Na hlavný obsah

Pri stavbe diaľnice D1 objavili jaskyňu. Môže to znamenať aj predĺženie jej výstavby

Obyvatelia Ružomberka sú za jej zachovanie.

Na stavbe diaľnice D1 pri Ružomberku objavili jaskyňu. Má 31 metrov a väčšina z nej leží na miestach, kadiaľ povedie autostráda. Tamojší obyvatelia by chceli zachrániť jej časti mimo cesty. Diaľničiari zatiaľ nevedia, či sa tým nepredĺži už aj tak meškajúca stavba.

Budúca diaľnica D1 sa k tunelu Čebrať priblíži od západu v terénnom záreze. Pri jeho hĺbení spravil bagrista dieru a keď videl, že pokračuje hlboko pod zem, zavolal jaskyniarov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Na naše veľké prekvapenie od začiatku – od vchodu sme videli nádhernú krasovú výzdobu, sintrové náteky, veľké brčká a podobne. A na konci prvej dutiny, ktorá naozaj zodpovedala našim predstavám, sa ukazovalo pokračovanie,“ opísal jaskyniar zo Správy slovenských jaskýň Pavel Herich.

Do neho sa museli prekopať. Stálo to za to. ,,Podarilo sa vstúpiť vlastne do ďalšej nasledujúcej sienky, v ktorej bola pomerne veľká pagoda – vysoká 70 centimetrov, nádhernej farby – oranžovo žltá s ďalšími kvapľami a bohatou, bohatou ďalšou výzdobou,“ ďalej priblížil.

Novoobjavená jaskyňa je len niekoľko metrov od mestskej časti Ružomberka – Hrboltová. Mnohí jej obyvatelia by chceli, aby sa aspoň sčasti zachovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko