Na hlavný obsah

Poľské potraviny nevyhovujú slovenským normám, Vlčan neodporúča ich nákup

Z Poľska dovážame mäso, mliečne výrobky i zeleninu.

V Poľsku zlyháva systém kontroly potravín. Tvrdí to poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Jarmila Halgašová. Odvoláva sa pritom na vyjadrenie Najvyššieho kontrolného úradu v Poľsku.

Na Slovensko dovážame z Poľska mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ale aj zeleninu a ovocie. Najčastejšie nevyhovuje našim normám kvality hydinové mäso. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) vyzýva, aby ľudia zvážili nakupovanie v Poľsku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Halgašovej výsledky veterinárnych kontrol hydinového mäsa z Poľska často dokazujú porušenie mikrobiologických noriem. Zdôrazňuje, že to vyplýva z vyšetrovania poľských kontrolórov.

„Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej Európskej únie. Slovenska sa to dotýka, lebo Poľsko je druhý najväčší dodávateľ potravín do Slovenska,“ povedala Halgašová.

Veterinárni inšpektori pri kontrolách naozaj našli aj mäso, ktoré nespĺňalo hygienické parametre. „Hygiena výroby a spracovanie potravín, možno aj transportu, pretože sa tam potvrdzovala bakteriálna kontaminácia, hlavne salmonela, kampylobakter a listéria,“ pomenoval problémy ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko