Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v pondelok

Rusko už piaty deň útočí na Ukrajinu.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v pondelok
Demonštranti podporujúci Ukrajinu sa zhromaždili pred budovou OSN počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia v New Yorku. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily aj v pondelok (28. 2.) čelia na mnohých miestach vojenským útokom ruskej armády.

Ukrajina dostáva vojenskú aj humanitárnu pomoc od viacerých krajín. Európska únia zaplatí zbrane pre Ukrajinu a zakáže prelety ruským lietadlám.

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Sledujeme dianie online:

00.30 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko podnikalo nálety na ukrajinské mestá aj počas doby, keď v Bielorusku rokovali ruská a ukrajinská delegácia o situácii na Ukrajine. Povedal, že Rusko sa dopúšťa vojnových zločinov a malo by sa z nich zodpovedať pred medzinárodným tribunálom. Napísala o tom agentúra Reuters.

0:05 h

Kanada dodá Ukrajine protitankové zbrane a muníciu. Oznámil to premiér Justin Trudeau.

„Kanada bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej heroickej obrane proti ruskej armáde,“ povedal Trudeau podľa agentúry Reuters. „Oznamujeme náš zámer zakázať dovoz nafty z Ruska. Ide o komoditu, z ktorej prezident Putin a jeho oligarchovia výrazne profitujú,“ dodal.

23.40 h

Spojené štáty nepodporia vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa nej by tento krok znamenal vojnu USA s Ruskom. Na vyhlásenie bezletovej zóny opakovane vyzývajú predstavitelia Ukrajiny, ktorá piatym dňom čelí ruskej invázii. Rusko v pondelok oznámilo, že ovládlo nebo nad celou Ukrajinou.

23.20 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na bombardovanie Charkova povedal, že je čas zvážiť zavedenie bezletovej zóny pre ruské rakety, lietadlá a helikoptéry.

Vo videu tiež uviedol, že za posledných päť dní Rusko podniklo 56 raketových útokov a vypálilo 113 riadených striel. Informovala o tom agentúra Reuters.

22.55 h

Ukrajinu podporili aj Trnavčania, ktorí sa večer pokojne zhromaždili za mier v krajine v centre mesta, informuje Trnavský hlas. Charkov, ktorý aj v pondelok čelí bombardovaniu, je partnerské mesto Trnavy.

22.49 h

Spojené štáty sa zatiaľ nerozhodli, či uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Uviedla to v pondelok podľa agentúry Reuters hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

„Všetky možnosti sú na stole,“ povedala novinárom Psakiová. Pripomenula však, že ruský vzdušný priestor využíva mnoho amerických aerolínií pre lety do Ázie a ďalších častí sveta. „Berieme do úvahy celý rad faktorov,“ dodala.

22.39 h

Monako pristúpi k zmrazeniu majetkov a uvaleniu sankcií na niektorých Rusov, oznámil kniežací palác. Podľa agentúry Reuters nespresnil, o ktorých Rusov pôjde.

21.48 h

Európska únia pridala na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu ďalších ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a Reuters a portálu Meduza.io.

21.40 h

Spojené štáty vypovedali z krajiny 12 pracovníkov ruskej stálej misie pri OSN, ktorí podľa nich vyvíjali aktivity odporujúce ich diplomatickému statusu, povedal podľa tlačových agentúr zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Richard Mills.

Vykázaní Rusi ohrozovali národnú bezpečnosť USA, kde sa nachádza hlavné sídlo svetovej organizácie, dodal. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja označil krok za nepriateľský a upozornil, že Moskva naň odpovie, „pretože taká je diplomatická prax“.

Nebenzja spresnil, že diplomati musia opustiť USA do 7. marca.

21.34 h

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) vylúčila v pondelok Rusko aj Bielorusko z tohtoročných majstrovstiev sveta. Na šampionáte vo Fínsku (13. až 29. mája) malo byť Rusko hneď v úvodný deň prvým súperom Slovenska. Rusko stratilo aj organizátorské práva na najbližšie MS hráčov do 20 rokov.

21.25 h

Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine a eskaláciou aktuálnej bezpečnostnej situácie dôrazne odporúča občanom Slovenska necestovať do Ruskej federácie.

Občanom, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Rusku, tiež odporúča, aby zvážili bezodkladný odchod z krajiny.

21.00 h

Dočasné útočisko dostanú od 1. marca na Slovensku štátni občania Ukrajiny a ich rodinní príslušníci. Žiadatelia o dočasné útočisko, ale aj tzv. odídenci, môžu tiež požiadať o poskytnutie zdravotnej starostlivosti aj v prípade, že sa preukážu iba preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenska s označením „odídenec“. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v pondelok schválila vláda.

20.56 h

Francúzsko presunie svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Ľvova na západe krajiny. Oznámil to v pondelok francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. Francúzsko je podľa agentúry Reuters poslednou západnou krajinou, ktorá diplomatickú misiu sťahuje v súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu.

20.54 h

Prezidenti ôsmich členských štátov Európskej únie vyzvali únijné krajiny, aby umožnili okamžite udeliť Ukrajine štatút kandidáta EÚ a začať prístupové rokovania. O spoločnom otvorenom liste informoval Pražský hrad.

Prezidenti Bulharska, Česka, Estónska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Slovenska a Slovinska vyjadrili pevné presvedčenie, že Ukrajina si zaslúži perspektívu pristúpenia k EÚ.

„Vyzývame preto členské štáty EÚ, aby Ukrajine prejavili maximálnu politickú podporu a umožnili inštitúciám EÚ podniknúť kroky na okamžité udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a na začatie procesu prístupových rokovaní,“ uvádza sa v liste.

20.52 h

Britský ropný koncern Shell, podobne ako ďalšie firmy, odchádza z Ruska. Shell oznámil, že sa zbaví všetkých svojich podielov v spoločných podnikoch s ruským Gazpromom.

Shell uviedol, že predá 27,5-percentný podiel v exportnom termináli LNG Sachalin-2, 50-percentný podiel v Salym Petroleum Development, rovnako ako ukončí svoje zapojenie do projektu plynovodu Nord Stream 2.

20.50 h

Aj Nórsko v pondelok oznámilo, že pošle zbrane na Ukrajinu. Pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v reakcii na ruskú inváziu. S odvolaním sa na vládu v Osle o tom informovala agentúra Reuters.

Nórsko daruje 2 000 protitankových zbraní typu M72, uviedla vláda vo vyhlásení. „Nórsko má prísnu politiku týkajúcu sa vývozu vojenského materiálu, ale Ukrajina v súčasnosti čelí mimoriadnym okolnostiam,“ zdôvodnil nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

20.48 h

Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzval členské krajiny, aby podporili rezolúciu, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

„Ak neprežije Ukrajina, neprežije ani OSN. Nerobme si ilúzie,“ povedal Kyslycia.

20.41 h

Satelitné snímky z pondelka ukazujú, že ruské pozemné sily sa približujú ku Kyjevu s vojenským konvojom dlhým zhruba 27 kilometrov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Konvoj sa má nachádzať neďaleko letiska Antonov a má byť zložený zo stoviek ozbrojených vozidiel, tankov, vlečeného delostrelectva a vozidiel logistickej podpory.

Satelitný snímok zachytávajúci konvoj ruskej vojenskej techniky.
Satelitný snímok zachytávajúci konvoj ruskej vojenskej techniky.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

20.32 h

Turecko obmedzí ruským lodiam prístup k Čiernemu moru, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zároveň však dodal, že nechce prerušiť vzťahy s Ukrajinou ani Ruskom, informovala agentúra Reuters.

20.26 h

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov ponúkol ruským vojakom, ktorí sa vzdajú a odmietnu bojovať, amnestiu a peňažnú kompenzáciu, informuje politik na twitteri.

„Ruskí vojaci, priviezli vás do našej krajiny, aby ste zabíjali a umierali. Neplňte zločinecké rozkazy. Garantujeme vám úplnú amnestiu a ruble, ak zložíte zbrane. Pre tých, ktorí sa budú naďalej správať ako okupanti, nebude žiadne zľutovanie,“ napísal.

20.25 h

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa „nedá získať nič“. Informuje agentúra AFP.

„Studená vojna sa dávno skončila. Mentalitu založenú na konfrontácii blokov je potrebné opustiť,“ povedal.

20.10 h

Ruská akciová burza, ktorá v pondelok zostala zatvorená, neobnoví obchodovanie ani v utorok (1. 3.). Obchodovať sa nebude ani na trhu s finančnými derivátmi. Informovala o tom spravodajská stanica ČT24.

20.01 h

Po leteckom údere na mesto Brovary len asi 7 kilometrov východne od Kyjeva je na mieste jeden mŕtvy a päť zranených, uviedol na facebooku starosta Brovar Ihor Sapožko.

Útok pravdepodobne zasiahol radarové centrum, uviedla agentúra Unian. V meste sú okrem toho dôležité strojárske a chemické podniky, poznamenal ruský investigatívny portál Novaja Gazeta.

19.57 h

Česká národná banka odníma bankovú licenciu ruskému finančnému domu Sberbank. Klienti si začali vyberať peniaze, čo banke prinieslo problémy. Problémy so splatnosťou záväzkov má celá európska divízia ruskej banky Sberbank.

19.48 h

Európska futbalová asociácia (UEFA) ukončila spoluprácu s ruskou spoločnosťou Gazprom, ktorá patrila medzi jej najväčších partnerov. Informovala o tom UEFA na twitteri.

19.35 h

Podľa iniciátorov zbierok pre utečencov z Ukrajiny Slovákov chuť dávať neprechádza, efektívnejšie sú však momentálne peniaze. Sklady v prihraničných oblastiach sú takmer plné.

V momentálnej situácii je lepšie pomoc rozložiť v čase, a teda radšej poslať menej a viackrát, keďže teraz ešte nikto nevie, kedy sa vojna skončí.

19.25 h

Premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti apeluje na Slovákov, aby vojnový konflikt na Ukrajine nevzbudil v nich nenávisť voči obyčajným ruským občanom.

„Zvlášť v takýchto vypätých chvíľach musíme rozlišovať medzi ruskou vládou, ktorá je zodpovedná za rozpútanie vojny na Ukrajine, a obyčajnými ruskými občanmi. Odsúďme vojnu a tých, ktorí jú páchajú. Nehádžme všetkých do jedného vreca,“ povedal Heger.

19.09 h

Český premiér Petr Fiala povedal, že Česká republika podporuje úsilie Ukrajiny stať sa členskou krajinou Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT 24.

19.08 h

Ruský dirigent Valerij Gergijev, ktorý je známy svojou podporou prezidenta Vladimira Putina, prišiel o angažmán v Paríži aj v Miláne. Parížska filharmónia zrušila koncerty s ruským dirigentom ako „výraz solidarity s ukrajinským ľudom“.

S Gergijevom nepočíta ani milánsky starosta Giuseppe Scala, ktorý minulý týždeň umelca vyzval, aby sa prihlásil k mieru. Milánsky operný dom La Scala, kde mal Gergijev vystúpiť v marci, zaň hľadá náhradu, uviedol denník Corriere della Sera.

18.55 h

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu až do odvolania pozastavila členstvo ruského futbalového zväzu, čo znamená, že ruské kluby či reprezentácia nebudú mať možnosť súťažiť. Rusko taktiež nebude hrať v kvalifikácii o zimné MS 2022 v Katare, informuje britský denník The Guardian.

V európskych súťažiach zostal už len jeden ruský klub, Spartak Moskva, ktorý sa mal v play-off Európskej ligy UEFA stretnúť s Lipskom. Zápas sa však neodohrá. Nateraz posledným ruským klubom, ktorý si zahral pod hlavičkou UEFA, bol Zenit Petrohrad. Ruský tím vypadol v šestnásťfinále proti španielskemu FC Real Betis zo Seville.

18.51 h

Neutrálne Fínsko urobilo historické rozhodnutie – dodá Ukrajine zbrane. Pôjde o útočné pušky, muníciu aj pancierové päste, oznámila v pondelok fínska premiérka Sanna Marinová. „Fínsko poskytne vojenskú pomoc Ukrajine. Pre Fínsko je to historické rozhodnutie,“ uviedla Marinová.

Minister obrany Antti Kaikkonen konkretizoval, že zásielka bude zahŕňať 2 500 útočných pušiek, 150 000 nábojov, 1 500 protitankových zbraní a 70 000 balíkov s proviantom.

18.32 h

Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii „je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, „a že Varšava plne podporuje tento krok.

17.50 h

Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského, Michajla Podoľaka, sa obe strany „určili niekoľko prioritných tém, ku ktorým načrtli určité rozhodnutia“.

17.25 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v Európskej únii, informuje agentúra Unian.

16.54 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters vyzval Vladimira Putina k zastaveniu útoku na Ukrajinu. Ruský prezident však trvá na jej neutralite, denacifikácii a demilitarizácii. Zároveň žiada, aby bol polostrov Krym oficiálne priznaný Rusku.

16.45 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo už približne 300 000 Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. Informovala o tom agentúra PAP.

16.44 h

V prístavnom meste Mariupole, kde sa Ukrajinci snažia odolávať postupu ruských inváznych síl, zomrelo v nedeľu v miestnej nemocnici šesťročné dievča. Zranená bola pri ruskom ostreľovaní, informovala agentúra AP.

16.34 h

Ministri obrany krajín Európskej únie (EÚ) sa jednomyseľne zhodli na financovaní dodávok zbraní pre Ukrajinu. Po ministerskom rokovaní to oznámil šéf diplomacie Únie Josep Borrell.

EÚ bude podľa neho financovať okrem iného poskytnutie protitankových striel a ďalších obranných zbraní, ako aj paliva do tankov či lietadiel. Únia tiež Ukrajine sprístupní prostredníctvom svojho satelitného centra informácie o pohyboch ruských jednotiek.

16.31 h

Polícia SR upozorňuje na dezinformácie spojené s prechodom cudzincov cez slovensko-ukrajinské hranice.

Cieľom dezinformátorov je spôsobiť informačný chaos, ktorý by vyústil do postupnej straty podpory pre ukrajinských utečencov a Ukrajinu ako takú.

Policajti podotkli, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci Ukrajinci, ale aj cudzinci, ktorí tam buď dlho či krátko žili, pracovali, boli na dovolenke alebo študovali. Preto sa na hraniciach objavujú napríklad aj černosi, keďže z Ukrajiny nie je možné odletieť priamo.

Polícia v tejto súvislosti zverejnila aj štatistický prehľad o tom, koľko cudzincov od vyhlásenia vojny do pondelkového (28.2.) poludnia prešlo východnou hranicou s Ukrajinou. Najviac je pochopiteľne Ukrajincov – doteraz 41 555 – ale z vojnou zasiahnutej krajiny utekajú aj občania iných krajín.

16.11 h

V lekárňach je zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu.  Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.

Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Eliášovej spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy. Rezort zdravotníctva deklaroval, že v prípade, že by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva.

Použitie jódovej profylaxie patrí medzi ochranné opatrenia v núdzovej situácii, ak nastala radiačná udalosť a došlo k úniku rádionuklidov do životného prostredia. 

16.06 h

Maďarská vláda rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na facebooku.

Šéf maďarskej diplomacie po prílete do Kosova uviedol, že vypukla vojna, ktorú Maďari nechceli a ani nechcú. „Chceme mier v celom regióne,“ zdôraznil. V súvislosti s Kosovom oznámil, že tam sú prítomné maďarské vojenské jednotky, ktoré udržiavajú mier.

15.50 h

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC).

Lavrov, ktorý mal na konferencii v utorok osobne vystúpiť, svoju cestu zrušil pre „bezprecedentný zákaz týkajúci sa jeho letu vo vzdušnom priestore viacerých členských krajín Európskej únie, ktoré zaviedli protiruské sankcie“, uviedla ruská misia pri OSN v Ženeve.

15.30 h

Košický samosprávny kraj (KSK) vyčlení zo svojho rozpočtu 100 000 eur na pomoc obyvateľom vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Návrh schválilo Zastupiteľstvo KSK.

15.29 h

Webstránky viacerých ruských médií v pondelok napadli hekeri a zverejnili na nich správy odsudzujúce inváziu Moskvy na Ukrajinu. Hekerský útok v pondelok popoludní zasiahol napríklad štátnu tlačovú agentúru TASS, prokremeľské noviny Izvestija, petrohradskú spravodajskú stránku Fontanka a mnoho ďalších.

15.28 h

Výskumníci spoločnosti Eset zachytili prvé podvodné výzvy k finančným darom pre ľudí zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa však preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom.

Výzvy sú zatiaľ v anglickom jazyku, no firma predpokladá, že by sa mohli rýchlo začať šíriť nové verzie určené pre Slovensko či iné krajiny. 

15.26 h

Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete facebook, oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie o situácii na Ukrajine.

15.20 h

Medzinárodný olympijský výbor vyzval všetky športové federácie, aby vylúčili ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov z medzinárodných súťaží. Informovala o tom agentúra Reuters.

15.05 h

Švajčiarsko prijme sankcie proti ruským činiteľom a firmám po vzore postihov Európskej únie a zmrazí tiež ich majetok, oznámila to v pondelok švajčiarska vláda.

Alpská krajina v posledných dňoch lavírovala medzi tradičnou neutralitou a solidaritou so Západom a toto rozhodnutie je pre ňu veľmi nezvyčajné, poznamenávajú médiá. Podľa švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa ide o unikátny a ťažký krok, ktorý vyžadoval dôkladné posúdenie.

Krajina sa k Západu pripojí aj zakázaním vstupu ruským aerolinkám do svojho vzdušného priestoru.

15.00 h

Podľa hovorcu je český prezident Miloš Zeman v zásade naklonený možnosti udeľovania výnimiek pre Čechov, ktorí by mohli bojovať na Ukrajine. Prediskutuje to s Fialom.

14.58 h

Ruská armáda zhodila termobarické bomby na mesto Ochtyrka na severovýchode Ukrajiny, tvrdí podľa médií starosta tohto mesta.

14.56 h

Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský „protivojnový výbor“, ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

Chodorkovskij informoval, že protivojnový výbor Ruska je „založený na jednoduchom, ale veľmi dôležitom princípe“: ide o rozdiel medzi Rusmi, ktorí sa stali „nedobrovoľnými účastníkmi dobrodružstiev“ prezidenta Vladimira Putina, a tými, ktorí „vedome pomáhajú Putinovmu režimu v bratovražednej agresii“.

14.55 h

Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.  

14.54 h

Bulharský predseda vlády Kiril Petkov oznámil, že odvolá ministra obrany Stefana Janeva za jeho zdržanlivý postoj k situácii na Ukrajine. Janev odmietol vojenskú inváziu označiť ako vojnu.

14.51 h

Viac ako 1 000 spisovateľov z celého sveta, vrátane Salmana Rushdieho, Margaret Atwoodovej a nositeľa Nobelovej ceny Orhana Pamuka, vyjadrilo solidaritu s ľuďmi na Ukrajine, ktorí v čase vpádu ruských jednotiek na územie svojej krajiny prežívajú „najtemnejšie chvíle“. Autori žiadajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil inváziu na Ukrajinu.

14.48 h

Ruský prezident Vladimir Putin označil Západ za „ríšu klamstiev“, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie Kremľa. O „ríši klamstiev“ hovoril Putin na porade s najbližšími spolupracovníkmi o dosahoch západných sankcií uvalených na Rusko po jeho útoku na Ukrajinu.

14.36 h

Príslušníci ukrajinskej hraničnej a pobrežnej stráže z Hadieho ostrova, ktorí sa preslávili tým, že sa nepodvolili posádke ruskej vojenskej lodi, sú živí a v ruskom zajatí. Informuje o tom agentúra Ukrinform na základe informácií námorníctva ukrajinských ozbrojených síl.

14.33 h

Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14.29 h

Ukrajinské ministerstvo obrany informuje, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oznámil vznik tzv. medzinárodnej légie. „Máme už tisíce žiadostí od cudzincov, ktorí sa chcú pridať k odporu proti ruským okupantom a chrániť svetovú bezpečnosť pred Putinovým režimom,“ píše ministerstvo v oznámení.

14.28 h

UEFA pre ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine podľa nemeckého denníka Bild vylúči futbalový klub Spartak Moskva z Európskej ligy. Jeho osemfinálový súper RB Lipsko tak postúpi do štvrťfinále bez boja.

14.20 h

Na žiadosť Slovenska vyšle Česko 50 policajtov na slovensko-ukrajinskú hranicu. Pomôžu pri registrácii osôb prekračujúcich hranicu, uviedla polícia.

14.19 h

Rusko v odvete zakázalo vstup do svojho vzdušného priestoru aerolinkám z 36 krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Nemecka, Španielska, Talianska a Kanady.

14.14 h

Spojené štáty pozastavili fungovanie svojho veľvyslanectva v Minsku, zatiaľ čo neesenciálnym zamestnancom a rodinným príslušníkom odporučilo opustiť americkú ambasádu v Moskve.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rozhodnutie odôvodňuje „bezpečnostnými problémami vyplývajúcimi z nevyprovokovaného a nelegitímneho útoku Ruska na Ukrajinu“.

14.10 h

Odstrašujúce nukleárne sily Ruskej federácie sú v stave zvýšenej pohotovosti. Rozhodlo o tom ruské ministerstvo obrany na základe rozkazu od Putina.

14.08 h

Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu, uviedol to v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.

14.05 h

Polícia v Moskve zatkla aktivistu Leva Ponomarjova, napísala agentúra Interfax. Aktivista je autorom petície proti ruskému vojenskému ťaženiu na Ukrajine, ktorú doteraz podpísal bezmála milión ľudí.

Osemdesiatročného obhajcu ľudských práv, ktorý je dlhodobým kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, ruské úrady považujú za „zahraničného agenta“. Je šéfom ruského hnutia Za ľudské práva.

14.00 h

Japonsko sa obmedzením transakcií pripojí k medzinárodným sankciám proti ruskej centrálnej banke a zavedie sankcie proti Bielorusku. Po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to v pondelok povedal japonský premiér Fumio Kišida. Informuje o tom agentúra Reuters.

Nové japonské sankcie sa podľa Kišidu budú tiež vzťahovať na bieloruské organizácie a jednotlivcov vrátane bieloruského autokratického vládcu Alexandra Lukašenka. Japonsko podľa premiéra zároveň obmedzí export do Bieloruska „vzhľadom na jeho evidentné zapojenie do invázie“ na Ukrajinu.

13.45 h

Slovenská pošta v noci na pondelok vypravila z Bratislavy dva kamióny s humanitárnou pomocou pre ukrajinských občanov. Pošta je zároveň pripravená poskytnúť občanom Ukrajiny svoje ubytovacie kapacity. Pomoc putuje do miest Velykyj Bereznyj a po preložení nákladu aj do Kyjeva.

13.42 h

Českú divíziu Sberbank zničil nápor sporiteľov po invázii Ruska na Ukrajinu. Česká národná banka (ČNB) už chce dokonca odňať tomuto ruskému finančnému domu jeho bankovú licenciu.

13.39 h

Ministerstvo vnútra SR plánuje pri ochrane vonkajšej hranice požiadať o pomoc aj agentúru Frontex. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) doplnil, že Slovensko má už identifikované požiadavky aj pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie chce využiť Európsky mechanizmus civilnej ochrany.

13.37 h

„Schvaľujem snahu ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý vyzval Európsku úniu k ráznemu kroku voči členstvu Ukrajiny v Európskej únii,“ napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová na twitteri.

13.33 h

Na slovensko-ukrajinskej hranici zadržala polícia v nedeľu (27. 2.) človeka, ktorého hľadá Interpol. Hľadaný sa podľa neho zrejme spoliehal, že bez povšimnutia prekĺzne medzi utečencami z Ukrajiny.

Policajti cudzineckej polície pri lustrácii osoby, ktorá sa pokúšala prejsť cez hranice, zistili, že je hľadaná za účelom zadržania pre ekonomickú trestnú činnosť.

13.30 h

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku. Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom. „V rámci EÚ existujú rôzne názory a citlivosť na rozširovanie.“

13.25 h

Počas protivojnových protestov, ktoré sa konali v Bielorusku v nedeľu, v deň referenda o zmene ústavy, zadržali najmenej 800 ľudí. Ministerstvo spresnilo, že demonštrantov zadržali a budú stíhať pre podozrenie z hrubého porušenia verejného poriadku a organizovania hromadných nepovolených zhromaždení.

13.08 h

„Sme aj v hybridnej vojne,“ uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). Upozornil, že proruské účty na sociálnych sieťach chrlia dezinformácie „pretože nás potrebujú odradiť od pomoci Ukrajincom.“

Vláda i polícia si podľa neho „v zápase o pravdu plnia domácu úlohu.“

13.06 h

Vojnový konflikt sa dodávok plynu nedotkol, povedal štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek v relácii RTVS Z prvej ruky. Medializovaný výbuch v Charkove bol len výbuchom čerpacej stanice CNG a bežný chod to teda neovplyvnilo.

13.03 h

Európa by mala hľadať rýchlejšiu a konkrétnejšiu cestovnú mapu a nejaký plán pre Ukrajinu, ktorá žiada o vstup do EÚ. Uviedol to v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko exminister financií Ivan Mikloš. Putina podľa neho môžu zastaviť len Rusi.

„Putina sa dá zastaviť len vtedy, ak ho zastavia samotní Rusi a ak sa zmení režim v Rusku. Ruské elity sa teraz už boja Putina, sú zdesené a nerešpektujú ho. Vedia, že už nebudú môcť žiť tak, ako žili doteraz,“ poznamenal.

12.58 h

„Sankcie fungujú, pozrite sa, čo sa deje s rubľom,“ povedal v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Podľa neho ide o bezprecedentné sankcie. „Takto ďaleko sme nikdy nešli,“ skonštatoval.

12.51 h

Pri mohutnom ruskom ostreľovaní v Charkove zahynuli desiatky ľudí, zranených sú stovky, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Heraščenko.

12.49 h

Zrušenie parkovacích miest veľvyslanectvu Ruskej federácie v bratislavskom Starom Meste či možnosť premenovať Godrovu ulicu – aj to sú opatrenia, ku ktorým pristupuje mestská časť v súvislosti s aktuálnym vojnovým konfliktom na Ukrajine.

12.42 h

Zoologická záhrada v Bratislave ponúkne bezplatný vstup všetkým občanom, ktorí sa pri vstupe preukážu ukrajinským pasom. „Verím, že u nás dokážu prísť aspoň na chvíľu na iné myšlienky,“ uviedol Tomáš Hulík, poverený vedením ZOO.

12.32 h

V súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine ministerstvo školstva realizuje sériu prípravných opatrení. Šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že sú pripravení pomôcť každému žiakovi, ktorý príde z Ukrajiny do našich škôl.

Priamo riadené organizácie ministerstva realizujú niekoľko webinárov a seminárov pre učiteľov, ktorých pripravujú na začlenenie žiakov z Ukrajiny. Rezort vytvoril pre školy usmernenia týkajúce sa podpory žiakov a prijímania žiakov z Ukrajiny, ktoré nájdu školy v samostatnej záložke na webe ministerstva.

Zároveň rezort zriadil samostatnú mailovú adresu ukrajina@minedu.sk, na ktorú sa môžu školy obrátiť s otázkami alebo so žiadosťou o pomoc pri zvládaní aktuálnej situácie.

12.30 h

Na hraniciach s Ukrajinou zaznamenávajú stály nápor prichádzajúcich žien. V radoch vybavujú 4 až 8 hodín. Na všetkých hraničných priechodoch denne vybavujú tisíce ľudí. Od pondelka majú celý proces ešte zrýchliť hotspoty.

Zo 14 900 ľudí, ktorí prešli hraničnými priechodmi počas nedele, bolo vyše 10 000 Ukrajincov, zvyšok bol z iných krajín, takzvaných tretích krajín, ktorých colníci a policajti teraz vybavujú ako Ukrajincov.

12.30 h

Piaty deň vojny bez významného vojenského úspechu Rusov. Ubúdanie ich síl, morálky či logistické problémy. Ruskej armáde nevyšla blesková vojna, zhodujú sa odborníci. Naopak, vyzdvihujú túžbu a odhodlanie Ukrajincov, ktorým sa darí brániť si vlasť.

Ruskej armáde sa podľa expertov zatiaľ nepodarilo obsadiť žiadny kľúčový strategický bod na Ukrajine. Môže za to aj fakt, že nezničili ukrajinskú protivzdušnú obranu.

12.19 h

Slovensko zakázalo vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom pre všetky ruské lietadlá. Informoval o tom minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

12.17 h

Mnohým leteckým spoločnostiam sa pre protiruské sankcie komplikujú trasy nad Európou. Informuje o tom portál ČT24. Ruské lietadlá nemôžu lietať nad Európskou úniou, zatiaľ čo Rusko v odvete nepustí do svojho vzdušeného priestoru lietadlá z európskych krajín. V dôsledku toho sa strojnásobila premávka nad Kazachstanom. 

12.14 h

Nemecký futbalový bundesligový klub Schalke 04 ukončil spoluprácu s ruským plynárenským koncernom Gazprom, ktorý klub podporuje od roku 2007.

12.00 h

Prinajmenšom 250 000 Ukrajincov je momentálne na poľských hraniciach. Väčšinu z nich predstavujú ženy a deti. Povedal to vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

Uviedol, že rady na hraniciach sú „obrovské“. Predchádzajúce odhady hovorili, že útočisko v Poľsku hľadá približne 200 000 ľudí. „Momentálne sú na hraniciach takmer výlučne ženy a deti, keďže všetci muži vo veku 18 to 60 rokov od vyhlásenia všeobecnej brannej povinnosti nemôžu opustiť svoju krajinu.“

11.58 h

Švédsky výrobca nákladných vozidiel Volvo zastavil celú svoju výrobu a predaj v Rusku v dôsledku ukrajinskej krízy. Volvo generuje približne 3 % svojich tržieb v Rusku, kde má aj jednu továreň.

11.57 h

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) poskytla Ukrajine možnosť bezpečného uloženia predmetov kultúrnej hodnoty. Rezort je pripravený zabezpečiť presun a dočasné bezpečné uloženie predmetov na potrebné obdobie v depozitároch slovenských múzeí a galérií.

11.55 h

Pravidelná hlasitá skúška sirén, ktorá sa podľa zákona o civilnej obrane vykonáva každý druhý piatok v mesiaci, v marci nebude. Dôvodom je situácia na Ukrajine.

11.42 h

Služba v cudzom vojsku bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu sú trestné. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na to upozornil na sociálnej sieti v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Odkázal pritom na príslušné ustanovenia Trestného zákona.  

11.36 h

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dodáva plyn do Európy cez Ukrajinu aj naďalej v súlade s požiadavkami svojich zákazníkov. S odkazom na oznámenie firmy o tom informovala agentúra Reuters.

11.35 h

Rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou sa začali, uviedol Interfax. Ukrajinci požadujú za kľúčové prímerie a odchod ruských vojsk z Ukrajiny.

11.31 h

EÚ sa chystá dať utečencom pred vojnou na Ukrajine možnosť zostať v krajinách „dvadsaťsedmičky“ a legálne v nich pracovať až tri roky. S odvolaním sa na vysokopostavených činiteľov EÚ a Francúzska to uviedla agentúra Reuters.

„Je našou povinnosťou prijať tých, ktorí utekajú pred vojnou,“ povedal televízii France 2 francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. 

11.29 h

Ruská akciová burza sa v pondelok neotvorí, oznámila centrálna banka. Kremeľ chystá odvetu za západné sankcie, ktoré paralyzovali ruskú leteckú dopravu.

11.18 h

Nigérijský prezident Muhammadovi Buhari vyjadril rozhorčenie nad správami, že s niektorými nigérijskými občanmi, ktorí sa pokúšali utiecť z Ukrajiny, zle zaobchádzali a bránili im v odchode z krajiny, píše BBC. Na Ukrajine podľa neho uviazlo zhruba 4 000 nigérijských študentov.

11.08 h

Fínska hokejová federácia vo vyhlásení uviedla, že neumožní reprezentáciám Ruska a Bieloruska štartovať na tohtoročných majstrovstvách sveta, ktoré organizuje.

11.07 h

Spojenci Severoatlantickej aliancie pošlú ďalšie zbrane a vojenské vybavenie Ukrajine, napísal na twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Spojenci NATO posilňujú poskytovanú pomoc, dodajú rakety protivzdušnej obrany, protitankové zbrane a tiež humanitárnu a finančnú pomoc,“ napísal Stoltenberg. „Práve som hovoril s prezidentom Zelenským a vyzdvihol som statočnosť ľudu a ozbrojených síl Ukrajiny,“ dodal.

11.06 h

Litovská vláda oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine“.

„Každý deň prichádzajú nové materiály, ale už ich máme dosť na to, aby sme mohli podať žiadosť,“ povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté na zasadnutí vlády vysielanom aj v televízii.

11.03 h

Taliansko v pondelok dôrazne odporučilo svojim občanom, aby opustili územie Ruskej federácie. Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio dôrazne odporučil občanom, ktorí sa nachádzajú v Rusku, aby „urobili včasné opatrenia na návrat do Talianska“.

10.47 h

Rada OSN pre ľudské práva bude tento týždeň v Ženeve na žiadosť Kyjeva mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine. Podľa OSN si vojna, ktorú začalo Rusko, vyžiadala najmenej 102 civilných obetí, ukrajinské ministerstvo vnútra v nedeľu informovalo o minimálne 352 civilných obetiach. Svoju vlasť opustilo cca 422 000 Ukrajincov.

Zástupkyňa Ukrajiny pri Rade OSN pre ľudské práva obvinila Moskvu z vojenských akcií, ktoré sa môžu rovnať vojnovým zločinom. 

10.45 h

Po britskom energetickom kolose BP odchádza z Ruska aj nórsky Equinor. Firma oznámila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prestane v Rusku investovať a stiahne sa z tamojších spoločných podnikov.

10.34 h

Prístavné mesto Mariupoľ je v obkľúčení a pod ťažkou paľbou, píše spravodajský portál theguardian.com.

10.33 h

Policajný zbor SR prostredníctvom viacerých komunikačných kanálov prijíma a sám proaktívne zhromažďuje obrovské množstvo dezinformačných statusov, účtov, skupín, stránok či webov.

„Tieto informácie sú vyhodnocované zodpovednými útvarmi, ako napríklad NAKA alebo odbor počítačovej kriminality. Na základe analýz bude následne rozhodnuté, či bol spáchaný trestný čin a daná osoba bude obvinená alebo nie,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

10.30 h

Ukrajina prepustí väzňov, ktorí majú vojenské skúsenosti a sú ochotní bojovať proti Rusku, oznámil podľa agentúry Reuters prezident Zelenskyj.

10.25 h

Lotyšský parlament na svojom mimoriadnom zasadnutí schválil zmeny zákona o národnej bezpečnosti, ktoré občanom krajiny umožnia bojovať na Ukrajine.

10.18 h

Ukrajina žiada o okamžité prijatie do Európskej únie podľa novej špeciálnej procedúry, uviedol Zelenskyj s tým, že Ukrajina by si to zaslúžila.

10.14 h

Vatikán ponúkol svoje služby pri rokovaniach o ukončení vojny na Ukrajine, kde je prevažná väčšina veriacich pravoslávna, zastúpenie však majú aj katolíci. Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin sa v rozhovore pre talianske médiá vyjadril, že „aj keď sa stalo to, čoho sme sa obávali a čo sme dúfali, že sa nestane, vždy je tu priestor na vyjednávanie“.

Svätá stolica sa podľa jeho slov ponúka sprostredkovať dialóg s Ruskom a „je vždy pripravená pomôcť stranám, aby sa vrátili na túto cestu“. V piatok pápež František urobil mimoriadny krok, keď osobne išiel na ruské zastupiteľstvo pri Vatikáne, aby sa stretol s ruským veľvyslancom a vyzval na ukončenie bojov a návrat k rokovaniam.

10.10 h

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravilo pre mestá a obce v súvislosti s pomocou Ukrajine a jej občanom prichádzajúcim na Slovensko jednotný logistický postup, podľa ktorého bude fungovať zásobovanie a podpora v rámci územia SR a materiálna pomoc do vojnou postihnutých oblastí. Logistický model Komunal je zverejnený na webe ZMOS-u.

10.05 h

Britská vláda neeviduje žiadne výrazné zmeny v ruskom vojenskom jadrovom programe, povedal v pondelok britský minister obrany Ben Wallace s tým, že rozhodnutie Putina uviesť tieto zbrane hromadného ničenia do stavu pohotovosti má odpútať pozornosť od toho, že vojna na Ukrajine nejde podľa jeho predstáv.

9.56 h

Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že nesúhlasí s nelegálnymi a jednostrannými sankciami, píše agentúra Reuters. Deje sa tak po tom, ako západní spojenci prijali opatrenia na vyradenie veľkých ruských bánk z globálneho platobného systému SWIFT a ďalšie postihy.

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu čínska diplomacia zároveň vyzvala na upokojenie situácie. Čínske vyhlásenie prišlo po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil uviesť jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti.

9.55 h

Žiadatelia o azyl, ako aj o dočasné útočisko, majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. V nadväznosti na aktuálnu situáciu na Ukrajine o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Zvyšnú skupinu ľudí máme aktuálne v štádiu procesného riešenia. Cieľom je, aby všetci ľudia mali zabezpečenú a uhradenú minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ dodala.

9.54 h

Mesto Michalovce vyhlásilo charitatívnu zbierku pre partnerské ukrajinské mesto Užhorod. Začína sa v pondelok. „V tejto chvíli sú súrne potrebné spacie vaky, karimatky či matrace,“ uvádza mesto s tým, aby občania zatiaľ inú materiálnu či potravinovú pomoc nenosili.

Zberným miestom na odovzdanie uvedených vecí je dispečing Technických a záhradníckych služieb mesta Michalovce na Partizánskej ulici. Funguje od 7.00 h do 19.00 h.

9.52 h

Slovenská republika neplánuje dodať stíhacie lietadlá MiG-29 Ukrajine. Ako potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková, takáto diskusia sa neuskutočnila a ani neuskutočňuje.

9.48 h

Ukrajinská delegácia dorazila na rokovania s ruskými vyjednávačmi na bielorusko-ukrajinskej hranici.

Kľúčovou požiadavkou Kyjeva bude okamžité prímerie a stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na komuniké prezidentskej kancelárie.

9.45 h

Lotyšsko povolilo svojim občanom bojovať na Ukrajine v ukrajinských radoch proti ruskej armáde. Vo vyhlásení to oznámil lotyšský parlament, zákonodarcovia jednomyseľne schválili opatrenia v pondelok ráno, píše agentúra Reuters.

9.37 h

Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

Rozhodnutie ponúknuť ukrajinskému vedeniu pomoc pri obrane pred ruskými jednotkami sa zrodilo na „kongrese“, ktorý sa uplynulý víkend konal v Bruseli. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia asi 300 000 Čečencov žijúcich v rôznych krajinách Európy. Samotný Zakajev žije už 20 rokov v exile v Británii.

Do útoku proti Ukrajine sa zapojili aj oddiely vyslané súčasným vodcom Čečenska Ramzanom Kadyrovom, oddaným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina.

9.28 h

Napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou medzi Slovákmi zdvihlo obrovskú vlnu solidarity. Za prvé štyri dni organizácia Človek v ohrození vyzbierala 1,2 milióna eur.

Človek v ohrození prosí ľudí, aby si šetrili svoju energiu a pomoc rozložili v čase. Táto kríza sa podľa slov humanitárnych pracovníkov neskončí na ďalší deň a ľudia z Ukrajiny budú pomoc potrebovať aj o niekoľko mesiacov. Slovákov vyzývajú, aby materiálnu pomoc na miesto nenosili sami, ale reagovali na organizované výzvy.  

9.10 h

V súvislosti s migračnou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom na ukrajinskom území sa rozhodol pomôcť aj štátny podnik Lesy SR. Pracovníci poskytujú stravu a občerstvenie priamo na hranici v obci Ubľa, rovnako ponúkajú bezodplatne k dispozícii aj ubytovanie.

„V súčinnosti s kolegami z jednotlivých odštepných závodov operatívne vytvárame ďalšie lôžka v administratívnych budovách, aby sme zmaximalizovali ubytovacie kapacity,“ povedal poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda.

8.56 h

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podporuje vyše 90 percent Ukrajincov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas uplynulého víkendu realizovala ukrajinská mimovládna sociologická skupina Rejting.

Do prieskumu sa zapojilo 2 000 respondentov z celej Ukrajiny s výnimkou obyvateľov polostrova Krym a tiež oblastí ovládaných separatistami na východe Ukrajiny, uvádza stanica BBC.

8.54 h

Obyvatelia Kyjeva môžu opustiť ukrajinskú metropolu, ruská armáda im v tom nebude brániť, uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informoval o tom portál Lenta. Civilisti môžu podľa neho opustiť mesto na trase Kyjev-Vasylkiv. „Tento smer je otvorený a bezpečný,“ dodal.

8.40 h

Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu už prišlo o zhruba 5 300 vojakov a 191 tankov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na sociálnej sieti.

8.25 h

Britský denník The Times vo svojom pondelkovom vydaní napísal, že v ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Denník zdroj neuviedol.

Vagnerova skupina je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete.

8.20 h

Ruská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 20 % z doterajších 9,5 %. Chce tak zabrzdiť prepad rubľa a rast inflácie. Banka spolu s ministerstvom financií nariadila firmám, aby predali 80 % svojich príjmov v cudzích menách, uviedla agentúra Reuters.

8.05 h

V Kyjeve od 8. hodiny ráno prestal platiť zákaz vychádzania, otvorili sa obchody a obnovená je v obmedzenom režime aj hromadná doprava. Správa metropoly však vyzvala, aby aj napriek jeho ukončeniu ľudia vychádzali len v najnutnejších prípadoch. Zákaz vychádzania začne opäť platiť v pondelok o 22:00 miestneho času do utorkových 7:00.

8.00 h

Čakali, že to raz príde, ale nie teraz a v takom rozsahu. Ostali prekvapení a šokovaní. Boja sa o blízkych, ktorí žijú na Ukrajine. Takto reagujú ukrajinskí umelci pôsobiaci na Slovensku.

Dvadsaťjedenročná sólistka Štátneho divadla v Košiciach Tetiana Lubska pochádza z Kyjeva. Svoju rodinu by mala najradšej na Slovensku. „Občas sa im nemôžem dovolať, lebo je aj s tým problém, aby som pokojne mohla zavolať, ale snažím sa zistiť, či je všetko s nimi v poriadku. Oni cestujú, chcem ich zavolať sem, aby som ich mala pod svojím krídlom,“ vyznala sa.

7.36 h

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí na twitteri zverejnilo fotografiu miesta, kde budú prebiehať ukrajinsko-ruské rokovania, ktoré by mali začať v pondelok ráno.

7.32 h

Ruskí vojaci sa v noci znovu pokúsili prelomiť obranu Kyjeva, všetky ich pokusy ale zlyhali. Podľa agentúry Unian to uviedla ukrajinská armáda. Situáciu má vraj pod kontrolou.

7.30 h

Ako informuje The Guardian, na internete sa objavujú fotografie ukrajinských občanov, ktorí pripravujú domáce Molotovove koktaily na obranu svojho územia.

Na snímke príslušníci civilnej obrany pripravujú Molotovov koktail. ZDROJ: TASR/AP

7.19 h

Kanada tvrdí, že lietadlo ruského Aeroflotu narušilo jej vzdušný priestor. „Sme si vedomí toho, že let 111 spoločnosti Aeroflot porušil zákaz, ktorý bol vydaný pre ruské lety využívajúce kanadský vzdušný priestor,“ uviedol na sociálnej sieti kanadský regulačný orgán Transport Canadaúrad. Lietadlo smerovalo z floridského Miami do Moskvy.

7.00 h

Západ chce novými sankciami ochromiť možnosti Moskvy financovať vojnu na Ukrajine. Lídri západných mocností sa dohodli, že časť ruských komerčných bánk odstrihnú od dôležitého platobného systému SWIFT a paralyzujú Centrálnu banku Ruskej federácie. Cieľom opatrení je vyvolať v krajine vysokú infláciu a ekonomický prepad.

Rusko je jednou z krajín s najväčšími rezervami cudzích mien. Devízy, teda doláre či eurá z predaja ropy a zemného plynu sa v posledných rokoch hromadili v centrálnej banke. Po zavedení sankcií však s nimi inštitúcia nebude môcť voľne narábať. Rusko tieto prostriedky využívalo napríklad na stabilizáciu kurzu rubľa.

6.55 h

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že vojna na Ukrajine sa stala vojnou európskou. „Polovica Európy už zhromažďuje, balí a posiela zbrane a vojenskú techniku. Výrazne sa zvýšil počet štátov, ktoré poskytujú skutočnú pomoc,“ dodal.

6.38 h

Rokovanie medzi Ruskom a Ukrajinou na bieloruskej hranici by sa mohlo po odkladoch uskutočniť v pondelok ráno. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovali ruská agentúra TASS a ukrajinský server RBK. Schôdzka bola pôvodne dohodnutá na nedeľný večer, no ukrajinská strana odmietla rokovanie v bieloruskom meste Gomel. 

6.32 h

Od štvrtka, keď ruské jednotky vpadli na Ukrajinu, zomrelo najmenej 352 civilistov, vrátane 14 detí, a 1 684 ľudí utrpelo zranenia. S odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva to uviedla agentúra Reuters. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uviedol, že z Ukrajiny už kvôli ruskej invázii ušlo najmenej 368 000 ľudí.

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny prichádzajú do obce Ubľa. ZDROJ: TASR/AP

6.08 h

Ruský rubeľ klesol o takmer 30 percent a je na novom historickom minime proti americkému doláru. Stalo sa tak po vyhlásení západných ekonomických sankcií proti Rusku. Informovala o tom stanica BBC s tým, že dolár sa v pondelok predával za 119 rubľov, zatiaľ čo v piatok za 83 rubľov.

5.58 h

Ruská raketa v noci zasiahla obytný dom v ukrajinskom meste Černihiv, ktorý je vzdialený asi 150 kilometrov od ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedla to ukrajinská agentúra Ukrinform. V Kyjeve a Charkove sú podľa vyhlásenia ukrajinských úradov počuť výbuchy a streľba.

5.55 h

Americká spoločnosť Google potvrdila, že na Ukrajine dočasne vypla niektoré nástroje aplikácie Google Maps, ktoré poskytujú informácie o dopravnej situácii a vyťaženosti rôznych miest v reálnom čase. Informovala o tom agentúra Reuters.

5.52 h

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ.

„S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete,“ povedala šéfka EK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet