Na hlavný obsah

Pri výbuchoch v zlatej bani v Burkine Faso zomrelo najmenej 59 ľudí

Nie je jasné, o akú konkrétnu baňu išlo.

Najmenej 59 ľudí zomrelo po výbuchoch v zlatej bani na juhozápade Burkiny Faso a vyše 100 ďalších utrpelo zranenia. Informovali o tom v pondelok (21. 2.) tlačové agentúry. Predbežný počet obetí poskytli regionálne úrady po explóziách v obci Gbomblora.

Podľa agentúry AP sa predpokladá, že výbuchy spôsobili chemikálie používané na úpravu zlata, ktoré boli na mieste uskladnené.

https://twitter.com/ericsonmangoli/status/1495987689639849987

Prvý výbuch nastal skoro popoludní. Nasledovali ďalšie explózie, zatiaľ čo ľudia utekali, aby si zachránili život, povedal AP miestny lesník Sansan Kambou. „Všade som videl telá. Bolo to strašné,“ opísal.

Podľa Reuters nie je jasné, o akú baňu na ťažbu zlata išlo. V Burkine Faso sa nachádza niekoľko veľkých zlatých baní prevádzkovaných medzinárodnými spoločnosťami, ale tiež stovky menších – neoficiálnych lokalít, ktoré fungujú bez dohľadu a regulácií. V týchto baniach často pracujú deti a podobné nehody nie sú neobvyklé.

V Burkine Faso často podnikajú útoky islamskí ozbrojenci s väzbami na teroristickú sieť al-Káida a takzvaný Islamský štát (IS). Radikáli sa snažia získať kontrolu nad ťažobnými lokalitami, aby mohli financovať svoje aktivity.

Pondelkový výbuch sa odohral stovky kilometrov od miesta, kde tieto skupiny zvyčajne operujú. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa na ňom podieľali islamistickí bojovníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet