Na hlavný obsah

Prevod peňazí za niekoľko sekúnd. Na Slovensku začali fungovať okamžité platby

Novinku spustili tri banky.

Prevod peňazí za niekoľko sekúnd. Na Slovensku začali fungovať okamžité platby
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: TASR

Už aj na Slovensku od utorka (1. 2.) môžu klienti posielať peniaze do inej banky za niekoľko sekúnd. Takáto platba pritom doteraz trvala jeden pracovný deň.

Inovácia sa nateraz týka troch najväčších bankových domov u nás, neskôr sa pridajú aj ďalšie. Národná banka očakáva, že časom budú takéto platby bežné. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor Marián Kukelka.

Dokonca by u obchodníkov mohli nahradiť klasické terminály na platby kartou. V budúcnosti by sa týmto spôsobom dali platiť aj správne poplatky a dane.

V Európe je to bežné, Slovensko sa pripája až teraz

Prevod, ktorý medzi bankami trvá len niekoľko sekúnd, je vo viacerých krajinách Európy už bežný, Slovensko sa pripája teraz. Týka sa len prevodov v eurách.

„Budú to platby, ktoré budú mať limit 100 000 eur. Dôležité je, že klient bude môcť platiť nonstop – cez víkendy, cez sviatky,“ vysvetľuje riaditeľ odboru platobných systémov Národnej banky Slovenska Peter Holička.

Do systému Tips nateraz vstúpili tri slovenské banky – Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka, ktoré majú na Slovensku spolu až polovicu klientely.

Finančné inštitúcie museli na túto zmenu pripraviť svoje informačné systémy.

„Pred spustením tejto novej služby do prevádzky, bolo potrebné aj dôkladne preveriť, že všetky zmeny fungujú korektne, preto aj testy prebiehali veľmi dlho a boli naozaj rozsiahle,“ uviedla hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

Viac ako polovica platieb na Slovensku sa uskutoční cez platobnú kartu. Systém rýchlych, takzvaných instantných platieb, by to mohol zmeniť.

“ V budúcnosti bude prostredníctvom rôznych aplikácií alebo načítaním kódov alebo načítaním čísla účtu veľmi jednoduché zaplatiť napríklad za rôzne remeselnícke služby alebo v kaderníctvach, alebo v rôznych službách, kde momentálne tieto terminály nie sú,“ vysvetľuje Rudolf Pataky z Národnej banky Slovenska.

Systém zatiaľ nie je prepojený so štátnymi inštitúciami

Systém nateraz nie je prepojený so štátnymi inštitúciami. V budúcnosti by sa tento systém mohol využívať aj na platenie daní alebo správnych poplatkov.

„Analyzujeme všetky možné dopady a technologické aspekty tejto služby. Sme si vedomí, že okamžité platby môžu zvýšiť dostupnosť služieb štátu pre občanov. Naše kroky koordinujeme s ministerstvom financií aj s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, priblížil riaditeľ Štátnej pokladnice Dušan Jurčák.

Okamžité platby fungujú aj so zahraničnými bankami, ktoré sa do systému zapojili. Fungujú v 26-tich štátoch, ich zoznam je dostupný na stránke Európskej platobnej rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika