Na hlavný obsah

Premiér: Slovensko stojí na správnej strane dejín, Rusko porušuje medzinárodné právo

Zdôraznil, že demokratický svet stojí pri Ukrajine.

Premiér:  Slovensko stojí na správnej strane dejín, Rusko porušuje medzinárodné právo
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Ruskou agresiou na Ukrajine sa do Európy vracajú „prízraky vojny a zabíjania“. Po utorkovom (22. 2.) mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Slovensko dnes stojí na správnej strane dejín, sme na strane štátov, ktoré odsudzujú správanie Ruska. Rusko porušuje medzinárodné právo a robí to od roku 2014,“ dodal predseda vlády.

Zdôraznil, že demokratický svet stojí pri Ukrajine. „O našej bezpečnosti sa rozhoduje na ukrajinskej hranici,“ uviedol s tým, že „ruský imperializmus musí byť zastavený“.

Prezidentka: Slovensko zatiaľ nie je vojensky ohrozené

Slovenská republika v súčasnosti nie je bezprostredne vojensky ohrozená. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdôraznila, že v prípade eskalácie situácie na rusko-ukrajinskej hranici by to minimálne znamenalo to, že obyvatelia Ukrajiny by utekali pred vojnou.

Hlava štátu vyhlásila, že uznanie Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky Ruskom možno smelo označiť za okupáciu suverénnej krajiny.

Naď: To čo sme videli, je len prvý krok

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) uviedol, že všetky bezpečnostné zložky v krajine sú v úzkom kontakte a informujú sa o vývoji situácie.

Vyhlásil, že spojenci NATO sa zhodujú na tom, že „to čo sme mali možnosť vidieť, je len prvý krok, v rámci scenára, ktorý je pripravený.“

Podľa jeho slov, viacerí spojenci z NATO žiadajú o posilnenie východnej hranice Aliancie. „V prípade, že budeme cítiť ohrozenie, budeme prijímať opatrenia. O tom je NATO. Ale zatiaľ nie sme v situácii, že by sme rozhodovali o niečom konkrétnom,“ povedal.

Informoval, že v Doneckej oblasti a v okolí Ukrajiny je umiestnených asi 100 až 120 ruských práporových bojových skupín. Ďalšie skupiny sú v Bielorusku. 

„Môžem potvrdiť, že viaceré z týchto jednotiek sú v bojovom postavení a očakávajú priamy rozkaz na začatie operácie,“ vyhlásil Naď s tým, že verí, že sa Putin rozhodne pre mierové riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko