Na hlavný obsah

Premenovanie zdravotných asistentov na praktické sestry spôsobuje rozpory

Komora sestier sa obáva, že úprava zákona spôsobí zmätok.

Premenovanie zdravotných asistentov na praktické sestry spôsobuje rozpory
Na ilustračnej snímke zdravotná sestra. Foto: RTVS

Pre premenovanie zdravotníckeho asistenta na praktickú sestru – asistenta vznikajú rozpory. Komora sestier sa obáva zmätku, ktorý by mohol nastať po úprave zákona. Rezort zdravotníctva to obhajuje zvýšeným záujmom žiakov o štúdium. Premenovanie bolo témou pondelkového (7. 2.) parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Pred rokom 2018 sa mohli žiaci prihlásiť na študijný odbor zdravotnícky asistent. Neskôr sa stredoškolský odbor premenoval na praktickú sestru. Zaniknúť mal v septembri tohto roka a vrátiť sa k pôvodnému názvu. Odbor praktická sestra napokon ostane, pokračovať bude s doplnkom asistent.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vzhľadom k záujmu, ktorý je o štúdium praktickej sestry, musíme na to reflektovať a musíme upraviť to názvoslovie tak, aby sme zdravotníckych pracovníkov dostali do systému,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„V roku 2018 zhruba 2 000 ľudí malo záujem študovať na zdravotníckych školách, teraz je to vyše 3 000. Za tie 3 roky, čo existuje tento študijný odbor o 50 percent deviatakov prejavilo záujem študovať na zdravotníckych školách,“ uviedol predseda Asociácie stredných zdravotníckych škôl Miroslav Sekula.

Podľa Komory sestier je nové označenie mätúce pre pacientov aj pre ošetrovateľský tím. Jej prezidentka Iveta Lazorová tvrdí, že už z názvu povolania by malo byť jasné, kto má aké kompetencie.

Poukazuje tiež na to, že žiadne iné zdravotnícke povolanie by nemalo niesť v označení výraz sestra, pokiaľ nie sú splnené kvalifikačné kritériá. V tomto prípade ukončené vysokoškolské štúdium.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko