Na hlavný obsah

Povinné očkovanie v Rakúsku sa posúva. Kontrolovať ho začnú až od polovice marca

Týka sa aj Slovákov, ktorí v Rakúsku žijú či pracujú.

Povinné očkovanie v Rakúsku sa posúva. Kontrolovať ho začnú až od polovice marca
Muž čaká v rade na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúsko je prvý štát Európskej únie, ktorý definitívne zavádza celoplošné povinné očkovanie. Platiť malo už od 1. februára, napokon sa posúva o pár dní.

Do polovice marca bude v krajine trvať prechodné obdobie. Nezaočkovaní budú mať dovtedy čas dať sa zaočkovať. Tým, ktorí vakcináciu odmietnu hrozia pokuty až do výšky 3 600 eur. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Blanka Kucharovicová.

Povinné očkovanie podporila aj opozícia

Povinné očkovanie okrem koalície napokon podporila aj podstatná časť opozície. Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein hovorí o dôležitom kroku.

„Povinné očkovanie, okrem toho, že zvýši imunitu v celej populácii, nás dobre pripraví aj na nové varianty do budúcna.“

Pôvodne mala povinnosť očkovať sa platiť aj pre deti od 14 rokov. Vláda to však neschválila. Výnimku z povinnosti majú aj ľudia, ktorým to nedovoľuje ich zdravotný stav a tiež tehotné ženy.

Zaočkovať sa nemusia ani ľudia, ktorí COVID-19 prekonali za posledných 180 dní.

Ani tieto výnimky však mnohým kritikom nestačia. Svoj postoj dali hlasne najavo v uliciach Viedne. „Opatrenia proti koronavírusu a očkovanie sú jedom pre celé ľudstvo. Vlády nás chcú ovládať a my to nedovolíme,“ vyjadril sa jeden z protestujúcich.

Úrady zaviedli to 15. marca takzvané prechodné obdobie. Polícia začne ľudí kontrolovať až po tomto dátume. Pomáhať im budú aj databázy zaočkovanosti, ktoré si vedú jednotlivé mieste úrady.

Povinné očkovanie sa týka aj Slovákov

„Konkrétne ľudí, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt, takisto napríklad opatrovateliek, ktoré sem chodia na týždňovky alebo na dlhšie cykly, ľudí, ktorí tu študujú, pracujú, trávia svoj voľný čas v Rakúsku,“ vysvetlila Slovenka žijúca v Rakúsku Tamara Lištiaková.

Na podporu očkovania vláda vyčlenila takmer miliardu eur. Motiváciou pre ľudí má byť napríklad očkovacia lotéria alebo finančná podpora tamojších obcí a miest. Čím viac ich bude zaočkovaných tým viac peňazí od vlády dostanú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál