Na hlavný obsah

Pred parlamentom sa protestovalo proti súdnej mape, výhrady ma stále aj časť koalície

Národná rada by o nej mala hlasovať tento týždeň.

Pred parlamentom sa protestovalo proti súdnej mape, výhrady ma stále aj časť koalície
Na snímke účastníci protestu proti reforme súdnej mapy pred parlamentom. Foto: TASR

Pred parlamentom protestovali zamestnanci súdov. Obávajú sa návrhu súdnej mapy, ktorú do Národnej rady SR priniesla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

S reformou súdov nesúhlasia ani mnohí sudcovia, advokátska komora, a výhrady má stále aj časť koalície. Parlament by mal pritom definitívne rozhodnúť už tento týždeň.

Len vďaka žiadosti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prišla ešte v januári súdna mapa na hlasovanie vlády. Kolíková si už vtedy od kolegov vypočula kritiku, že si nesplnila domácu úlohu. V utorok (15. 2.) ju však v parlamente opäť obhajovala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Cieľom súdnej mapy je vytvoriť vhodnejšie podmienky pre špecializáciu sudcov, aby sa občan dostal k rozhodnutiam rýchlo a mal istotu v kvalifikácii,“ hovorila ministerka v parlamente.

To si však o ministerkinom návrhu nemyslia sudcovia ani zástupcovia samospráv, veľká časť koalície a ani zamestnanci súdov, ktorí sa obávajú, že rušením súdov prídu o prácu. Preto prišli pred parlament protestovať.

Podľa informácií RTVS koalícia reformu posunie do druhého čítania, kde ju však pozmeňovacím návrhom upraví tak, aby ju mohol podporiť dostatočný počet poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko