Na hlavný obsah

Priemysel vlani rástol najdynamickejšie za posledné desaťročie

Produkcia bola v decembri medziročne vyššia o 8,9 %.

Priemysel vlani rástol najdynamickejšie za posledné desaťročie
Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale spoločnosti Hella. Foto: TASR

Priemyselná produkcia v decembri 2021 druhý mesiac pokračovala v raste, bola medziročne vyššia o 8,9 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v decembri 2021 oproti novembru 2021 zvýšila o 0,8 %. Priemysel vlani rástol najdynamickejšie za posledné desaťročie, oproti roku 2019 si však polepšil len o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemyselná produkcia v roku 2021 medziročne vzrástla o 10,4 %, a tak dosiahla najvýraznejší rast za posledných desať rokov. Tento rast tak vykompenzoval prepad v predchádzajúcom roku 2020, keď priemysel znížil výkon o 9 %. V súhrne za rok 2021 bolo v pluse až trinásť z 15 jeho odvetví.

Na rast mala vplyv výroba kovov aj strojov

Z priemyselných odvetví sa na celkovom raste minuloročnej produkcie najvýznamnejšie podieľali výroba kovov a tiež výroba strojov a zariadení, obe vzrástli o vyše 20 %.

K rastu celkovej priemyselnej produkcie prispela aj zvýšená dodávka elektriny a plynu (o 12,3 %), výroba výrobkov z gumy a plastu (o 11,1 %) a aj výroba dopravných prostriedkov (o 4,4 %).

Podielovo najvýznamnejšia výroba dopravných prostriedkov zápasila minulý rok s nedostatkom čipov, ktorý výrazne brzdil v druhej polovici roka jej výrobu. Rast priemyselnej produkcie nepatrne znížil pokles v ťažbe a dobývaní (o 5,4 %) a vo výrobe koksu a ropných produktov (o 0,4 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika