Na hlavný obsah

Putin sa už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu, povedal Biden

Malo by k nej podľa neho prísť v najbližších dvoch týždňoch.

Putin sa už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu, povedal Biden
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR

Prezident Spojených štátov Joe Biden je presvedčený, že sa jeho ruský náprotivok Vladimir Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu. Hoci stále existuje priestor pre diplomaciu, Rusko plánuje útok v najbližších dňoch, vrátane útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev, povedal šéf Bieleho domu.

Rusko zhromažďuje niekoľko týždňov obrovské množstvo vojakov pri ukrajinských hraniciach a vznáša voči západným krajinám bezpečnostné požiadavky, Moskva však odmieta, že by sa chystala na svojho suseda zaútočiť.

„Máme dôvody sa domnievať, že sa ruské jednotky chystajú zaútočiť na Ukrajinu v nasledujúcom týždni, v nasledujúcich dňoch,“ vyhlásil Biden po piatokovom (18. 2.) telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, britským premiérom Borisom Johnsonom a ďalšími predstaviteľmi Európskej únie a NATO.

Predstavitelia sa podľa Bieleho domu zhodli, že budú pokračovať v snahe o diplomatické riešenie sporu, ale sú pripravení rýchlo a koordinovane prijať ekonomické sankcie voči Rusku, ak sa Moskva rozhodne pre konflikt. Predmetom rokovania bolo tiež zabezpečenie bezpečnosti východného krídla NATO, uviedol Biely dom.

Americký minister zahraničia Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov sa chystajú stretnúť 24. februára v Európe, oznámil ďalej Biden. Varoval pritom, že akákoľvek ruská vojenská akcia pred týmto dátumom by znamenala, že Rusko „zatvorilo dvere diplomacii“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet