Na hlavný obsah

Putin a Biden sa v zásade dohodli na samite. Bude sa týkať Ukrajiny

Schôdzka bude niekde v Európe.

Putin a Biden sa v zásade dohodli na samite. Bude sa týkať Ukrajiny
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Joe Biden v zásade súhlasili so samitom pre stúpajúce napätie na ukrajinsko-ruských hraniciach. Oznámil to v noci na pondelok (21. 2.) Elysejský palác po tom, čo francúzsky štátnik Emmanuel Macron v nedeľu (20. 2.) neskoro večer telefonicky hovoril s oboma prezidentmi, s Putinom už druhýkrát počas jedného dňa.

Jasná podmienka

Schôdzka na najvyššej úrovni sa nebude konať v prípade ruskej invázie na Ukrajinu, píše sa vo vyhlásení. Túto podmienku následne potvrdil aj Biely dom.

Detaily samitu vo štvrtok 24. februára vyjedná šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Ministri zahraničných vecí plánujú schôdzku v niektorej z európskych krajín. Blinken pre svoju účasť na tomto stretnutí tiež stanovil podmienku, že Moskva dovtedy nezaútočí na susednú krajinu.

Samit sa podľa Elyzejského paláca bude sústrediť na bezpečnosť a strategickú stabilitu v Európe. Po rokovaní Bidena s Putinom má byť rozšírený aj na ďalšie zainteresované strany.

Bidenov súhlas so samitom potvrdil aj Biely dom. „Sme vždy pripravení na diplomaciu. Sme tiež pripravení pohotovo uplatniť sankcie a ďalšie prísne postihy v prípade, že si Rusko namiesto toho vyberie vojnu,“ uviedla tlačová hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

„V súčasnosti sa zdá, že Rusko pokračuje v prípravách na skorý plnohodnotný útok na Ukrajinu,“ dodala.

Viacero rokovaní

Macron v nedeľu telefonicky hovoril s viacerými predstaviteľmi krajín zapojených do diplomatických sporov smerom k napätiu na ukrajinsko-ruských hraniciach.

S Putinom rokoval najprv hodinu a trištvrte, následne sa spojil s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, nemeckým kancelárom Olafom Scholzem, Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom. V nedeľu neskoro večer opäť hodinu hovoril s Putinom, uviedol Elysejský palác.

Západ v posledných dňoch so zvyšujúcou naliehavosťou varuje pred možnosťou ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko zhromaždilo pri hraniciach so svojím susedom desaťtisíce vojakov, možnosť invázie ale dlhodobo odmieta.

Eurokomisia avizuje sankcie

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zdôraznila v nedeľu hrozbu Západu, že Rusko by čakali „rozsiahle dôsledky“, ak by zaútočilo na Ukrajinu, informovala DPA.

Finančné sankcie by pre Rusko v prípade vojenskej agresie znamenali, že by ho fakticky odrezali od medzinárodných finančných trhov, uviedla šéfka EK v súvislosti so zvažovaným súborom sankcií v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD.

Hospodárske sankcie by postihli „všetok tovar, ktorý Rusko potrebuje na modernizáciu a diverzifikáciu svojho hospodárstva“, ktorý však nevyrába a nemôže jeho dovoz nahradiť, vyhlásila. Rusko má podľa nej jasné zraniteľné miesto, a tým je jeho ekonomika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet