Na hlavný obsah

Polícia preveruje českého ministra Rakušana pre možné spáchanie trestného činu

Minister považuje obvinenia za účelové.

Polícia preveruje českého ministra Rakušana pre možné spáchanie trestného činu
Český minister vnútra Vít Rakušan. Foto: TASR

Polícia začala vyšetrovať, či sa minister vnútra a predseda hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) Vít Rakušan nedopustil trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v čase, keď bol starostom Kolína. Povedal to Milan Hrubý, okresný prokurátor v Kolíne.

Polícia sa rozhodla prípad vyšetriť na základe trestného oznámenia, ktoré na ministra podala iniciatíva Chcípl PES. Týka sa uzatvárania zmlúv o právnom zastupovaní mesta. Rakušan už skôr uviedol, že účelovo vytvorené podozrenia pri podaní vysvetlenia vyvráti.

„Polícia začala vo veci trestné konanie, teda vyšetrovanie, formálne pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Vyšetrovanie nebolo ukončené,“ povedal prokurátor Hrubý a dodal, že v prípade zatiaľ nikoho neobvinili.

Na súčasného ministra vnútra Rakušana podala vlani v decembri trestné oznámenie iniciatíva Chcípl PES, ktorá k nemu pripojila niekoľko zmlúv o právnom zastupovaní, ktoré mesto Kolín uzavrelo s advokátmi a advokátskymi kanceláriami.

Pofidérne zmluvy

V trestnom oznámení iniciatíva poukázala na to, že predmety zmlúv sa prekrývajú. S odvolaním sa na rozhodovaciu prax ústavného súdu považuje iniciatíva využívanie právnych služieb mestom Kolín v rozsahu približne dvoch miliónov českých korún (vyše 82 000 eur) ročne za neefektívne a nehospodárne.

Rakúšan sa k prípadu vyjadril už v decembri, keď iniciatíva podala trestné oznámenie. Vtedy označil za absurdné, že ho udávajú ľudia, ktorí zapĺňali námestia bez toho, aby dodržiavali platné opatrenia v čase, keď v Česku umierali ich spoluobčania počas pandémie covidu.

„Mám čisté svedomie, v Kolíne sme s celým tímom odviedli skvelú prácu a ľudia to pravidelne oceňujú vo voľbách. Toto údajne účelovo vytvorené podozrenie rád vyvrátim,“ povedal Rakúšan.

Iniciatíva Chcípl PES vznikla na protest proti opatreniam obmedzujúcim prevádzku reštaurácií. Ako politické hnutie Otvoríme Česko – Chcípl PES potom kandidovalo v parlamentných voľbách, v ktorých získalo 0,4 % hlasov. Po voľbách sa na ich akciách začali podieľať desiatky malých skupín a strán, ktoré zdieľajú kritický názor na kroky vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet