Na hlavný obsah

Premiér: Obranná dohoda nepredstavuje koniec slovenskej suverenity

Poslancom sa poďakoval, že dohodu odsúhlasili.

Premiér: Obranná dohoda nepredstavuje koniec slovenskej suverenity
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

„Nevystrašili nás a neuhli sme,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu (9. 2.) po tom, ako parlament odsúhlasil obrannú dohodu s USA a poďakoval sa poslancom, ktorí za dohodu zahlasovali.

„Dohoda nepredstavuje koniec slovenskej suverenity, ale práve naopak, Nikto nám tu nejde nanosiť jadrové zbrane ani sem neprídu tisícky vojakov so zámienkou útoku na Rusko,“ uviedol premiér.

Opozícia podľa neho ukázala, že je schopná všetkého. „Čím viac ste zlí, tým viacej mobilizujete dobro,“ odkázal Heger opozičným poslancom.

Naď: Boli sme na križovatke

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyhlásil, že je hrdý na to, že poslanci vládnej koalície, napriek rôznym tlakom, dohodu schválili.

„Boli sme na križovatke či sa vyberieme cestou demokracie, slobody, garantovania ľudských práv, alebo či pôjdeme cestou diktatúry a dokonca tyranie,“ uviedol Naď s tým, že išlo o zásadné hlasovanie.

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽANO, je rád, že Slovensko sa pridalo k 23 krajinám NATO, ktoré už obdobnú obrannú zmluvu majú.

„Jasne sa ukázalo, kto na akej strane stojí. Som rád, že napriek obrovským vyhrážkam, napriek tomu, že nám posielali náboje, tak sa našla väčšina poslancov v parlamente, ktorí sa nenechali zastrašiť,“ vyhlásil.

Protest proti odsúhlaseniu dohody, ktorý sa konal pred parlamentom v utorok (8. 2.), Šipoš označil za „zásnuby Roberta Fica a Mariana Kotlebu“.

SaS: Hlasovanie má pre nás význam

„Ozval sa hlas zodpovednosti a zároveň jasné nie populizmu a hystérii,“ povedala k schváleniu obrannej dohody s USA predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Uviedla, že Slovensko je štátom, ktorý bezvýhradne patrí do EÚ a NATO a kde sa politici neboja prijímať vážne rozhodnutia. „Dnešné hlasovanie má pre nás obrovský význam.“

Dodala, že to, čo sa dialo vo vnútri parlamentu a to, čo robili opoziční poslanci, bolo hanebné.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) na sociálnej sieti uviedol, že „pravda a odvaha postaviť sa za bezpečnosť krajiny vyhrali nad nechutným divadlom, lžami a politikárčením.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko