celý región,“ povedal.

13.41 h

Poskytnutie ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu oznámili v nedeľu viaceré európske krajiny, no tiež Izrael či Austrália. Vyplýva to zo správ, ktoré TASR prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters a staníc Sky News a BBC. V Európe ide o Grécko, Rumunsko či Portugalsko.

13.29 h

Teraz nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v Európskej únii, povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Slováci potvrdili svoju európsku voľbu v dlhom a náročnom prístupovom procese. Ukrajinci si už dávno zvolili svoj európsky kurz a my musíme konečne zareagovať. Teraz nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

13.08 h

Maďarsko pomôže Slovensku s ukrajinskými utečencami, ktorí dorazili na slovenské hranice, sľúbil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Do Maďarska v posledných dňoch dorazilo už 66 000 ľudí z Ukrajiny, dodal minister.

Maďarsko by podľa ministra privítalo, keby Ukrajina a Rusko čo najskôr zasadli k rozhovorom. Budapešť sa už skôr ponúkla ako miesto, kde by sa rusko-ukrajinské rokovania mohli konať.

13.04 h

Česká vláda na mimoriadnom zasadnutí v nedeľu schválila ďalšie dodávky zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu. Ministerka obrany Jana Černochová v Českej televízii uviedla, že by to malo stáť 400 miliónov Kč (zhruba 16 200 000 eur). „Nie sú to ľahké zbrane,“ uviedla Černochová, ale z bezpečnostných dôvodov odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Podľa ministra budú dodávky zbraní a munície v hodnote 188 miliónov korún schválené v sobotu k dispozícii Ukrajincom v priebehu „desiatok minút až niekoľkých hodín“.

13.00 h

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) k žiadosti Ukrajiny o integráciu do Európskej únie v relácii O 5 minút 12: „Politicky to podpisujem dnes aj zajtra. Ukrajinci potrebujú takýto silný signál, poďme im ho dať. Aj symbolické ‚my vás prijmeme‘ má v tejto chvíli veľkú mobilizačnú hodnotu pre tých, ktorí bránia Ukrajinu.“

12.40 h

Ukrajinské sily opäť plne kontrolujú Charkov, druhé najväčšie mesto v krajine, oznámili miestne úrady. Do mesta dnes ráno prenikla kolóna ruských vozidiel, jej čiastočné zničenie oznámili úrady už skôr.

„Kontrola nad Charkovom je plne v našich rukách. Ozbrojené sily, polícia a domobrana pracujú na úplnom vyčistení mesta od nepriateľov,“ citovala agentúra Unian vyjadrenie gubernátora Oleha Sinehubova, ktorý stojí na čele miestnej štátnej správy.

12.37 h

Do stanového tábora v Humennom prijali ďalších utečencov z Ukrajiny. „Počet ubytovaných sa vyšplhal na 240. Viac ako 80 % tvoria deti, ktorým spestrujú program dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža,“ uviedlo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti.

V priebehu nedele bude k dispozícii aj wifi spojenie pre utečencov s ich rodinami na Ukrajine. Dočasné núdzové ubytovanie s tromi desiatkami stanov postavili v piatok (25. 2.) podvečer. Prví Ukrajinci prišli do tábora v sobotu (26. 2.) po polnoci.

12.29 h

Ukrajinské ministerstvo vnútra spustilo web 200rf.com, na ktorom zverejňuje fotografie, videá a doklady zabitých a zajatých ruských vojakov. Ich príbuzní v Rusku sa tak môžu dozvedieť o osude svojich blízkych po invázii na Ukrajinu.

12.21 h

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

11.56 h

Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o približne 4 300 vojakov a tiež o 146 tankov, 27 lietadiel a 26 vrtuľníkov, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na sociálnej sieti. Dodala, že ruské straty sa spresňujú. Uvedené čísla nemožno nezávisle overiť. Rusko údaje o svojich stratách neuvádza.

11.55 h

Sledujte na Jednotke a webe RTVS diskusnú reláciu O 5 minút 12.

11.45 h

Nemecko uzatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské lety na nasledujúce tri mesiace, oznámilo tamojšie ministerstvo dopravy.

11.43 h

Putin útokom na Ukrajinu zmenil Európu, Nemecko preto výrazne navýši investície do svojej armády, ktoré presiahnu 2 % ekonomiky. Oznámil to kancelár Olaf Scholz. Nemecko doteraz neplní záväzok 2 % HDP na armádne výdavky, ako sa s NATO dohodlo.

Kancelár uviedol, že nemecká armáda dostane dodatočných 100 miliárd eur . „Je to pre našu vlastnú bezpečnosť,“ dodal o chystanom posilnení obrany. Ubezpečil východných členov NATO, že Nemecko dodrží svoj záväzok k ich obrane. Sľúbil, že v posilňovaní obrany východného krídla Aliancie bude Nemecko pokračovať, okrem iného v účasti na protileteckej obrane.

11.41 h

Výkonný výbor Futbalovej asociácie ČR schválil, že česká reprezentácia v marci v play-off o MS nenastúpi do prípadného zápasu proti Rusku.

11.40 h

Viac než 200 000 ľudí prešlo doposiaľ z Ukrajiny do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

11.37 h

Spoločnosť Alphabet, materská firma Googlu, informovala, že suspenduje speňažovanie reklám ruských štátnych médií na jej platformách. Znamená to, že napríklad televízia Russia Today (RT) a ďalšie kanály nebudú môcť získavať peniaze z reklám na službe YouTube a ďalších webstránkach a aplikáciách spadajúcich pod Alphabet.

Ruské štátne médiá podľa vyhlásenia firmy, ktoré cituje spravodajský portál BBC, tiež už nebudú môcť kupovať reklamu prostredníctvom Google nástrojov, dávať reklamy do služieb Googlu alebo inak využívať jej reklamnú technológiu na generovanie príjmov. Hovorca spoločnosti rozhodnutie pripísal „mimoriadnym okolnostiam“ a avizoval, že ak to bude potrebné, Alphabet podnikne ďalšie kroky.

11.24 h

Aktuálny vojenský konflikt na Ukrajine bude mať dopad aj na automobilový priemysel na Slovensku. Slovenskí dodávatelia dodávajú na Ukrajinu a do Ruska len v minimálnej miere. Výrobcovia vozidiel sú však na tom horšie, no i tam to závisí od konkrétneho výrobcu.

„Horšie na tom budú asi viaznuce alebo zastavené dodávky dielov, materiálov, komodít. To môže opätovne zastaviť výroby tak, ako tomu bolo počas čipovej krízy. Podobne je to s cenami energií a materiálov. Toto je oveľa závažnejšie ohrozenie ako výpadok trhov,“ zhodnotil možný vývoj pre agentúru SITA generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula,

11.22 h

Ruský bankový systém zostal stabilný po množstve nových sankcií zameraných na finančné inštitúcie v krajine, uviedla ruská centrálna banka.

Informovala tiež, že pri repo aukciách, ktoré plánuje uskutočniť v pondelok, nebude existovať žiadny limit. Podstatne tiež zvýši rozsah cenných papierov, ktoré možno použiť ako kolaterál na získanie úverov od centrálnej banky. Dodala, že bankové karty fungujú normálne a klienti sa môžu kedykoľvek dostať k svojim finančným prostriedkom.

11.15 h

Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva „bude snažiť používať ešte horšie zbrane“, povedala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

„Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať,“ povedala Trussová pre televíziu Sky News.

11.10 h

Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o približne 4 300 vojakov a tiež o 146 tankov, 27 lietadiel a 26 vrtuľníkov, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na facebooku. Dodala, že ruské straty sa spresňujú.

11.00 h

Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Jeden Ukrajinec sa pokúsil o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Od soboty 6.00 h do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12 435 osôb pri vstupe na územie Slovenska, informoval hovorca polície Michal Slivka.

10.50 h

Rumunsko pošle na Ukrajinu palivo, muníciu, nepriestrelné vesty, vojenské prilby a ďalšie vybavenie a potraviny v hodnote tri milióny eur. Bukurešť tiež ponúkla, že sa postará o liečbu zranených Ukrajincov vo vojenských i civilných nemocniciach.

10.43 h

Ozbrojené sily SR upozorňujú na slovenskú vojenskú techniku na cestách. Vojenská technika na cestách je podľa OS SR súčasťou prijatých opatrení súvisiacich s aktuálnou situáciou. „Stále sa uskutočňuje aj cvičenie Saber Strike 22, kde precvičujeme logistickú podporu,“ pripomínajú OS SR.

10.35 h

Ministerstvo školstva SR bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí, napísal šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Poskytovať budeme aj výjazdový tím psychológov a špeciálnych pedagógov. Budú určení prioritne pre žiakov, ktorí môžu prísť z Ukrajiny a v tíme bude vždy k dispozícii aj odborník, ktorý hovorí po ukrajinsky,“ doplnil.

10.32 h

Putin vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za „špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu“ a vyzdvihol „hrdinstvo“ ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

10.28 h

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko bude pokračovať vo vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou.

„Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo v sobotu,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.   

10.15 h

Skupine brazílskych futbalistov, ktorí pôsobia v Šachtare Doneck a Dyname Kyjev, sa v sobotu podarilo aj s rodinami opustiť Ukrajinu.

Marlon Santos zo Šachtaru a fyzioterapeut Luciano Rosa zverejnili na sociálnej sieti Instagram zábery z vlaku, ktorý sa nachádzal v pohraničných oblastiach s Moldavskom a Rumunskom.

10.13 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny.

„Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na „všetko“ vrátane sanitiek.

10.10 h

Slovensko by mohlo v strednodobom horizonte vyrábať až 400 miliónov kubických metrov biometánu. Uviedol to Jerguš Vopálenský z SPP-Distribúcia. Spotreba zemného plynu na Slovensku je necelých päť miliárd m3 ruského zemného plynu, ktorý by sa tak dal čiastočne nahradiť práve bioplynom.

10.04 h

V tieni bojov na Ukrajine sa uskutočňuje referendum v Bielorusku. Podľa novej ústavy bude môcť jedna a tá istá osoba zastávať úrad prezidenta maximálne počas dvoch funkčných období. Lukašenka, ktorý vládne od roku 1994, sa toto pravidlo však týkať nebude.

Zmeny zahŕňajú aj zrušenie neutrálneho bezpečnostného statusu, ktorý je teraz zakotvený v bieloruskej ústave. Vďaka tomu budú môcť byť na bieloruskom území rozmiestnené jadrové zbrane iných štátov, napríklad Ruska.

9.43 h

Časť ruských síl, ktoré prenikli do Charkova na východe Ukrajiny, sa podarilo zničiť, oznámil denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Tie uvádzajú, že nešlo o početné jednotky a nabádajú obyvateľov, aby dali vedieť, kde sa nachádzajú zvyšní ruskí vojaci, aby ich tiež mohli zneškodniť.

9.35 h

Maďarský rezort diplomacie zorganizoval evakuačnú akciu, v rámci ktorej sa podarilo dostať z Kyjeva 35 osôb, najmä maďarských občanov, ale aj sedem občanov iných krajín.

„V Kyjeve je mnoho maďarských diplomatov, ich rodinných príslušníkov a ďalší občania Maďarska. V piatok sme sa rozhodli, že rezort zorganizuje medzinárodný evakuačný konvoj pod maďarským vedením. Akcia sa podarila, evakuovaných v sobotu v bezpečí doviezli na generálny konzulát v Užhorode,“ povedal šéf tamojšej diplomacie Péter Szijjártó.

9.10 h

V dnešnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS sa od 11.55 h budeme venovať situácii na Ukrajine s tromi hosťami – v prvej časti relácie to bude minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), v druhej zase šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

9.08 h

Ukrajinské sily zneškodnili strelu s plochou dráhou letu, ktorú vypálil ruský strategický bombardér z Bieloruska, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa ukrajinskej armády.

„Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny pred niekoľkými minútami zostrelili riadenú strelu, vypálenú na ukrajinskú metropolu z bieloruského územia lietadlom Tu-22,“ napísal veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Použitie tejto zbrane označil za ďalší vojnový zločin Ruska a Bieloruska.

9.06 h

Aj Fínsko uzavrie svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Podľa agentúry Reuters to oznámilo fínske ministerstvo dopravy. Rovnaký krok urobili v predchádzajúcich dňoch viaceré európske krajiny.

8.55 h

Ruská delegácia v nedeľu (27. 2.) prišla do Bieloruska, kde by mala rokovať so zástupcami ukrajinskej strany, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale vzápätí uviedol, že nemieni so zástupcami Moskvy vyjednávať v Bielorusku, ktoré má podiel na ruskej agresii proti jeho krajine, napísala agentúra Reuters.

8.36 h

Festival Pohoda organizuje v nedeľu od 15.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert pre Ukrajinu. Organizátori chcú podujatím vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine.

„Slobodné umenie sa najlepšie rozvíja v slobodných krajinách a vieme, že o to isté sa snažia aj naši priatelia na Ukrajine,“ uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

8.33 h

Americký miliardár Elon Musk oznámil, že na Ukrajine je teraz dostupné internetové pripojenie poskytované projektom Starlink jeho firmy SpaceX. K aktivácii pripojenia cez sieť satelitov predtým Muska na twitteri vyzval ukrajinský vicepremiér a minister pre digitálnu transformáciu.

Prístup k internetu na Ukrajine narušila invázia ruských vojsk, píše agentúra Reuters.

8.20 h

V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl (OS) SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom, informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič s tým, že ruské ministerstvo obrany oznámilo rozšírenie vlastných operácii na území Ukrajiny „všetkými smermi“.  

V sobotu sa podľa slov Zemanoviča naďalej podarilo zadržiavať ruské vojská pri ukrajinských mestách Černigov, Sumy a Charkov. „Protivník tu nedosiahol takmer žiadne územné zisky a, naopak, utrpel väčšie straty,“ priblížil.

8.15 h

Moskva tvrdí, že jej vojaci „úplne“ obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny, informuje agentúra AFP a odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany.

8.05 h

Západne od centra Kyjeva sa ráno ozval výbuch a po zhruba 20 minútach nasledovali ďalšie dve explózie. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa krátko pred explóziami rozozneli sirény varujúce pred náletom.

„Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je absolútne pod kontrolou ukrajinskej armády a obrany. V noci došlo k viacerým stretom so skupinami sabotérov,“ napísal na oficiálnom účte na telegrame Mykola Povoroznyk, prvý námestník mestskej správy Kyjeva.

7.56 h

Ukrajinský tenista Serhij Stachovskij sa pripojil k vojenským zálohám svojej krajiny. Tridsaťšesťročný tenista je ochotný bojovať po tom, ako pomohol svojej manželke a dcére dostať sa bezpečne do Maďarska.

„Samozrejme, že chcem bojovať. Je to jediný dôvod, prečo sa snažím dostať späť,“ povedal pre britské médiá. „Do záloh som sa prihlásil minulý týždeň, nemám vojenské skúsenosti, no mám prax so zbraňou, ktorú používam súkromne,“ dodal tenista.

7.52 h

Sirény varujúce pred možným náletom sa v nedeľu okolo 6.00 h rozozvučali aj v meste Rivne na západe Ukrajiny a v Luck na severozápade krajiny, informovala BBC.

Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je plne pod kontrolou ukrajinskej armády a jednotiek územnej obrany, ubezpečil podľa denníka Guardian prvý viceprimátor mesta Kyjev Mykola Povoroznyk.

7.49 h

Čína zatiaľ zrejme nepomáha Rusku vyhýbať sa finančným sankciám uvaleným na Moskvu pre inváziu na Ukrajinu, uviedol podľa agentúry Reuters vysoký predstaviteľ vlády amerického prezidenta Joea Bidena.

„Posledné signály naznačujú, že Čína neprichádza na pomoc,“ povedal úradník novinárom po tom, ako oznámil, že USA a ich spojenci sa dohodli na uvalení sankcií proti ruskej centrálnej banke a vyradení popredných ruských bánk z globálneho finančného systému SWIFT.

7.45 h

Niektoré bary a obchody s alkoholom v USA našli vlastný spôsob, ako potrestať Rusko za inváziu na Ukrajinu. Sťahujú zo svojej ponuky ruskú vodku a namiesto nej propagujú ukrajinské značky, píše agentúra AP.

7.37 h

Bývalý americký prezident Donald Trump odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a uviedol, že sa za Ukrajincov modlí. Agentúra Reuters to označila za ostrý názorový obrat. Krátko pred štvrtkovým útokom ruských vojsk totiž označil bývalý šéf Bieleho domu počínanie ruského prezidenta Vladimira Putina okolo Ukrajiny za „šikovné a geniálne“.

7.35 h

Medzinárodný platobný systém SWIFT sa pripravuje na zavedenie nových opatrení západných krajín zameraných proti niektorým ruským bankám. Uviedol to prevádzkovateľ systému.

„Spolupracujeme s európskymi orgánmi, aby sme pochopili podrobnosti o subjektoch, na ktoré sa budú vzťahovať nové opatrenia, a pripravujeme sa na splnenie zákonných usmernení,“ uvádza sa vo vyhlásení.

7.34 h

Pouličné protesty proti vojne na Ukrajine sa v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách obnovili aj v sobotu, pričom ľudia vyšli do ulíc i napriek masovému zatýkaniu vo štvrtok a piatok.

Podľa OVD-Info – skupiny pre ľudské práva, ktorá sleduje politické zatýkanie – v sobotu v 34 ruských mestách na protivojnových protestoch zadržali najmenej 460 ľudí vrátane viac ako 200 v Moskve.

7.32 h

Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov na twitteri informoval, že vláda v Kyjeve „vytvára IT armádu“, aby „pokračovala v boji na kybernetickom fronte“.

7.29 h

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ oznámil, že Ukrajina dočasne zatvorí svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom. Prechod z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu bude umožnený iba občanom Ukrajiny.

Rusko obvinil z vojnových zločinov, ktorých sa podľa neho dopustilo, keď počas vpádu na ukrajinské územie útočilo na civilné ciele. Rusko preto bude musieť čeliť „vojenskému tribunálu,“ vyhlásil premiér. Dodal, že Rusko ostreľovalo materské školy, bytové bloky i „autobusy s deťmi“.

Ukrajincov v zahraničí vyzval, aby sa zapojili do boja. „Prosím, vráťte sa a dokážte, že ste na strane svetla. Obraciam sa aj na všetky civilizované krajiny: Na koho strane ste?“ spýtal sa Šmyhaľ.

7.26 h

USA, EÚ, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Británia a Kanada na budúci týždeň vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na implementáciu finančných sankcií uvalených na Rusko.

„Zaviazali sme sa, že na budúci týždeň vytvoríme transatlantickú pracovnú skupinu, ktorá zabezpečí efektívnu implementáciu našich finančných sankcií identifikáciou a zmrazením aktív jednotlivcov a spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie existujúce v rámci našej jurisdikcie,“ píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.

7.23 h

Ruská federácia uzatvorila svoj vzdušný priestor pre lety prevádzkované dopravcami z Lotyšska, Litvy, Slovinska a Estónska. Toto rozhodnutie prijala v reakcii na zákaz prevádzky ruských lietadiel na území spomínaných štátov.

7.16 h

Ruským vojakom sa podarilo preniknúť do ukrajinského mesta Charkov, informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa v meste odohrávajú pouličné boje.

Podľa Heraščenka videli techniku ruskej armády v uliciach Charkova na severovýchode Ukrajiny. Video, ktoré zverejnil poradca, ukazuje niekoľko ľahkých vojenských vozňov nasledovaných nákladnými autami, ktoré sa pohybujú po jednej z ulíc.

7.10 h

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet