Na hlavný obsah

Poľsko porušilo právo EÚ v kauze bane Turów, tvrdí advokát Súdneho dvora EÚ

Česko apeluje na ochranu životného prostredia.

Poľsko porušilo právo EÚ v kauze bane Turów, tvrdí advokát Súdneho dvora EÚ
Hnedouhoľná bana Turów v Poľsku a v pozadí elektráreň, ktorú zásobuje. Foto: ČTK/ZUMA

Advokát Súdneho dvora Európskej únie dal vo štvrtok (3. 2.) za pravdu Českej republike v spore o pokračovanie ťažby v poľskej hnedouhoľnej bani Turów. Poľsko podľa neho porušilo únijné právo, keď neposúdilo vplyv nových prác v bani blízko českých hraníc na životné prostredie.

Advokátovo stanovisko nie je pre sudcov záväzné, väčšinou k nemu však prihliadajú. Súd by mal konečný verdikt vyniesť na jar. Ak by však česká strana v prípade úspechu prebiehajúcich medzivládnych rokovaní žalobu stiahla, sudcovia prípad prestanú prerokovávať.

Česko sa na únijný súd obrátilo pred rokom vo februári po tom, ako poľské úrady schválili predĺženie ťažby v bani Turów do roku 2026. Podľa českej vlády sa tak stalo bez dostatočného posúdenia vplyvu ďalších prác na životné prostredie, čo je aj názor Európskej komisie. Varšava všetky námietky Prahy i Bruselu odmieta.

„Bane s podobnou rozlohou ako baňa Turów predstavujú už svojou povahou riziko významného vplyvu na životné prostredie a musia sa povinne podrobiť posúdeniu vplyvov na životné prostredie,“ uviedol podľa tlačovej správy súdu advokát Priit Pikamäe. Poľsko preto podľa neho porušilo smernicu EIA zavádzajúcu povinnosť tieto vplyvy posúdiť.

Varšava tiež podľa advokáta pochybila, keď včas nezverejnila povolenie na ťažbu a dokumenty súvisiace s povoľovacím konaním.

Dohoda Česka s Poľskom

Podľa informácií ČTK by vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki mohol v Prahe s predsedom českej vlády Petrom Fialom podpísať medzivládnu zmluvu o pokračovaní ťažby. V tom prípade by podľa skorších vyjadrení politikov Česko žalobu stiahlo a súd by skončil.

Poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na neoficiálny zdroj napísala, že vyjednávači oboch krajín sa ohľadom bane Turów dohodli a v stredu (2. 2.) večer dokument schválila poľská vláda.

Sudcovia v Luxemburgu už vlani v máji nariadili Poľsku ukončiť práce v bani až do vydania konečného rozsudku. Keďže Varšava sa odmietla podriadiť a ťažba pokračuje, vymeral súd Poľsku pokutu 500 000 eur denne.

Poľsko platiť odmieta a EK sa mu v týchto dňoch po niekoľkých neúspešných výzvach chystá strhnúť prvú časť dlžnej sumy z únijných dotácií. Na tom by nič nemenilo ani prípadné stiahnutie žaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet