Na hlavný obsah

Polícia upozorňuje na dezinformácie spojené s prechodom utečencov cez hranice

Ich cieľom je podľa polície narušiť solidaritu s Ukrajincami.

Polícia upozorňuje na dezinformácie spojené s prechodom utečencov cez  hranice
Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Foto: TASR

Polícia SR upozorňuje na dezinformácie spojené s prechodom cudzincov cez slovensko-ukrajinské hranice. Ako vysvetlila stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR vo svojom profile na sociálnej sieti, ich cieľom je spôsobiť informačný chaos.

Ten by mohol podľa nej vyústiť do postupnej straty podpory pre ukrajinských utečencov a Ukrajinu ako takú. Policajti podotkli, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci Ukrajinci, ale aj cudzinci, ktorí tam buď dlho či krátko žili, pracovali, boli na dovolenke alebo študovali.

Z dôvodu, že nad Ukrajinou sa nedá lietať, musia cudzinci využiť najbližšie hraničné priechody. Napríklad, prví černosi sa objavili na hraniciach v piatok 25. februára, čo zadokumentovala polícia aj na svojich fotografiách.

„Takže pohyb osôb rôznych národností je pri úteku z vojnovej zóny úplne normálny,“ zdôraznila.

V súvislosti s možným väčším počtom neukrajincov na hraniciach uviedla, že ide o vec ukrajinských colníkov a Slovensko nemá právomoc ísť na Ukrajinu a zobrať do áut domácich. Všetci musia byť totiž vybavení najprv ukrajinskými colníkmi.

Najviac je Ukrajincov

Polícia v tejto súvislosti zverejnila aj štatistický prehľad o tom, koľko cudzincov od vyhlásenia vojny do pondelkového (28.2.) poludnia prešlo východnou hranicou s Ukrajinou. Najviac je pochopiteľne Ukrajincov – doteraz 41 555 – ale z vojnou zasiahnutej krajiny utekajú aj občania iných krajín.

„Slovensko takto pomáha naozaj celému svetu, veď si sami spočítajte, koľkým krajinám sme ratovali občanov,“ uviedla polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko