Na hlavný obsah

Putin Macronovi: Tvrdenia o ruskej invázii sú provokatívne špekulácie

Obaja prezidenti vyjadrili želanie pokračovať v dialógu.

Putin Macronovi: Tvrdenia o ruskej invázii sú provokatívne špekulácie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu (12. 2.) ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi povedal, že „úprimný dialóg“ je nezlučiteľný s eskaláciou napätia. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

Telefonický rozhovor prezidentov – v čase obáv z ruskej invázie na Ukrajinu – trval hodinu a 40 minút, uviedla Macronova kancelária.

Macron a Putin „vyjadrili želanie pokračovať v dialógu“ o tom, ako „pokročiť v dohodách z Minska“ o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ako aj o „bezpečnostných podmienkach a stabilite v Európe“, dodala kancelária francúzskeho prezidenta.

Putin: Tvrdenia o ruskej invázii sú provokáciou

Putin počas rozhovoru uviedol, že tvrdenia o možnej ruskej invázii na Ukrajinu sú „provokatívne špekulácie“, informoval zas Kremeľ.

Americký prezident Joe Biden sa má s ruským lídrom porozprávať v priebehu soboty (12. 2.), avizovala AFP. Poznamenala, že týždne napätia, počas ktorých Rusko obklopovalo Ukrajinu s viac ako 100 000 vojakmi, sa zintenzívnili, keď Kremeľ spustil v Čiernom mori svoje najväčšie námorné cvičenie za posledné roky.

Cvičenia pri pobreží ukrajinskej Odesy zvýšili naliehavosť sobotňajšieho (12. 2.), narýchlo dohodnutého telefonátu medzi Bidenom a Putinom, ktorého cieľom je zmierniť jednu z najvážnejších kríz vo vzťahoch medzi Východom a Západom od studenej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet