Na hlavný obsah

Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, hovorí o mierovej misii

Ruské jednotky už podľa svedkov vstúpili na Donbas.

Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, hovorí o mierovej misii
Ilustračné foto - ruské tanky. Foto: ČTK/ITAR-TASS/Russian Defence Ministry

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde začať misiu v dvoch povstaleckých republikách na východe Ukrajiny, ktorých nezávislosť krátko predtým uznal osobitnými dekrétmi. Cieľom misie má byť podpora mieru, napísala agentúra TASS.

Putin nadväznosti na uznanie samostatnosti separatistických regiónov podpísal v pondelok (21. 2.) s lídrami Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky dohody o spolupráci. Z Putinovho výnosu nie je zrejmé, kedy majú ruské jednotky vstúpiť na východnú Ukrajinu, podotýkajú agentúry AP a DPA.

Očití svedkovia hovoria o ich vstupe

Jednotky ruskej armády však už podľa Rádia Slobodná Európa/Rádia sloboda (RFE/RL) v pondelok neskoro večer vstúpili na územie povstaleckých republík v Donbase a mieria k takzvanej línii dotyku, ktorá delí povstalcov od ukrajinských vládnych síl. Odvoláva sa na očitých svedkov. Videá zachytávajúce ich presun sa neskôr objavili aj na twitteri.

https://twitter.com/KoTexno/status/1495899233140027392

Obyvatelia Donecku podľa RFE/RL pozorovali veľkú kolónu tankov a obrnených vozidiel, ktorá okolo 21.00 h SEČ prešla centrom mesta a potom vyrazila smerom k mestu Jasynuvata a ďalej k takzvanej línii dotyku.

Diplomatické styky

Putin zároveň poveril ruské ministerstvo zahraničia, aby nadviazalo s oboma donbaskými republikami diplomatické styky. Ruská diplomacia s nimi má tiež pripraviť zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci.

Pondelkové uznanie nezávislosti dvoch povstaleckých republík by podľa analytikov mohlo uvoľniť cestu k ruskej vojenskej intervencii na Ukrajinu, uviedol predtým denník The New York Times. Pripomína, že lídri Moskvou podporovaných separatistov si nárokujú aj územia na východnej Ukrajine, ktoré aktuálne kontroluje ukrajinská armáda.

Veľvyslankyňa hovorí o nezmysle

Bezpečnostná rada OSN začala v utorok (22. 2.) nadránom mimoriadne zasadnutie o prehlbujúcej sa ukrajinskej kríze spôsobenej uznaním separatistických republík a vyslaním vojakov na východ Ukrajiny.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v prejave skritizovala Putina za tvrdenie, že vojaci, ktorých vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, budú fungovať ako mierové sily. „On ich nazýva mierové sily. To je nezmysel. Vieme, aké sú to v skutočnosti sily,“ uviedla.

„Máme do činenia s veľmi, veľmi dramatickou situáciou,“ povedal novinárom francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas de Riviere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet