Na hlavný obsah

Putin povedal Macronovi, že chce stiahnuť vojakov z Bieloruska ihneď po ukončení cvičení

Tie v nedeľu predĺžili.

Putin povedal Macronovi, že chce stiahnuť vojakov z Bieloruska ihneď po ukončení cvičení
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia.

Putin to uviedol počas nedeľňajšieho (20. 2.) telefonátu s Macronom, ktorý trval 105 minút. Uvádza sa to vo vyhlásení francúzskej prezidentskej kancelárie, ktorá upozornila, že prípadné sťahovanie ruských vojsk z Bieloruska budú musieť potvrdiť informácie z terénu.

Podľa Macronovej kancelárie Putinove slová zrejme protirečia predchádzajúcemu vyhláseniu bieloruskej vlády, podľa ktorej ruskí vojaci zostanú v Bielorusku dlhšie, než bolo plánované.

Emmanuel Macron okrem toho v nedeľu absolvoval telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V priebehu najbližších hodín by mal rokovať aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a americkým prezidentom Joeom Bidenom s cieľom odvrátiť hrozbu ruského útoku na Ukrajinu.

Podľa Elyzejského paláca by mohol absolvovať ešte aj ďalšie telefonáty s britským premiérom Borisom Johnsonom, talianskym predsedom vlády Mariom Draghim a ďalšími partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet