Na hlavný obsah

Putin povolil vojenskú operáciu na východe Ukrajiny, výbuchy počuť aj v Kyjeve

V hlavnom meste sa rozozneli sirény.

Putin povolil vojenskú operáciu na východe Ukrajiny, výbuchy počuť aj v Kyjeve
Na snímke ruský tank na Donbase. Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (24. 2.) podľa agentúr oznámil, že dal povolenie na špeciálnu vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase. Moskva vraj nemôže tolerovať hrozby, ktoré prichádzajú z Ukrajiny a cieľom operácie bude ochrana ľudských životov.

Putin začal plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu, uviedol na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Napísal, že úderom čelia pokojné ukrajinské mestá a podčiarkol, že Ukrajina sa bude brániť.

Ukrajinských vojakov vyzval na zloženie zbraní

„Okolnosti vyžadujú od Ruska rozhodné kroky,“ povedal Putin v televíznom prejave. Rusko podľa svojho prezidenta nemá v pláne okupáciu ukrajinských území a nedopustí, aby sa na Ukrajine objavili jadrové zbrane. Vyzval ukrajinských vojakov, aby „ihneď zložili zbrane a vrátili sa domov“.

Zároveň varoval, že na akýkoľvek pokus zo zahraničia zasahovať do rokovania Kremľa Rusko okamžite odpovie. „Spravodlivosť a pravda je na ruskej strane,“ vyhlásil šéf Kremľa s tým, že všetka zodpovednosť za možné krviprelievanie bude plne a úplne na ukrajinskom režime.

https://twitter.com/SMCAMMM/status/1496688591887646720

„Nikto by nemal pochybovať o tom, že priame napadnutie našej krajiny by viedlo pre akéhokoľvek potenciálneho agresora k jeho porážke a hrozivým následkom,“ vyhlásil.

Hlásia výbuchy či streľbu

V množstve ukrajinských miest vrátane Kyjeva sú počuť výbuchy, uvádza ukrajinská agentúra Unian. V Kyjeve bolo počuť niekoľko silných zvukov znejúcich ako streľba delostrelectva, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov vrátane svojho spravodajcu a reportéra stanice Fox News.

Pri hlavnom letisku Boryspil v Kyjeve bolo počuť streľbu, píše agentúra Interfax. Ukrajina v súčasnej situácii uzavrela celý svoj vzdušný priestor.

Podľa Unianu zaznamenali výbuchy po 4.00 h SEČ okrem Kyjeva tiež v Odese na juhu Ukrajiny, Berďansku na juhovýchode a Charkove a Kramatorsku na východe.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov mesta, aby, ak nepracujú v profesiách kľúčových pre chod krajiny, zostali doma a mali v pohotovosti batožinu s najnutnejšími vecami pre prípad evakuácie. Apeloval na nich tiež, aby zachovali pokoj. „Najhorším nepriateľom je teraz panika,“ napísal na facebooku.

Interfax Ukrajina zase informovala, že v tamojších prístavných mestách Mariupol a Odesa sa vylodili ruskí vojaci. Ukrajinská armáda neskôr podľa Reuters túto správu poprela. V hlavnom meste Kyjeve, ale aj v Ľvove na západe krajiny sa rozozneli sirény, informujú agentúra Reuters a AFP. 

Agentúra Unian píše, že pod útokom sa ocitli viaceré ukrajinské vojenské objekty. Úderom zrejme čelia predovšetkým jednotky protivzdušnej obrany, letecké základne a systémy riadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet