Na hlavný obsah

Prezidentka: Bezpečnosť a územná celistvosť Slovenska nie je ohrozená

Odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine.

Prezidentka: Bezpečnosť a územná celistvosť Slovenska nie je ohrozená
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Bezpečnosť a územná celistvosť Slovenska nie je v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine ohrozená. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok (24. 2.) po zasadnutí bezpečnostnej rady.

Prezidentka deklarovala, že v spolupráci so spojencami zo Severoatlantickej aliancie a z Európskej únie, je Slovensko pripravené pomôcť Ukrajine ukončiť konflikt a ochrániť ľudské životy – „nastolenie mieru je absolútnou prioritou“.

„Slovensko odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude,“ zdôraznila hlava štátu a doplnila, že Ukrajina má právo brániť sa. Ruský vpád označila za útok na slabšieho, ktorého „jediným previnením bolo, že chce žiť podľa vlastných predstáv“.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) tiež vyhlásil, že bezpečnosť Slovenska nie je v ohrození aj vďaka tomu, že je súčasťou EÚ a NATO. „Bezpečnostná situácia v Európe sa po dnešnej noci dramaticky zmenila,“ dodal.

Vyzval, aby občania Slovenska mali súcit a pochopenie pre tých, ktorí budú utekať pred konfliktom na Ukrajine. „Slovensko si bude princípy ľudskosti a solidarity zodpovedne plniť. Presne tak, ako ich plnili iní, keď naši rodičia a starí rodičia utekali pred vojnou a inváziou,“ doplnil Heger.

„Zachovajme si, prosím, v tejto ťažkej situácii pokoj a chladnú hlavu. Nenechajme sa vyprovokovať. Nepodliehajme dezinformáciám a zomknime sa. Pre našu bezpečnosť a pre zabezpečenie mieru na Ukrajine a v Európe,“ uviedol Heger.

Apeloval na každého verejného činiteľa, aby pochopil vážnosť situácie a zdržal sa politikárčenia. „Táto situácia je bezprecedentná. Slovensko takúto situáciu od svojej samostatnosti nezažilo,“ dodal Heger. „Tu to nie je o taktike, treba povedať stop. Nastolenie mieru v 21. storočí je nevyhnutnosť.“

Premiér sa vo štvrtok presunie do Bruselu, kde majú lídri Únie mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine a opatreniach, ktoré budú musieť prijať.

Jednotky NATO na Slovensku

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) oznámil, že od štvrtkového rána o situácii rokuje Severoatlantická rada. Viaceré členské štáty požiadali o aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o ochrane územia členského štátu v prípade napadnutia.

„Cítime sa byť ohrození. Urobíme zodpovedné rozhodnutia smerom k našej krajine a občanom, aby sme zaistili bezpečnosť, obranu a nedotknuteľnosť nášho územia,“ zdôraznil Naď.

Ako avizoval, východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii. „Pripravili sme plány, ktoré sa dnes spustili. Vyčlenili sme do 1 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR nasadených na kontrolu východnej hranice,“ dodal Naď s tým, že ak bude Slovensko potrebovať pomoc, môže sa obrátiť na spojencov.

V súvislosti s konfliktom prebiehajú rokovania o umiestnení jednotiek NATO na slovenskom území, podobne ako majú krajiny Pobaltia. Presnú veľkosť jednotky minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) zatiaľ nevedel špecifikovať. Mala by byť zložená aj z vojakov z krajín blízkych našim hraniciam.

Pomoc pre Ukrajinu

Korčok dodal, že evakuácia slovenských občanov vzhľadom na vojnový stav na Ukrajine možná nie je. „Pokiaľ by sa situácia zmenila, pokúsime sa o to.“ Na mimoriadne zasadnutie vlády v piatok (25. 2.) podá návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Mala by v nej byť aj zdravotnícka pomoc.

K prípadnej pomoci uviedol, že rezort komunikuje aj so susednými krajinami, „ak bude potrebné, vedia poskytnúť technickú pomoc aj nám, aby sme my vedeli pomôcť Ukrajincom.“

„Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko, čo žiadala. Prosím občanov, aby to vnímali. Nemusia tlieskať tejto vláde, majú plné právo kritizovať vládu za mnohé veci. Ale je tu veľká časť slovenskej politiky, ktorá hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana. Ukrajinci nám pomáhajú otvárať oči, som im za to nesmierne vďačný,“ dodal Korčok a odsúdil dezinformácie. Viacero členov vlády sme označení za tých, ktorí zbytočne dramatizujú. „Sme označovaní za štváčov, lebo sme hovorili, že Ruská federácia zaútočí.“

Šéf diplomacie tiež oznámil, že si na ministerstvo nechali predvolať ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, ktorému tlmočili ostrý protest proti rétorike najvyšších ruských predstaviteľov.

„Ministerstvo dôrazne požiadalo o okamžité zastavenie vojenských aktivít Ruskej federácie na Ukrajine a stiahnutie všetkých vojsk Ruskej federácie z celého územia Ukrajiny vrátane z územia samozvaných separatistických území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sú naďalej územím Ukrajiny,“ píše sa v stanovisku rezortu.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko