Na hlavný obsah

Prezidenti ôsmich krajín EÚ vrátane Čaputovej chcú ihneď udeliť Ukrajine štatút kandidáta na vstup do EÚ

Ukrajina si podľa nich zaslúži perspektívu pristúpenia.

Prezidenti ôsmich krajín EÚ vrátane Čaputovej chcú ihneď udeliť Ukrajine štatút kandidáta na vstup do EÚ
Na archívnej snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas oficiálnej návštevy v Prezidentskom paláci 24. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Prezidenti ôsmich členských štátov Európskej únie, vrátane Slovenska, v pondelok vyzvali členské krajiny EÚ, aby umožnili okamžite udeliť Ukrajine štatút kandidáta EÚ a začať prístupové rokovania. O spoločnom otvorenom liste informoval Pražský hrad. Prezidenti Bulharska, Česka, Estónska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Slovenska a Slovinska vyjadrili pevné presvedčenie, že Ukrajina si zaslúži perspektívu pristúpenia k EÚ.

„Vyzývame preto členské štáty EÚ, aby Ukrajine prejavili maximálnu politickú podporu a umožnili inštitúciám EÚ podniknúť kroky na okamžité udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a na začatie procesu prístupových rokovaní,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr v pondelok podpísal oficiálnu žiadosť Ukrajiny o vstup do EÚ, dokumenty sú už na ceste do Bruselu. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ.

Povedala to v nedeľu (27. 2.) v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews. „S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete,“ povedala šéfka EK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet