Na hlavný obsah

Preslávil sa najmä filmom Červené víno. Režisér Andrej Lettrich by oslávil storočnicu

Bol známy aj skrz jeho detektívne filmy.

Preslávil sa najmä filmom Červené víno. Režisér Andrej Lettrich by oslávil storočnicu
Filmový režisér a scenárista Andrej Lettrich (1973). Foto: TASR

Do pamäti sa zapísal ako tvorca filmov Červené víno, Drevená dedina či Smrť prichádza v daždi. Presne pred 100 rokmi sa v obci Dubové narodil filmový režisér a scenárista Andrej Lettrich.

Pochádzal zo štyroch detí. Štúdium započal na ľudovej a meštianskej škole, neskôr sa rozhodol pre kariéru učiteľa, no dvakrát po sebe ho neprijali do učiteľského ústavu, a tak si zvolil dvojročnú obchodnú školu v Martine.

Kariéru začal ako divadelný ochotník. Po štúdiu na konzervatóriu v Bratislave začal v hlavnom meste študovať herectvo. Vo filmovom svete robil prvé kroky v pozícii asistenta režiséra Paľovi Bielikovi či Ondrišovi Jariabkovi.

Jeho režisérskym debutom bola filmová adaptácia románu Františka Hečka Drevená dedina (1954). Dielo v duchu obdobia socialistického realizmu odráža život slovenského vidieka od konca druhej svetovej vojny až po takzvaný Víťazný február 1948.

Pohneval si režim

Druhým režisérskym počinom bol film Čisté ruky (1956). Ten však komunisti zakázali a diváci si ho prvýkrát mohli pozrieť až po uvoľnení režimu. Oneskorená premiéra sa konala 20. júna 1968.

Film na jednej strane popisuje v duchu obdobia 50. rokov nepriateľov socializmu a diverzantov, no zároveň kritizuje aj straníckych funkcionárov, čo bolo príčinou, prečo sa rozhodli ho zakázať, dokonca aj odstrániť z archívu a zničiť. Našťastie sa podarilo uchovať jeho kópiu.

Pôvodne mal režírovať aj známy film Kapitán Dabač (1959), no tejto úlohy sa nakoniec ujal Paľo Bielik.

Majster detektívky

Okrem historických filmov sa v podstatnej miere venoval aj detektívkam, ktoré začal nakrúcať od roku 1965. Séria kriminálnych filmov v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom ako uvážlivým kapitánom Jakubcom a Viliamom Polónyim v úlohe jeho zmätkárskeho kolegu poručíka Michalka sa tešil obrovskej diváckej obľube.

Slovenská obdoba dvojice Sherlock Holmes a dr. Watson úspešne riešila prípady vo filmoch Smrť prichádza v daždi (1965), Vrah zo záhrobia (1966) a Volanie démonov (1967). V pokračovaniach Smrť krásnej nerestnice (1973) a Šepkajúci fantóm (1975) sa úlohy hlavnej vyšetrovateľky ujala kapitánka Strelková, ktorú stvárnila Emília Vášáryová.

Červené víno

Z pera spisovateľa Františka Hečka pochádza predloha k jeho azda najúspešnejšiemu dielu – Červené víno (1972), dráma z prostredia vinohradníckej dediny v období prvej svetovej vojny. V hlavnej úlohe so Štefanom Kvietikom, Emíliou Vášáryovou, Ivanom Rajniakom či Karolom Machatom.

Divácky úspešné a obľúbené dielo sa dočkalo druhého zostrihu v roku 1976. Na filme sa Andrej Lettrich podieľal aj ako scenárista, podobne ako aj v prípade svojich kriminálnych príbehov.

 V 80. rokoch sa režisér venoval predovšetkým televíznym seriálom Povstalecká história (1984), Alžbetin dvor (1986) a Roky prelomu (1989).

Jeho aktívna kariéra trvala 39 rokov, počas nej stihol režírovať 29 filmov. Posledným bola dráma Hody (1987). Za celoživotnú tvorbu získal v roku 1974 titul zaslúžilý umelec a v roku 1988 aj titul národný umelec. Zomrel 7. septembra 1993 v Bratislave vo veku 71 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko