Na hlavný obsah

Premiér telefonoval s ukrajinským prezidentom. Chcel vedieť, ako môže SR pomôcť

Slovensko je podľa Hegera dobrý sused a priateľ.

Premiér telefonoval s ukrajinským prezidentom. Chcel vedieť, ako môže SR pomôcť
Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s cieľom vyjadriť podporu Ukrajine a zistiť, v ktorých oblastiach môže byť Slovensko nápomocné. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Slovensko je podľa Hegera dobrý sused a priateľ. Premiér informoval Zelenského o poskytnutej pomoci pre Ukrajinu: „Vláda SR 16. februára schválila pomoc vo výške 1,7 milióna eur, vrátane dvoch odmínovacích kompletov Božena a zdravotníckeho materiálu,“ uviedol Heger.

Pomoc pre Ukrajinu

Povedal tiež, že na pôde Európskej rady apeloval na zvýšenie ekonomickej pomoci pre Ukrajinu a jej promptné vyplatenie. „Robíme tiež všetko preto, aby sme pomohli energetickej bezpečnosti Ukrajiny a vytvorili sme podmienky na vyššie dodávky plynu cez prípojku v Budinciach na túto zimnú sezónu,“ podotkol Heger.

Premiér sa tiež zaujímal o aktuálne dianie na rusko-ukrajinských hraniciach. Podľa Zelenského je situácia veľmi napätá aj s ohľadom na množiace sa útoky na Donbase, počas ktorých už zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci a viacero ďalších bolo zranených. Ukrajinský prezident však stále dúfa, že sa situácia vyrieši diplomatickou cestou.

Ukrajinský prezident tiež upozornil na to, že potrebujú nielen materiálnu, ale aj ekonomickú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko