Na hlavný obsah

Premiér predpokladá, že parlament schváli obrannú dohodu s USA

Pandemické opatrenia by sa mohli rušiť po omikrone.

Premiér predpokladá, že parlament schváli obrannú dohodu s USA
Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) si myslí, že parlament schváli dohodu o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Toto je úplná samozrejmosť a povinná jazda. Dúfam, že aj pani prezidentka dohodu podpíše,“ uviedol Heger s tým, že nevidí žiadny dôvod na váhanie. Opäť zdôraznil, že opozícia v súvislosti s dohodou verejnosť klame, zavádza a šíri dezinformácie a že nedôjde k žiadnemu nekontrolovateľnému rozmiestňovaniu amerických vojakov na území Slovenska.

„Spojenci sa musia správať zodpovedne v každom čase,“ doplnil premiér a uviedol, že verejnosť sa sama presvedčí o zavádzaní opozície po tom, čo zmluvu definitívne schvália a ratifikujú.

V súvislosti s nadchádzajúcim marcovým spoločným cvičením amerických a slovenských vojakov – Saber Strike – povedal, že nemôže zvýšiť napätie okolo Ukrajiny, pretože ho plánovali dlhodobo, teda dlho predtým než sa situácia na rusko-ukrajinských hraniciach začala zhoršovať.

Šéf kabinetu tiež pripomenul, že s Ukrajinou aktívne rokujú o jej prípadných potrebách. Slovensko už prisľúbilo, že navýši kapacitu reverzného toku plynu smerom na Ukrajinu.

Ceny plynu a pandémia

V relácii sa venovali aj vysokým cenám energií na Slovensku. Heger avizoval, že v stredu (9. 2.) bude vláda rokovať o nových opatreniach, ktorých cieľom by malo byť znižovanie nákladov štátnej a verejnej správy.

Poukázal na to, že vláda v predchádzajúcich mesiacoch investovala už stovky miliónov eur pre občanov na kompenzáciu cien energií. Spomenul investície do regulácie cien energií, trinásty dôchodok, odmeny za očkovanie pre seniorov či 350-eurovú odmenu pre zamestnancov štátnej a verejnej správy.

V súvislosti s pandémiou povedal, že na vrchole vlny omikronu očakávajú v nemocniciach 5 000 až 7 000 hospitalizovaných s covidom. Najhorší scenár počíta s 10 000 pacientmi. Premiér však ubezpečil, že kapacity na to máme.

Avizoval tiež, že k uvoľňovaniu protipandemických opatrení by mohlo dôjsť po odznení vlny omikronu, ktorej kulmináciu očakáva na prelome februára a marca.

Tvrdí, že po omikrone bude premorenie Slovenska dosť vysoké. Nemá zatiaľ informácie, že by bol na obzore nejaký nový nebezpečný variant koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko