Na hlavný obsah

Premiér odsúdil útoky na civilné obyvateľstvo na Ukrajine

Dôležité bolo vyslať signál, že sme jednotní, tvrdí.

Premiér odsúdil útoky na civilné obyvateľstvo na Ukrajine
Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na stretnutie lídrov EÚ. Foto: TASR

Slovensko odsudzuje akékoľvek útoky na civilné obyvateľstvo na Ukrajine a podporuje výzvy na jednotu európskych krajín EÚ vo vzťahu k napätiu medzi Moskvou a Kyjevom a solidaritu s Ukrajinou.

Uviedol to premiér SR Eduard Heger po štvrtkovom (17. 2.) príchode do Bruselu na samit EÚ – Africká únia, ktorému predchádzalo mimoriadne zasadnutie lídrov 27-člennej Únie zamerané na napätie na rusko-ukrajinských hraniciach.

„Odsudzujeme akékoľvek útoky na civilné obyvateľstvo, akého sme boli svedkami dnes ráno. Treba urobiť všetko pre to, aby sa takéto niečo už neopakovalo,“ vyhlásil premiér.

Využitá prítomnosť lídrov Únie

Podľa jeho slov bolo za súčasnej napätej situácie na Ukrajine dôležité, že predseda Európskej rady Charles Michel využil prítomnosť lídrov EÚ, ktorí prišli na samit s Africkou úniou a zvolal ich na separátne rokovania zamerané na súčasnú bezpečnostnú krízu.

„Prvý dôležitý moment bolo vyslať signál, že sme v tejto téme jednotní. To bolo aj predmetom diskusie, že sme sa navzájom informovali o pohľadoch jednotlivých krajín. Tiež sme sa zhodli na tom, že je potrebné investovať enormné úsilie do diplomatických rozhovorov a deeskalácie napätia a tiež podať pomocnú ruku Ukrajine z hľadiska jej ekonomickej situácie,“ opísal Heger.

Pripomenul, že inštitúcie EÚ schválili makrofinančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 1,2 miliardy eur, a dodal, že ak táto suma nebude dostatočná, EÚ vie pomôcť viac a má na to zdroje, lebo stabilita na Ukrajine je pre Európu dôležitá. Je to jej sused a a partner.

Jednota a koordinácia

Premiér v tejto súvislosti svojich rezortných kolegov informoval o stredajšom (16. 2.) rozhodnutí vlády SR pomôcť Ukrajine dodaním dvoch odmínovacích súprav Božena a zdravotníckeho materiálu v hodnote 1,7 milióna eur. „Tiež sme hovorili o tom, že by sa mala rozšíriť ekonomická pomoc, ak to bude potrebné z pozície EÚ,“ dodal Heger.

Podľa jeho slov lídri opätovne potvrdili jednotu a koordináciu svojich aktivít a očakávajú, že v prípade akejkoľvek novej vypätej situácie zvolá Michel nové mimoriadne zasadnutie Európskej rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko