Na hlavný obsah

Pred 35 rokmi zomrel výtvarný génius a filmový experimentátor Andy Warhol

Jeho diela možno vidieť aj na Slovensku.

Pred 35 rokmi zomrel výtvarný génius a filmový experimentátor Andy Warhol
Andy Warhol a jeho jazvečík Archie.

Americký výtvarník Andy Warhol bol priekopníkom pop-artu, ale aj fotografom, experimentátorom a excentrikom, filmovým režisérom a producentom. Mal slovenské korene, jeho rodičia pochádzali z východného Slovenska. Zomrel 22. februára pred 35 rokmi.

Andy Warhol, pôvodne Andrew Warhola, sa narodil 6. augusta 1928 do slovensko-rusínskej rodiny v americkom Pittsburghu v čase Veľkej hospodárskej krízy. Jeho i dvoch bratov vychovávala primárne mama, otec pracoval v uhoľnej bani a bol často preč.

Od malička inklinoval k výtvarnému umeniu, vyštudoval Carnegieho technický inštitút a v roku 1949 sa presťahoval do New Yorku, kde prežil zvyšok svojho života.

Svoju kariéru začal Warhol ako reklamný grafik a preslávil sa využívaním širokých možností umeleckej reprografie. Koncom 40. rokov 20. storočia napríklad zdokonalil techniku „blotted line“, ktorá umožňuje osobitným tlačiarenským postupom dávať na papier retušované kontúry fotografie so všetkými neostrosťami a odrazmi svetla.

Na sklonku 50. a začiatkom 60. rokov minulého storočia prerástol jeho vzťah k výtvarnému umeniu do experimentovania s novými technikami, vďaka čomu sa preslávil ako génius pop-artu. „Čokoľvek ilustroval, či už to bol šampón, šperk, rúž alebo parfum, bolo to prestúpené dekoratívnou originalitou, ktorá pútala pozornosť na jeho prácu,“ zhodnotil kritik Calvin Tomkins.

Medzi Warholove najznámejšie a najcennejšie diela patria súbory malieb Coca-cola, telefón, portréty Marylin Monroe, Elvisa Presleyho, Elizabeth Taylorovej či Mickey Mousea a mnoho iných. V oblasti reklamy bol absolútne revolučný. Okrem obrazov a originálnej grafiky sa venoval aj fotografii, hudbe a filmu.

Filmová avantgarda

Warholova kinematografia patrila k undergroundovej vlne americkej filmovej avantgardy. Jeho filmy boli silno experimentálne. Zo všetkých treba spomenúť napríklad film Sleep (1964). Divákom v ňom počas vyše piatich hodín ukazoval spánok jeho nahého milenca Johna Giorna. Premiéry filmu sa údajne zúčastnilo 9 ľudí, z nich dvaja odišli už počas prvej hodiny.

K ďalším experimentálnym počinom patrí napríklad film Eat (1963), v ktorom je celý čas (45 minút) na obraze muž konzumujúci huby. Senzáciu vyvolala aj snímka Kiss (1963), v ktorej sa bozkáva niekoľko heterosexuálnych i homosexuálnych párov.

K často zmieňovaným patrí aj jeho najdlhší film Empire (1964), ktorý osem hodín zachytával jeden jediný záber, a to pohľad na budovu Empire State Building v New Yorku. Kontroverzná snímka vyvolala negatívne ohlasy, pretože ju väčšina divákov považovala za podfuk alebo reklamný trik.

„Pri sledovaní mojich filmov sa dá robiť viac vecí než pri sledovaní iných filmov: môže sa jesť a piť, fajčiť, kašľať, pozerať sa inam a potom zase na film a človek pritom zistí, že mu nič neušlo.“

Andy Warhol

Prvé umelcove filmy boli nemé, minimálne alebo vôbec nezostrihané a len celkom mimoriadne sa menila veľkosť záberu. Chýbala zväčša aj zápletka.

Rok 1967 priniesol zmenu, umelec začal používať zvuk a preorientoval sa na inscenovanie elementárnych príbehov. Vytvoril aj režisérske duo s Paulom Morriseym. V snímke Chelsea Girls (1966) sa prvýkrát objavuje ako hviezda neskorších Warholových filmov Eddie Sedgwicková, tak i jeho nová múza, nemecká modelka a speváčka skupiny Velvet Underground Nico.

Filmy Andyho Warhola predstavovali jeho osobitý životný štýl. Umelcove snímky boli aj sociologickými štúdiami, dokumentujúcimi prinajmenšom časť spoločnosti. Kritici vyzdvihovali autenticitu filmov, pretože umelec nemanipuluje významy strihom, nedovolí postavám nič predstierať. Nevytvára umelú drámu, nenakrúca nič, čo v skutočnosti neexistuje.

Odkaz i na Slovensku

V roku 1968 spáchala duševne chorá herečka a feministka Valerie Solanasová na Warhola atentát. Predtým hrala v niektorých jeho filmoch. Umelec jej neskôr verejne odpustil. Hoci prežil, zranenia boli príčinou chronických zdravotných problémov, ktorými začal trpieť.

Smrť ho dostihla až o desať rokov neskôr. Zomrel vo veku 58 rokov 22. februára 1987 v New Yorku počas rekonvalescencie po operácii žlčníka.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.Foto: TASR
Foto: TASR

Na základe jeho testamentu vznikla newyorská nadácia The Andy Warhol Foundation for Visual Arts, ktorá má značnú zásluhu aj na vzniku Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v  Medzilaborciach v roku 1991. Stála expozícia pozostáva na Slovensku z približne 200 originálov Warholových diel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet