Na hlavný obsah

Predsedom NKÚ bol zväčša nominant opozície, teraz by to mohlo byť inak

Remišová i Matovič by chceli, aby pokračoval súčasný šéf.

Boj o stoličku predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa začína. Súčasnému predsedovi Karolovi Mitríkoví sa končí funkčné obdobie v máji. Poslanci môžu mená jeho nástupcu navrhovať do 17. februára.

V minulosti bolo zvykom, že táto funkcia pripadá opozičnému nominantovi. Tentokrát to bude zrejme inak.

Kontrola hospodárenia štátu, samospráv či štátnych inštitúcií stojí na ramenách NKÚ. Stolička jeho šéfa sa čoskoro uvoľní. Vládna koalícia preto začala diskutovať, kto sa najbližšie postaví na čelo úradu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ja by som bola najradšej, keby súčasný šéf NKÚ Mitrík chcel ostať aj ďalšie funkčné obdobie, pretože si myslím, že svoju prácu si robil veľmi poctivo,“ uviedla ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

„Ja by som bol taktiež veľmi rád, aby pokračoval ďalej, ale má už svoj vek a podľa mojich informácií sa už nechystá pokračovať,“ nadviazal na ňu minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Koalícia tak zrejme bude musieť hľadať kandidáta inde. To sa nepáči opozičnej strane Smer-SD, ktorá poslala predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) otvorený list.

Poslanci žiadajú, aby koalícia rešpektovala jej právo. V minulosti totiž bolo zvykom, že stolička šéfa NKÚ pripadla opozičnému nominantovi.

„Pán Mitrík bol takto volený a my sme vtedy mali silu 83 poslancov a jednoducho nešli sme to valcovať a ponúkli sme to opozícii,“ spomenul poslanec za Smer Marián Kéry.

Voľba súčasného predsedu Karola Mitríka však podľa niektorých poslancov nebola opozičnou voľbou. S návrhom síce prišiel opozičný poslanec Pavol Frešo, no zvyšok jeho politických kolegov ho považovalo za kolaboranta vtedajšej jednofarebnej vlády Smeru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko