Na hlavný obsah

Prezidentka zvažuje právne kroky voči politikom tvrdiacim, že je pod vplyvom USA

Verejne to vyhlasujú viacerí predstavitelia opozičných strán.

Prezidentka zvažuje právne kroky voči politikom tvrdiacim, že je pod vplyvom USA
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová sa ohradila proti tvrdeniam niektorých opozičných politikov, ktorí ju obviňujú z toho, že na ňu majú vplyv Spojené štáty a ich ambasáda na Slovensku. „Takéto výroky sú klamstvom a som presvedčená o tom, že ľudia, ktorí ich hovoria, vedia, že klamú,“ povedala na Rádiu Expres a dodala, že zvažuje právne kroky voči ľuďom šíriacim klamstvá o jej osobe.

„Je to za hranicou politického boja a podľa mňa aj za hranicou zákonnosti,“ uviedla. V relácii však nekonkretizovala, či a na ktorých politikov podá občianske trestné oznámenie.

Prezidentka tiež povedala, že nedá posúdiť obrannú dohodu DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi na Ústavný súd ani po jej podpise ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) vo Washingtone.

Žiadala ju o to opozičná strana Smer-SD, prezidentka sa touto možnosťou zaoberala a hovorila o tom so svojimi poradcami i právnikmi.

„Ak niečo chcem dať na posúdenie Ústavným súdom, musím to zdôvodniť. Nenašli sme seriózne zdôvodnené tvrdenia o možnej neústavnosti,“ uviedla Čaputová. Pripomenula, že jej postoj k zmluve je od začiatku konzistentný a stojí za tým, aby Slovensko bolo jednou zo zmluvných strán.

Prezidentka ďalej konštatovala, že interpretačná doložka, ktorú k dohode doplnila, je záväzkom a mantinelom aj pre budúce vlády oboch krajín, ktoré budú so zmluvou pracovať. Podľa jej informácií doložka uistila aj niektorých poslancov parlamentu o prospešnosti dohody pre Slovensko.

Disciplinárny návrh na Žilinku nepodá

Hoci hlava štátu považuje januárovú účasť generálneho prokurátora Maroša Žilinku na oslavách 300. výročia založenia ruskej prokuratúry v Moskve a stretnutie s generálnym prokurátorom Ruska, ktorý je na sankčných zoznamoch Európskej únie, za nevhodné, disciplinárny návrh naňho nepodá.

Skonštatovala, že Žilinka „z hľadiska sebareflexie neporozumel kritike, ktorá prišla v súvislosti s cestou do Ruska.“ Argumenty, ktoré spochybňujú túto cestu, sú podľa nej relevantné a nie sú osobným útokom na hlavu slovenskej prokuratúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko