Na hlavný obsah

Polícia vyhodnocuje vyhrážky poslancom pre hlasovanie o obrannej dohode

Poslanec Miroslav Kollár žiada o zvolanie Bezpečnostnej rady.

Polícia vyhodnocuje vyhrážky poslancom pre hlasovanie o obrannej dohode
Na ilustračnej snímke účastníci protestu proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR

Polícia eviduje vyhrážky poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA. Situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia.

Uviedla to Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Na internete sa šíri zoznam poslancov, ktorí zmluvu podporili aj s miestami ich bydliska.

„Polícia eviduje toto konanie, situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Príslušné krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia,“ skonštatovala Dobiášová.

SaS avizuje trestné oznámenia

Strana SaS avizuje v tejto súvislosti trestné oznámenie. „Sme týmito informáciami nepríjemne znepokojení a pripravujeme rozsiahle trestné oznámenie. Viac budeme informovať na tlačovej besede,“ uviedol pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Hnutie OĽANO vníma vyhrážky ako následok „agresívnej a štvavej kampane zo strany extrémistov, ako sú napríklad Ľuboš Blaha, Milan Mazurek a ďalší. Tí nielen otvorene vystupujú proti štátnym záujmom, ale ich rétorikou začínajú ohrozovať aj bezpečnosť našich poslancov a ich rodinných príslušníkov,“ skonštatoval Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

„Ide o prekročenie všetkých červených čiar politickej komunikácie a v demokratickej spoločnosti nemá takéto správanie miesto. Pokiaľ sa však domnievajú, že nás zastrašia, sú na veľkom omyle,“ dodal.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha na sociálnej sieti zverejnil zoznam poslancov, ktorí podporili dohodu spolu s ich fotkami a mestom, v ktorom bývajú. Označil ich za vlastizradcov. Poslanci ĽSNS zase po hlasovaní čítali pred budovou NR SR mená zákonodarcov.

Kollár žiada zvolať bezpečnostnú radu

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár zase žiada premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby v tejto súvislosti zvolal Bezpečnostnú radu SR.

Kollár vo videu na sociálnej sieti informoval, že na internete sú zverejnené fotografie poslancov s ich domácimi adresami a tiež fotografie, na ktorých sú domy niektorých poslancov označené nápisom „Tu býva vlastizradca“. Hovorí o nástupe fašizmu.

„Vyzývam premiéra Hegera na zvolanie bezpečnostnej rady a riešenie tejto situácie skôr ako príde k nešťastiu. A vyzývam nefašistických lídrov opozície, aby takéto správanie odsúdili,“ uviedol.

Heger sa bude situáciou zaoberať

Premiér Eduard Heger považuje vyhrážky poslancom Národnej rady (NR) SR za hlasovanie o dohode s USA za neprípustné. Situáciou sa bude zaoberať. Pre TASR to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

„Poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, dali jasne najavo, že im práveže na bezpečnosti a ochrane Slovenska záleží. Premiér sa teda touto situáciou bude zaoberať, pretože štvanie ľudí proti poslancom NR SR rozhodne nemôže byť súčasťou demokratického Slovenska,“ priblížila hovorkyňa.

Agresia, šírenie nenávisti a zloby nepatria podľa premiéra do demokratickej spoločnosti. „Takýto režim sme tu mali pred rokom 1989, keď boli ľudia za svoj názor prenasledovaní,“ dodala Janíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko