Na hlavný obsah

Poľsko pošle obranné zbrane na Ukrajinu v najbližších dňoch, vyhlásil Morawiecki

Silnejú obavy z ruského útoku.

Poľsko pošle obranné zbrane na Ukrajinu v najbližších dňoch, vyhlásil Morawiecki
Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko pošle prvú dodávku obranných zbraní Ukrajine už nasledujúci týždeň, pretože silnejú obavy z útoku Ruska na bývalú sovietsku republiku, vyhlásil v piatok (4. 2.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informácie priniesla tlačová agentúra PAP.

„Posielame na Ukrajinu zbrane na obranu, desaťtisíce delostreleckých nábojov, mínometov a granátometov, takže naši ukrajinskí susedia sa môžu brániť sami,“ povedal Morawiecki.

Doplnil, že počas svojej nedávnej návštevy Kyjeva jasne videl vôľu a odhodlanie Ukrajiny brániť sa vlastnými silami, ale takisto zaznamenal, že „niekedy chýba výzbroj“, preto „musí byť na našej strane rýchlosť a efektivita“.

„Vidíme ten silnejúci tlak a agresiu Ruska a sme si vedomí, že tí, čo sa chcú brániť sami, musia mať na svoju obranu prostriedky,“ dodal poľský premiér.

Európskych lídrov čoraz viac znepokojuje zhromažďovanie ruských vojakov pri hraniciach Ukrajiny a aj vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina, že podnikne vojenské kroky, ak nebudú splnené jeho požiadavky – od Severoatlantickej aliancie (NATO) napríklad žiada, aby nikdy neprijala Ukrajinu za člena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet