Na hlavný obsah

Pri dvoch útokoch v amerických školách zomreli traja ľudia

Páchateľov oboch činov sa podarilo zadržať.

Pri dvoch útokoch v amerických školách zomreli traja ľudia
Na snímke polícia zadržiava páchateľa streľby na univerzite vo Virgínii. Foto: AP

Pri útoku na univerzitu v americkom štáte Virgínia v utorok (1. 2.) popoludní miestneho času zomreli dvaja ľudia. Polícia neskôr ohlásila, že sa jej podarilo zadržať jedného podozrivého, napísala v stredu (2. 2.) agentúra AP.

V rozmedzí niekoľkých málo hodín ide o druhý smrteľný útok v školskom zariadení v USA. V Minnesote pri streľbe zomrel jeden študent a ďalší je vážne zranený. Aj v tomto prípade polícia tvrdí, že zadržala údajných páchateľov.

Dvaja mŕtvi vo Virgínii boli zamestnancami, ktorí mali na starosť bezpečnosť v súkromnom univerzitnom areáli Bridgewater College. Podľa policajnej hovorkyne Corinne Gellerovej muž na zamestnancov zaútočil po tom, ako v areáli vyhlásili poplach.

Páchateľ z miesta činu ušiel a polícii sa ho podarilo chytiť neskôr mimo univerzitného areálu. Pri zatknutí zistili, že muž je zranený. Policajti zatiaľ nevedia, či sa poranil sám, alebo pri strete so zamestnancami bezpečnosti.

Dvadsaťsedemročného muža už obvinili zo štyroch trestných činov vrátane vraždy. Dôvody útoku zatiaľ nie sú známe. Súd ho poslal do väzby bez možnosti prepustenia na kauciu.

„Ďalšia nezmyselná prestrelka stála život dvoch odvážnych príslušníkov (bezpečnostných síl),“ vyhlásil americký prezident Joe Biden. Dodal, že násilie proti policajtom a ďalším členom bezpečnostných zložiek musí prestať, a vyjadril svoju solidaritu zasiahnutej univerzite.

Zomrel aj študent

V Minnesote polícia zadržala dvoch mužov a jednu zbraň v súvislosti s utorkovou streľbou pred školou v meste Richfield. Po ďalších podozrivých vyšetrovatelia nepátrajú.

Študent, ktorý zomrel, bol podľa tlače aktivistom v hnutí proti rasovej diskriminácii Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží), uviedla agentúra AFP.

Ďalší študent zostáva v kritickom stave. „Treba zasiahnuť, aby v uliciach neboli žiadne zbrane, a zastaviť násilnú kriminalitu,“ vyhlásil guvernér štátu Tim Walz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet