Na hlavný obsah

Proti obmedzeniam protestujú aj vo Francúzsku, z viacerých miest vyštartoval Konvoj slobody

Protest sa presunie aj do Bruselu.

Proti obmedzeniam protestujú aj vo Francúzsku, z viacerých miest vyštartoval Konvoj slobody
Muž lepí plagát s nápisom "Konvoj slobody" na dodávku pred odchodom do Paríža vo francúzskom meste Bayonne. Foto: TASR

Z viacerých miest na juhu Francúzska vyštartoval takzvaný Európsky Konvoj slobody. Protestujúci, ktorí nesúhlasia s epidemickými obmedzeniami a očkovaním proti koronavírusu, majú v kolónach namierené do Paríža, kde sa očakávajú demonštrácie počas víkendu. Následne sa chce konvoj presunúť do Bruselu a protestovať pred európskymi inštitúciami.

Nespokojných Francúzov inšpirovalo protestné hnutie kanadských kamionistov, ktorí odstavenými autami komplikujú život vo viacerých mestách. Vo francúzskom Nice sa v stredu (9. 2.) zhromaždilo asi 200 ľudí, ktorých cieľom je víkendový protest v Paríži. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Úrady neočakávajú veľký rozsah protestov

Desiatky demonštrantov vyštartovali z ďalších miest. Ako hovorí Denis, jeden z účastníkov protestu, „našim cieľom je upozorniť vládu a našich lídrov na potrebu zrušenia obmedzení. Dodnes mnoho ľudí nechápe, načo platí vo Francúzsku očkovací preukaz. Nemôžete ísť diaľkovým vlakom z Nice do Paríža, ale bez akýchkoľvek obmedzení môžete celý deň cestovať prímestským vlakom alebo metrom.“

Nie všetci demonštranti sú však pripravení ísť až do Paríža. Aj preto francúzske úrady neočakávajú príliš veľký rozsah protestov. Vláda napriek tomu oznámila, že je pripravená ihneď konať, ak by protestujúci chceli obmedzovať slobodu ostatných.

Opačná situácia je v Bruseli. Protesty, na ktoré prídu demonštranti z viacerých krajín by mali vyvrcholiť v pondelok (14. 2.) pred európskymi inštitúciami. Miestne médiá očakávajú, že mesto bude paralyzované.

Úrady priznávajú, že nepoznajú presné plány európskeho konvoja slobody a nevedia odhadnúť jeho veľkosť. Belgická polícia tvrdí, že opatrenia koordinuje so susednými krajinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál