Na hlavný obsah

Putin nariadil uviesť jadrové sily do pohotovosti

Západné krajiny obvinil z "nepriateľských" krokov.

Putin nariadil uviesť jadrové sily do pohotovosti
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu (27. 2.) nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, uviedli agentúry. Podľa Putina sa tak deje v reakcii na agresívne vyhlásenia lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie na adresu Ruska.

„Agresívnych vyjadrení na adresu našej krajiny sa dopúšťajú aj vysokí predstavitelia popredných krajín NATO, a preto prikazujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby uviedli sily (jadrového) odstrašovania ruskej armády do osobitného režimu bojovej pohotovosti,“ vyhlásil.

Povedal to Putin podľa agentúry TASS počas porady v Kremli, ktorej sa zúčastnil minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Putin sa tiež posťažoval na to, že Západ prijíma nelegitímne sankcie proti Rusku. Očakáva sa, že terajšie západné sankcie, prijaté po ruskej invázii na Ukrajinu, tvrdo zasiahnu ruskú ekonomiku.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v rozhovore pre CBS reagovala, že týmto príkazom o jadrových silách ruský líder eskaluje napätie neprijateľným spôsobom. Informuje agentúra Reuters.

Ukrajina vzdoruje ruskej invázii už štvrtý deň

Ruské ozbrojené sily začali vo štvrtok (24. 2.) na Putinov rozkaz vojenskú inváziu na Ukrajinu. Cieľom najväčšej pozemnej vojenskej operácie v Európe od konca druhej svetovej vojny je podľa Kremľa demilitarizovať Ukrajinu, aby prestala byť pre Rusko hrozbou, a očistiť krajinu od „nacistov“.

Putin inváziu zdôvodnil údajnou genocídou, ktorú podľa neho páchajú ukrajinskí nacionalisti na ruskojazyčnom obyvateľstve východoukrajinského Donbasu.

Ukrajina podala v nedeľu na Rusko žalobu Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu. „Požadujeme povolať Rusko k zodpovednosti za to, že prekrúca pojem genocídy pre ospravedlnenie agresie. Žiadame súd, aby okamžite prikázal Rusku prerušiť vojenské operácie a stanovil rokovania na budúci týždeň,“ uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Verím, že Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane,“ vyhlásil si po nedeľnom rokovaní vlády slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba hovorí, že Putinove vyjadrenia majú zatlačiť na Ukrajinu. „My tlaku nepodľahneme,“ vyhlásil. Prípadné použitie jadrových zbraní označil za katastrofu. Podľa Reuters dodal, že podľa jeho informácií ani ľudia, ktorí sú mu najbližšie, nechcú vojnu, on však nechce počúvať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet