Na hlavný obsah

Pre film je schopný urobiť čokoľvek. Del Toro mohol byť právnikom, ale osud to chcel inak

Je známym perfekcionistom.

Pre film je schopný urobiť čokoľvek. Del Toro mohol byť právnikom, ale osud to chcel inak
Na snímke herec Benicio del Toro. Foto: TASR/AP

Predpoklady na to, aby bol právnikom, nenaplnil. Namiesto toho sa stal hercom perfekcionistom, ktorý zahviezdil vo filmoch Podozriví, Sin City: Mesto hriechu, Podfu(c)k či Strážcovia galaxie. Reč je o portorickom hercovi Beniciovi del Torovi, ktorý v sobotu (19. 2.) jubiluje – oslávi 55 rokov.

Právnikom sa nestal

Benicio del Toro, celým menom Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez, sa narodil 19. februára 1967 v meste Santurce v Portoriku.  Keď sa narodil Gustavovi a Fauste Sanchez del Torovým, nikomu ani nenapadlo, že by z neho mohol byť herec. Očakávalo sa totiž, že pôjde v šľapajach svojich rodičov, ktorí boli právnici, no osud to chcel inak.

Po smrti matky vyrastal na pennsylvánskom vidieku v USA a po ukončení strednej školy sa presťahoval do Kalifornie, kde navštevoval univerzitu v San Diegu. Štúdium obchodu však nedokončil. Fascinovalo ho umenie, či už maliarstvo alebo literatúra.

Najviac ho ale lákalo herectvo, a tak odišiel zo školy a začal chodiť na hodiny herectva k Stelle Adlerovej v New Yorku. Práve vďaka jej príprave sa niekoľkokrát objavil v televízii, napríklad v americkom seriáli Miami Vice.

Prvú významnú úlohu dostal v roku 1989 v bondovke Povolenie zabíjať. Vtedy mal iba dvadsaťjeden rokov a stal sa tak najmladším protivníkom neohrozeného agenta 007. Film však publikum nenadchol.

Po prepadáku prišiel aj Oscar

Kritici ho prvý raz zaregistrovali vo filmoch Bez strachu (1993) a Porcelánový mesiac (1994). Ale vďaka filmu Podozriví (1995) režiséra Bryana Singera sa zapísal aj do povedomia divákov a za stvárnenie záhadne mrmlajúceho gangstera získal filmovú cenu Independent Spirit Award. Gangstera si tiež zahral aj vo filme Basquiat (1996), ktorý režíroval jeho priateľ Julian Schnabel.

Svoju prvú hlavnú úlohu dostal v roku 1997, ale opäť ho čakalo sklamanie, pretože film Vydierači prepadol. O rok neskôr si ale nenechal ujsť príležitosť zahrať si po boku Johnnyho Deppa v halucinogénnej jazde režiséra Terryho Gilliama Fear and Strach a hnus v Las Vegas. Tento film spečatil jeho postavenie kultového herca.

Vedľajšia úloha tijuanského policajta Javiera Rodrigueza v dráme o obchode s drogami Traffic – nadvláda gangov (2000) mu vyniesla Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a tiež Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v nemeckom Berlíne.

Je perfekcionista

Tým sa mu otvorila cesta k ďalším zaujímavým úlohám. Nezabudnuteľný je ako Franky Štvorprstý vo filme Podfu(c)k (2000), ako Che Guevara vo filme Che Guevara: Revolúcia (2008) a Lawrenc Talbot vo filme Vlkolak (2010). Ďalej si zahral v dobrodružných snímkach od Marvelu ako Thor: Temný svet (2013) alebo Strážcovia galaxie (2014).

Jednou z hlavných čŕt Benicia del Tora je perfekcionizmus, pre film je schopný urobiť čokoľvek. A tak mu režiséri s dôverou zverujú úlohy vo svojich filmoch. A on sa im odvďačuje svojím umením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet