Na hlavný obsah

Prezident Zeman sa snaží poškodiť česko-ukrajinské vzťahy, tvrdí Kuleba

Vyslovil sa proti vyslaniu vojakov NATO k východnej hranici Aliancie.

Prezident Zeman sa snaží poškodiť česko-ukrajinské vzťahy, tvrdí Kuleba
Český prezident Miloš Zeman. Foto: Twitter - Dean O'Brien

Český prezident Miloš Zeman sa svojimi výrokmi o Ukrajine márne snaží poškodiť česko-ukrajinské vzťahy, uviedol v nedeľu (6. 2.) ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Zeman v nedeľnom rozhovore na televíznej stanici CNN Prima News povedal, že nezdieľa obavy z prípadnej ruskej agresie Moskvy proti Ukrajine, a tiež že nie je dôvod presúvať vojakov k východným hraniciam Severoatlantickej aliancie.

„Ďalší pokus prezidenta Zemana poškodiť ukrajinsko-české vzťahy sa skončí ďalším neúspechom,“ uviedol na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie.

„Teším sa na návštevu (českého ministra zahraničia) Jána Lipavského. Reprezentuje zodpovednú vládu, ktorá chápe nebezpečenstvo ruskej agresie proti Ukrajine pre Česko a pre celú Európu,“ dodal Kuleba. Lipavský začne dvojdňovú návštevu Ukrajiny v pondelok (7. 2.).

Zeman na CNN Prima News povedal, že terajšie napätie zatiaľ pokladá za vojnu slov z oboch strán a želal by si, aby to tak zostalo. Rusi podľa neho „nie sú blázni“ a útok na Ukrajinu by pre nich nebol výhodný. Oznámil tiež, že by nepodporil vyslanie vojakov NATO na východnú hranicu Aliancie, pretože by išlo o „chrastenie zbraňami“.

„Ak Ukrajina nie je členom NATO, nie je dôvod, aby sme tam posielali vojenské jednotky,“ odpovedal Zeman na otázku ohľadom svojej možnej podpory plánu na vyslanie vojenských posíl k východným hraniciam aliancie, napríklad na Slovensko.

Nepriamo sa tiež vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do NATO, keďže Aliancia „zásadne neprijíma krajiny, kde je občianska vojna“. Ukrajina podľa Zemana takouto krajinou je, hoci vojna tam teraz má podobu zamrznutého konfliktu v oblasti Donbasu na východe krajiny.

Premiér Petr Fiala začiatkom týždňa ubezpečil ukrajinského veľvyslanca v Prahe Jevhena Perebyjnisa, že Česko stojí plne za Ukrajinou a odmieta akékoľvek formy ruskej agresie.

Česká vláda sa v januári rozhodla darovať Kyjevu vyše 4 000 delostreleckých granátov zhruba za 37 miliónov korún (zhruba 1,5 milióna eur), ktoré by mali pomôcť zvýšiť obranyschopnosť ukrajinskej armády. Podľa Lipavského by sa Česko malo podieľať na nasadení nových aliančných jednotiek v štátoch východného krídla NATO.

Zemanove vyjadrenia sledujú aj ruské médiá. Agentúra TASS hodnotí výroky tak, že český prezident „vystúpil proti vyslaniu jednotiek NATO na Ukrajinu“. To však česká vláda ani ďalší spojenci v NATO nenavrhujú. 

Agentúra RIA Novosti si všíma iný výrok, v ktorom Zeman v súvislosti s výbuchmi muničného skladu vo Vrběticiach zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby „chýbajú dôkazy či svedectvá, že ruskí agenti boli v skladisku vo Vrběticiach“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet