Na hlavný obsah

Polícia SR varuje občanov pred dezinformáciami o dianí na Ukrajine

"Proruská propaganda sa snaží prenikať k Slovákom," uviedla polícia.

Polícia SR varuje občanov pred dezinformáciami o dianí na Ukrajine
Na snímke ukrajinská vlajka v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Polícia Slovenskej republiky i oficiálne inštitúcie ako Ministerstvo zahraničný vecí SR varujú pred masovo šírenými dezinformáciami, ktoré majú ospravedlňovať ruskú agresiu na Ukrajine.

Polícia preto odporúča neveriť neovereným informáciám, ktoré publikujú súkromné účty, ani žiadnym informáciám, ktoré publikujú ruské médiá a proruskú propagandu nahlasovať priamo Facebooku.

„Anonymné účty a stránky, ako aj účty patriace jednotlivcom šíria rad za radom rovnaké sci-fi scenáre o dianí na Ukrajine. Je to otvorená snaha Ruskej federácie nepriamo cez svojich poskokov ovplyvňovať verejnú mienku a vyvolať sympatie voči zásahu Putinovej armády,“ varuje polícia.

„Sledujte celoštátne médiá a oficiálne štátne orgány. Nešírte paniku. Nesledujte žiadne ruské médiá, ani súkromné účty. Proruská propaganda sa snaží prenikať k Slovákom,“ zdôrazňuje v príspevkoch.

Po to, čo Rusko vo štvrtok (24.2.) napadlo Ukrajinu, aj Ministerstvo zahraničných vecí SR upozornilo, že očakáva, že v slovenskom priestore sa bude šíriť zvýšené množstvo dezinformácií.

„Ich cieľom bude ospravedlňovať ruskú agresiu a vykresľovať Ukrajinu ako agresora. Neverte im. Ďalej odporúčame zvýšiť opatrnosť pred informáciami, ktoré prinášajú súkromné účty na sociálnych sieťach bez uvedenia konkrétneho zdroja a tiež pred informáciami prezentovaným ruskými štátnymi médiami. Informácie o dianí na Ukrajine čerpajte výhradne z oficiálnych zdrojov štátnych inštitúcií,“ uviedlo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet