Na hlavný obsah

Pre konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom stúpajú aj ceny plynu a ropy

Pocítiť to môžeme aj na Slovensku.

Pre konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom stúpajú aj ceny plynu a ropy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhrotenie rusko-ukrajinskej krízy sa rýchlo premietlo aj na burze. Prudko stúpli najmä ceny ropy a plynu, čo pocíti aj Slovensko. Existujú obavy, že Rusko by mohlo pri ďalšej eskalácii napätia zatvoriť kohútik, čo však samotná Moskva rázne odmieta.

Západ sa pre Európu snaží zabezpečiť plyn z iných zdrojov. Tie však tvrdia, že by podobné záväzky nedokázali splniť. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Vitajte v novom svete, kde za tisíc kubických metrov plynu zaplatíte 2 000 eur – odkázal Európanom bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Reagoval na červenú, ktorú od Nemecka dostal plynovod Nord Stream 2 v odpovedi na ruské uznanie nezávislosti separatistických území na východe Ukrajiny.

Ceny ropy a plynu prudko stúpli a prekonali niekoľkoročné rekordy. Podľa analytika spoločnosti XTB Lukáša Lipovského to pocítime aj na Slovensku.

„V súvislosti so sankciami, ktoré Západ uvalil na Rusko, môžu byť dodávky zemného plynu z Ruska do Európy obmedzené. Existujú už aj prvé odhady, ktoré hovoria, že ak by si táto komodita z Ruska nenašla cestu do Európy, ceny plynu v Európe by sa mohli zvýšiť až dvojnásobne,“ dodal Lipavský.

Zadné vrátka

Rusko, ktoré Európe dodáva asi 40 % spotreby jej plynu, opakovane tvrdí, že kohútik aj napriek vývoju udalostí zatvoriť neplánuje a podľa analytikov si to ani nemôže dovoliť, keďže by prišlo o obrovské zisky. Západ však nechce nechať nič na náhodu.

Spojené štáty v uplynulých týždňoch zvýšili objem skvapalneného zemného plynu, ktorý do Európy dodávajú v tankeroch. K podobnému kroku chceli nabádať aj Katar, jedného z najväčších producentov na svete.

Na samite Fóra krajín vyvážajúcich plyn v Dauhe síce štát včera prisľúbil podstatné navýšenie výrobných kapacít, to však bude trvať niekoľko rokov. Spolu s ďalšími členmi zoskupenia priznal, že ruský plyn by v prípade jeho výpadku nedokázali operatívne nahradiť a ceny plynu sú vraj preto v Božích rukách.

Problém však nie je len na strane producentov fungujúcich často na hranici výrobných možností. Samotná Európa už viac skvapalneného zemného plynu nepojme, keďže väčšina zásobníkov je plná. Najväčšie kapacity, ktoré ešte naplnené nie sú, má Španielsko. To však s ostatnými krajinami spája len jedno nepostačujúce potrubie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika