Na hlavný obsah

Povinné zálohovanie je problémom v takzvaných potravinových púšťach

Ide o regióny bez kamenného obchodu.

Povinné zálohovanie je problémom v takzvaných potravinových púšťach
Na snímke pojazdná predajňa. Foto: RTVS

Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek môže byť komplikáciou v takzvaných potravinových púšťach. Sú to regióny bez kamenného obchodu. Na Slovensku je ich viac ako stovka. Zväčša ich zásobujú pojazdné predajne. Vykupovať obaly však nemusia.

Potravinovou púšťou je aj Nižná Voľa. Od Bardejova je vzdialená 13 kilometrov. Otvoriť obchod s potravinami sa obec pokúša už viac ako tri roky. Podnikateľov odrádza najmä nízka kúpyschopnosť.

„Nepríde vám na um, čo vám momentálne bude chýbať, žeby priniesli z mesta, čiže dobré by bolo, keby bol obchod. Veľmi to chýba, zvlášť nám starším,“ povedala obyvateľka Nižnej Vôľe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Trikrát do týždňa prichádza do obce pojazdná predajňa. Nápoje nepredáva. Ak by ich do ponuky zaradila, musela by účtovať 15 centov navyše za vratnú plastovú fľašu alebo plechovku. Prikazuje jej to zákon.

Vykupovať obaly však nemusí. Povinné sú len väčšie obchody. Zapojiť sa do zálohovania síce mobilná jednotka môže, no často na to nemá kapacitu. Podobne, ako predajne v susedných obciach, v ktorých miestni pravidelne nakupujú.

„Ak sa chcú občania dostať k zálohám, musia cestovať do najbližšieho mesta, aby si mohli peniaze vrátiť naspäť. Keď budú v okresnom meste, nakúpia vo veľkometrážnych obchodoch, čím prichádzajú miestni predajcovia o zisky,“ povedal starosta obce Nižná Voľa Marcel Kaščák.

Naopak, o peniaze môžu prísť aj zákazníci. Napríklad seniori, ktorí sa do predajne dostať nevedia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko