Na hlavný obsah

Premiér Heger a Timmermans hovorili aj o zelených investíciách z plánu obnovy

Podľa Holanďana zelená dohoda nespôsobila nárast cien.

Premiér Heger a Timmermans hovorili aj o zelených investíciách z plánu obnovy
Na snímke výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Európsku zelenú dohodu Frans Timmermans (vľavo) a slovenský premiér Eduard Heger. Foto: TASR

Zelené investície z plánu obnovy, reformy, ale aj zaradenie jadra a plynu medzi dočasne udržateľné zdroje. To boli témy piatkového (4. 2.) rokovania premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s výkonným podpredsedom Európskej komisie (EK) zodpovedným za Európsku zelenú dohodu Fransom Timmermansom.

Hovorili o zelených investíciách

Predseda vlády ho tiež informoval o schválených reformách a pripravovaných v plánoch v oblasti životného prostredia. Heger ocenil, že EK tento týždeň zaradila jadro a plyn medzi dočasne udržateľné zdroje.

„Aj pri tejto téme sme hovorili, že je dôležité zohľadňovať v rámci EÚ východiskové pozície jednotlivých krajín. Slovensko má svoj energetický mix založený vo veľkej miere na jadrových elektrárňach,“ povedal premiér.

Holanďanovi Timmermansovi predstavil plán obnovy, ktorý je podľa jeho slov do veľkej miery cestovnou mapou k zelenšiemu Slovensku. „Hovorili sme aj o zelených investíciách, ktoré sa majú z plánu obnovy realizovať, ale aj o potrebe kvalitného vzdelávania o klimatickej zmene,“ dodal Heger.

Ubezpečil Timmermansa, že Slovensko je súčasťou zelenej koalície európskych štátov. Predstavil mu tiež úspechy, ako je napríklad schválenie reformy národných parkov a tiež spustenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek.

Nárast cien pre zelenú dohodu?

Timmermans ocenil kvalitu spolupráce s Úradom vlády SR. Poukázal na potrebu obnovy domov na Slovensku smerujúcej k nižším cenám energií. Pripomenul tiež, že Slovensko je veľmi industrializovaná krajina a malo by zabezpečiť zníženie potreby zdrojov z iných krajín.

Výkonný podpredseda EK ozrejmil, že zelená dohoda nespôsobila aktuálny nárast cien. Cenový šok je podľa neho dôsledkom rýchleho rastu spojeného s pandémiou, keď veľmi rýchlo narástla spotreba, ale výroba nestihla rovnako reagovať. Môže to súvisieť aj s geopolitickými otázkami.

„Nie je pravda, že zelená dohoda spôsobila takýto nárast cien,“ tvrdí Timmermans. Pripustil, že sa na tom mohla podieľať nejakou čiastkou, ale ide podľa neho o veľmi malú časť zo všetkých dôvodov, ktoré viedli k nárastu cien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko