Na hlavný obsah

Povinné očkovanie proti covidu podporuje vyše 60 % Rakúšanov

Podiel ľudí, ktorí sa nedajú zaočkovať, klesol.

Povinné očkovanie proti covidu podporuje vyše 60 % Rakúšanov
Ľudia vo Viedni čakajú na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Povinné očkovanie proti covidu, ktoré Rakúsko zaviedlo začiatkom februára, považuje za dobré či skôr dobré 61 % obyvateľov tejto alpskej krajiny. Naopak, každý štvrtý opýtaný odpovedal, že povinnú vakcináciu rozhodne odmieta. Podľa agentúry APA to vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok (17. 2.) zverejnil inštitút Integral.

Desať percent ľudí je naďalej rozhodnutých nenechať sa zaočkovať, aj keď sa tým vystavujú hrozbe vysokých pokút. V prieskume vykonanom zhruba pred polrokom to bolo 17 % respondentov. Pokles možno podľa autorov prieskumu vysvetliť silnou jesennou vlnou pandémie covidu aj oznámením, že očkovanie bude povinné.

Väčšina účastníkov prieskumu nie je toho názoru, že povinné očkovanie sa stalo zbytočným v súvislosti s variantom omikron, ktorý oproti predchádzajúcim variantom spôsobuje miernejšie príznaky.

Viac ako dve tretiny (69 %) si myslí, že miernejší priebeh ochorenia pri väčšine infikovaných v zatiaľ poslednej vlne pandémie možno pripísať hlavne posilňujúcim dávkam vakcíny proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet