Na hlavný obsah

Primátor Bratislavy Vallo vyzval exekutívu, aby riešila nárast nenávisti

Tá sa z online priestoru presúva do ulíc, tvrdí.

Primátor Bratislavy Vallo vyzval exekutívu, aby riešila nárast nenávisti
Na snímke bratislavský primátor Matúš Vallo. Foto: TASR

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyzval v pondelok (21. 2.) Bratislavčanov i ľudí, ktorí do hlavného mesta dochádzajú za prácou či zábavou, aby „neotvárali svoje srdcia a mysle nenávisti a vytesnili ju zo seba, svojho okolia i mesta.“ Ako uviedol, nárast nenávistných prejavov v ostatnom čase eviduje aj Bratislava.

„Bratislava je otvorené, tolerantné a som presvedčený, že ešte stále súdržné mesto. Nie sme však izolovaní a rovnako ako všetci na Slovensku sme aj my konfrontovaní s rastúcou zlobou zo všetkých strán,“ povedal. Skonštatoval, že napríklad židovská komunita v súčasnosti čelí nárastu verbálnych i fyzických útokov, ktorých je oproti minulosti viac.

Koncentrovaný hnev môže podľa primátora urobiť z ulíc Bratislavy nebezpečné miesto, kam sa presunie „všetka zloba z online priestoru.“ Politikov, ktorí či už na internete, alebo aj v rámci ich politickej agendy šíria nenávistné prejavy, vyzval, aby sa spamätali. „Nenávisť, ktorú šírite, nezastavíte, v konečnom dôsledku zničí aj vaše politické kariéry, medzitým však zníži kvalitu životov tisíckam ľudí a dovedie nás k rozpadu spoločnosti.“

Výkonné orgány primátor Bratislavy vyzval, aby začali riešiť podnecovanie nenávisti a agresivity, pretože podľa neho „už dávno nie je len nevinnou zábavkou na internete. Je to nebezpečná zbraň, ktorá si vyberá svoju daň už aj vo fyzickom priestore a týka sa nás všetkých,“ povedal.

Publicista a teológ Michal Havran požiadal ľudí, aby nedovolili „návrat mentality 90. rokov do ulíc Bratislavy“, keďže sa podľa neho táto mentalita vrátila do politiky. V 90. rokoch bola podľa neho Bratislava mestom, kde vyčíňali rôzne extrémistické skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny