Na hlavný obsah

Prezidentka a Zelenskyj sa dohodli na rokovaniach o zvýšení dodávok plynu

Hovorili aj o bezpečnostnej spolupráci oboch krajín.

Prezidentka a Zelenskyj sa dohodli na rokovaniach o zvýšení dodávok plynu
Na archívnej snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas oficiálnej návštevy v Prezidentskom paláci 24. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatkovom (4. 2.) telefonáte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou dohodol, že príslušné úrady oboch krajín budú rokovať o trvalom zvýšení garantovaných kapacít na prepravu zemného plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. Informovala o tom na svojom webe kancelária Zelenského.

Hlavy oboch štátov podľa nej venovali osobitnú pozornosť otázkam energetickej bezpečnosti. „Na pozadí bezpečnostných rizík spojených s výstavbou plynovodu Nord Stream 2 je úzka spolupráca medzi Ukrajinou a Slovenskom dôležitá pre posilnenie bezpečnosti dodávok energie,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení.

Slovensko je pre dodávky plynu hlavnou cestou

Agentúra Reuters vo štvrtok (3. 2.) s odvolaním sa na prevádzkovateľa ukrajinského systému na prepravu plynu informovala, že Kyjev podpísal dohodu so slovenským prepravcom o zvýšení importu tejto suroviny zo Slovenska až o zhruba 55 percent. Ukrajina pokrýva dovozom viac ako 30 percent svojej spotreby plynu a Slovensko je pre dodávky zo zahraničia hlavnou cestou.

Ukrajina pred niekoľkými dňami tiež začala prijímať zemný plyn cez Maďarsko. Otvorila sa tak nová trasa dodávok v čase, keď hrozba vojny s Ruskom ohrozuje ukrajinskú energetickú bezpečnosť, poznamenala agentúra Reuters.

Bezpečnostná situácia okolo Ukrajiny

Zelenskyj s Čaputovou ďalej hovoril okrem iného o bezpečnostnej situácii okolo Ukrajiny a o bezpečnostnej spolupráci oboch krajín, poznamenala agentúra Interfax-Ukrajina. Ukrajinský prezident poďakoval za podporu Bratislavy týkajúcej sa suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Prezidentka v telefonáte zdôraznila, že Slovensko rešpektuje právo každého štátu slobodne si vybrať svoju budúcnosť a svoje smerovanie.

„Veľmi dobre si uvedomujem, že v napätí a neistote z najbližšej budúcnosti sa ľuďom na Ukrajine žije ťažko. Naša podpora je ale pre nich dôležitý signál, že v tejto pohnutej situácii nie sú sami. Jednota postojov – nás, západných partnerov Ukrajiny –  spolu so skutočnosťou, že odmietame rokovať o Ukrajine bez jej účasti, je pre nášho najväčšieho suseda v týchto časoch životne dôležitá.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko